Advertentie
sociaal / Nieuws

Eén loket voor energiecrisis

Rotterdammers zien door de bomen het bos niet meer, hebben weinig vertrouwen in de overheid en verdwalen in de lokettenjungle.

ANP
13 september 2022
Een loket
Eén loketShutterstock

Marianne van den Anker, de Rotterdamse ombudsman wil dat er zo snel mogelijk één gemeentelijk loket komt waar inwoners terecht kunnen als ze financieel in de problemen komen door de huidige energiecrisis.

Lokettenjungle

Gebeurt dit niet snel dan dreigen grote groepen mensen in armoede terecht te komen. Een enkel adres of telefoonnummer is volgens de ombudsman nodig, omdat 'de samenleving onnodig ingewikkeld is gemaakt. Rotterdammers zien door de bomen het bos niet meer, hebben weinig vertrouwen in de overheid en verdwalen in de lokettenjungle'.

Niet alleen laagste inkomens

De huidige problemen zijn volgens de ombudsman inmiddels allang niet meer alleen van toepassing op mensen met de laagste inkomens. 'De crisis maakt het noodzakelijk dat overheid en energieleveranciers, woningbouwcorporaties, zorgverzekeraars, schuldeisers, welzijnsorganisaties, fondsen, ondernemers, werkgevers en onderwijsinstellingen gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor voorspelbaarheid, betaalbaarheid en veiligheid. Plus goede begrijpelijke informatie en hulp op één plek', aldus Van den Anker.

Kwetsbare mensen

Van den Anker komt met de oproep nadat ze de afgelopen tijd een aantal verhalen van kwetsbare mensen had gehoord. 'Een jonge moeder met geldzorgen die de luiers en voeding voor haar kind niet meer kan betalen en daardoor geen andere uitweg ziet dan stelen. Jongeren die de schuld van hun ouders willen oplossen en zich genoodzaakt voelen om drugs te gaan dealen. En laten we de mensen die vanwege hun beperking of ziekte afhankelijk zijn van elektrische apparaten ook niet vergeten.'

Voorkomen

Uiteindelijk komt de rekening straks bij de overheid en daarmee bij ons allemaal, aldus Van den Anker. 'Daarom roep ik iedereen die een rol heeft of wil hebben op om in Rotterdam te voorkomen dat het verkeerd gaat. De gemeente kan het niet alleen, maar heeft wel de rol en positie in onze stad om het voortouw te nemen in het bijeenbrengen van iedereen die een oplossing mogelijk kan maken.' (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie