Advertentie
sociaal / Nieuws

Herinvoeren schoolzwemmen kost ruim 200 miljoen

In 1990 bood in 90 procent van alle scholen nog schoolzwemmen aan, in 2021 deed nog 26 procent dat.

ANP
31 januari 2024
Kinderen krijgen zwemles
Shutterstock

Schoolzwemmen herintroduceren als verplicht vak op de basisschool zou maximaal 212 miljoen euro per jaar kosten. Dat meldt SEO Economisch Onderzoek in een nog niet gepubliceerd rapport dat in handen is van RTL Nieuws.

Zwemvaardigheid neemt af

Het schoolzwemmen werd in 1985 afgeschaft. Sindsdien mogen scholen zelf bepalen of ze het aanbieden. Dat aantal is flink afgenomen: bood in 1990 90 procent van alle scholen nog schoolzwemmen aan, in 2021 deed nog 26 procent dat.

Eén op de vier basisscholen biedt schoolzwemmen aan, becijferde het Mulier Instituut in 2021. Politici zijn bezorgd omdat de zwemvaardigheid aan het afnemen is. Het percentage kinderen (6-16 jaar) zonder zwemdiploma is ruim verdubbeld van 6 naar 13 tussen 2018 en 2022. Vooral kinderen van ouders met een migratieachtergrond en een laag inkomen kunnen lang niet altijd zwemmen. Voorstellen om schoolzwemmen opnieuw in te voeren na de afschaffing in 1985 haalden het tot dusver niet.

Financiële voordelen

Afgelopen zomer steunde een ruime meerderheid in de Tweede Kamer een motie die opriep om uit te zoeken waar scholen en gemeenten tegenaan lopen als ze schoolzwemmen proberen te organiseren en om hier iets aan te doen. Verplicht schoolzwemmen kost tussen de 129 en 212 miljoen euro. Den Haag moet het laatstgenoemde bedrag betalen om kinderen te leren zwemmen tot ze de diploma's A, B en C hebben gehaald.

Tegenover de kosten staan volgens de onderzoekers financiële voordelen. Ouders kunnen in totaal maximaal 177 miljoen euro besparen, omdat ze hun kinderen niet zelf op zwemles hoeven te sturen. De tijd die ze besparen is volgens de onderzoekers ten hoogste 513 miljoen euro waard.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Leren zwemmen, zonodig in schoolverband, behoort tot de verantwoordelijkheid van ouders. Het zou natuurlijk wel mooi zijn, maar een Overheid kan niet overal voor opdraaien.
Advertentie