Advertentie
sociaal / Nieuws

'Steeds meer Oekraïners willen naar Nederland'

Gemeenten hebben inmiddels meer dan 21.000 van de gevraagde 50.000 opvangplekken gerealiseerd.

15 maart 2022
Oekraïners wachten in Lviv op de trein naar Polen.
Oekraïners wachten in Lviv op de trein naar Polen.Shutterstock

Steeds meer Oekraïners die zijn gevlucht naar een van de buurlanden van Oekraïne willen verder reizen naar Nederland of Duitsland. Dat heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Migratie) begrepen van de Poolse minister van Binnenlandse Zaken.

Verder reizen

Al meer dan 2,5 miljoen Oekraïners zijn op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld in hun land. Polen vangt veel mensen op, maar steeds meer van hen geven volgens de Poolse regering aan verder te willen reizen naar West-Europa. Hoeveel mensen er precies deze kant op willen, kon Van der Burg dinsdag niet zeggen. ‘Ik heb hem dat expliciet gevraagd, maar die inschatting kon hij niet geven’, zei hij over het contact dat hij had met de Poolse minister.

21.250 plekken

In Nederland worden al 7200 geregistreerde vluchtelingen opgevangen. Het werkelijke aantal ligt nog hoger, omdat er ook mensen zijn die vluchtelingen thuis opvangen. Van der Burg riep mensen opnieuw op zich te registreren. In totaal zijn er nu 21.250 opvangplekken beschikbaar gesteld door gemeenten, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Sinds maandag zijn er 500 vluchtelingen bij gekomen en 4250 opvangplekken.

Langer

Gemeenten is gevraagd om aan het eind van deze week in totaal 25.000 opvangplekken beschikbaar te hebben. In de periode daarna moet dat aantal uitgebreid worden tot 50.000. Het kabinet heeft nog geen goed idee hoeveel mensen de komende tijd naar Nederland zullen vluchten. De opvangplekken moeten in ieder geval zes maanden beschikbaar zijn, maar zowel het rijk als gemeenten houden er rekening mee dat Oekraïense vluchtelingen voor langere tijd in Nederland zouden kunnen blijven.

Tegemoetkoming

Voor de mensen die in Nederland vluchtelingen in huis nemen, wordt gekeken naar een tegemoetkoming voor de kosten die zij maken. Het ministerie van Sociale Zaken is daarmee bezig, aldus Van der Burg. (ANP/Redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie