Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdam leidt EU-project jeugdwerkloosheid

Gemeente Rotterdam werkt met vier andere Europese steden aan het project MyGenration@Work voor kennisuitwisseling over employability van jongeren.

10 mei 2012

Gemeente Rotterdam werkt met vier andere Europese steden aan kennisuitwisseling over employability van jongeren, om hen aan het werk te krijgen en te houden. De stad is voortrekker van het Europese project MyGeneration@Work.

URBACT

Rotterdam neemt, net als Utrecht en Delft de leiding in een van de negentien goedgekeurde projecten van URBACT, een Europees kennisuitwisselingsprogramma voor duurzame stedelijke ontwikkeling. Andere deelnemende Nederlandse steden zijn Amersfoort en Den Haag.

Jeugdwerkloosheid aanzienlijk

MyGeneration@Work is een project dat de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt moet vergroten. Naast Rotterdam doen Antwerpen, Gdansk, Riga en Glasgow er aan mee. In die steden is de jeugdwerkloosheid aanzienlijk hoger dan de 11,4 procent van Rotterdam, zegt programmamanager arbeidsmarkt Marie Louise de Bot. Zij kunnen dus wel iets leren van de Rotterdamse aanpak?

Succesvolle projecten in Rotterdam

‘Wij hebben enkele succesvolle projecten ontwikkeld, zoals Rotterdam Carrièrestad. Daarmee proberen we afgestudeerden aan onze stad te binden; jongeren zoeken nog wel hun eerste baan in de stad, maar hun tweede baan niet meer. Samen met het onderwijs en bedrijfsleven proberen we deze hoogopgeleide jongeren aan de stad te binden.’

Stad als lab

Rotterdam bedacht daarvoor verschillende projecten. Talentship, een traineeschap bij verschillende bedrijven. Stad als lab, waarbij studenten tijdens hun opleiding actief in de stad worden ingezet voor afstudeeropdrachten en stages. En Livable: studenten mogen goedkoop wonen in lege panden, in ruil voor hun inzet voor een maatschappelijk project.

Last van de braindrain

De Bot: ‘Zo maken kansrijke jongeren, de zogenoemde high potentials, op een positieve manier kennis met hun stad en met de carrièremogelijkheden die Rotterdam biedt.’ Dergelijke voorbeelden zijn interessant voor steden als Gdansk en Riga, die last hebben van de braindrain, het wegtrekken van talentvolle arbeidskrachten.

Zelf ook iets leren

De gemeente hoopt zelf ook iets te leren uit de kennisuitwisseling, zegt de Bot. Vooral over samenwerken met jongeren. ‘Hoe maak je beleid met en niet over mensen, hoe kun je ontwikkelingen echt samen oppakken? Daar kunnen wij nog wel wat opsteken. Wij gaan heel erg uit van wat wij als beleidsmakers willen en hoe we jongeren daar vervolgens bij kunnen betrekken. In Engeland doen ze veel meer met zelforganiserend werken. Beleidsmakers kijken eerst naar wat er al gebeurt in de maatschappij en hoe dat beter kan worden georganiseerd.’

Nog vier Nederlandse steden

Ook vier andere Nederlandse steden doen mee aan een URBACT-project. Utrecht wordt aanjager van het citymarketingproject CityLogo. Delft neemt de leiding in het project EUnivercities, om samenwerking tussen steden en universiteiten te versterken. Amersfoort gaat kijken naar duurzaam voedsel voor de stad en Den Haag doet mee aan een project over efficiënte stedelijke ontwikkeling.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie