Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdam betaalt schulden gedupeerde ouders

De gemeente Rotterdam gaat de schulden afbetalen van ouders die zijn getroffen door de toeslagenaffaire. Volgens Rotterdam duurt het te lang voordat de afspraken tussen het Rijk en de schuldeisers rond zijn en de stad wil daar niet op wachten.

07 mei 2021
schulden.JPG

Rotterdam gaat de schulden afbetalen van ouders die zijn getroffen door de toeslagenaffaire. Volgens Rotterdam duurt het te lang voordat de afspraken tussen het rijk en de schuldeisers rond zijn. De de stad wil daar niet op wachten.

Meeste gedupeerden

Op dit moment zijn vijftig Rotterdammers door de Belastingdienst erkend als gedupeerden. De groep is zeer waarschijnlijk veel groter, maar de gemeente is afhankelijk van informatie van de Belastingdienst. Zodra Rotterdam die gegevens heeft, worden deze mensen ook snel benaderd en worden zij versneld gecompenseerd, stelt de gemeente. Uiteindelijk moeten rond de vierhonderd mensen straks sneller van hun schulden af zijn. Rotterdam heeft met 5.000 zelfmelders waarschijnlijk het grootste aantal gedupeerden van de toeslagenaffaire.

 

Private schulden

Eind april maakte demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) bekend dat de overheid de private schulden gaat overnemen van gedupeerde ouders in een schuldentraject. Maar volgens Rotterdam duurt dat te lang. 'Deze mensen leven vaak al jaren van het bestaansminimum. Elke dag langer wachten is onacceptabel', zegt wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding en schuldenaanpak, ChristenUnie/SGP).

 

Versneld aflossen

Het versneld aflossen betekent dat schuldeisers direct het bedrag krijgen uitgekeerd waarmee ze eerder akkoord zijn gegaan. De eerder betaalde termijnbedragen worden vervolgens teruggestort op de rekening van de gedupeerde en het traject wordt binnen enkele dagen afgesloten, waardoor deze mensen geen schulden meer hebben. Het college van burgemeester en wethouders gaat ervan uit dat het geld vanuit de landelijke overheid straks het bedrag op de gemeentebegroting dekt.

 

Nieuwe start

Door deze actie zijn deze Rotterdamse gedupeerden dan echt schuldenvrij en hebben ze weer de beschikking over hun volledige inkomen, zegt wethouder Grauss. 'Zo kunnen ze een nieuwe start maken met de 30.000 euro die ze als compensatie van de Belastingdienst hebben ontvangen.' (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Dit zijn nogal onduidelijke en onvoorzichtige uitspraken van de desbetreffende wethouder. De gemeente Rotterdam kan over 'dergelijke oplossingen' beter eerst eens duidelijke afspraken maken met het Rijk. Zonder die afspraken loopt de gemeente Rotterdam het risico dat het te veel uitbetaald en moeten de Rotterdamse burgers uiteindelijk het gelag betalen. Dat lijkt me toch ook niet de bedoeling. Rotterdammers mogen van hun bestuurders genuanceerde en weloverwogen besluitvorming verwachten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
koen post / gep.
Ik heb twee tegenstrijdige gedachten in het hoofd: diegenen die te goeder trouw door belastingdienst ernstig zijn benadeeld: ja terugbetalen door Bel. Dienst en de compensatie., maar of ook andere schulden erbij horen dacht ik niet, want zij krijgen immers ook nog 30.000 euro vrij besteedbaar. De andere gedachte is dat er hiernaast ook bewust gefraudeerd is (niet iedereen is slachtoffer zoals nu bon ton is in media), het was kinderlijk eenvoudig en er zijn veel malafide bureaus en ook aanvragers te kwader trouw geweest. Hoe met hun om te gaan. Ik snap de belastingdienst dat zij zeggen: ho wacht even wij willen wel kijken of er geen fraude of te kwader trouw in spel is. Moeilijk want waar start opzet en schuld maar die weging moet wel worden gemaakt want anders zijn wij weer gekke henkie. Dat Rotterdam zo vrijgevig is is eigenlijk niet te verkopen zonder een goede screening: niet iedereen is slachtoffer niet iedereen is te kwader trouw: maar generieke aanpak alla rotterdam is denk ik niet te verantwoorden.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie