Advertentie
sociaal / Nieuws

'Roma pakken straatkrantbaantjes niet af'

De Stichting Straatkrant in Noord-Nederland is het niet eens met haar Zuid-Hollandse collega’s om Roemeense en Bulgaarse straatkrantverkopers te weren. Nederlandse daklozen spenderen namelijk hun tijd liever op de dagbesteding of hebben geen zin om in provincieplaatsen te werken.

09 april 2010

Roma
Het zal de gemiddelde supermarktbezoeker niet ontgaan zijn dat het type straatkrantverkoper de laatste jaren een metamorfose heeft ondergaan. Bood voorheen nog een tandeloze junk of een naar alcohol riekende zwerver het blaadje aan, tegenwoordig zijn het Oost-Europeanen die de winkelingang bevolken. Om precies te zijn gaat het om Roemenen en Bulgaren, maar eigenlijk zijn het grotendeels de Roma die de nieuwe beroepsgroep vormen. En zij hebben in Nederland geen recht op welke ondersteuning dan ook.

 

Tijdelijk
Onlangs kondigde Stichting Straatkrant in Zuid-Holland aan dat de Oost-Europeanen geweerd zouden worden van de verkooppunten. De Straatkrant zou bedoeld zijn voor mensen die tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben. Er zou voor de Roemenen en Bulgaren te weinig zicht zijn op een reguliere baan, omdat ze voorlopig nog niet in Nederland mogen werken.

 

Kleine gemeenten
‘Onzin,’ vindt Hans Barends van de Stichting Straatkrant uit Noord-Nederland. ‘Ze pikken heus niet de plaats in van Nederlandse daklozen. Die hebben namelijk gewoon een uitkering en zijn vaak te vinden in de dagbesteding waar ze ook nog een maaltijd krijgen. Bovendien willen de Nederlandse daklozen het liefst in hun eigen grote stad verkopen en niet in de provincie, en juist daar, in de kleinere gemeenten bieden de Roma de kranten aan.’

 

Camping
Barends benadrukt dat de Roma-families uit erbarmelijke omstandigheden komen en doordat ze hier maximaal drie maanden mogen werken, weinig perspectief hebben. ‘Een huis zullen ze niet snel krijgen omdat ze geen officiële baan hebben. De meeste van hen wonen op een camping of met een beetje geluk anti-kraak.’

 

EU
Wetenschappelijk Roma-onderzoeker Huub van Baar geeft Hans Barends gelijk: ‘Ze zijn geen uitzondering op andere groepen emigranten. Ik zie dan ook geen reden waarom deze Roma uitgesloten zouden moeten worden. Ze hebben economische of politieke redenen om naar Nederland te komen. Op de eerste plaats zijn ze Roemeen of Bulgaar oftewel onderdanen van de EU, wij zouden daar bij wijze van spreken ook straatkranten kunnen verkopen.’

 

Weinig bekend
Verder wijst van Baar er op dat er nog niet veel bekend is over deze nieuwe golf immigranten: ‘Er is te weinig specifieke informatie over de Roma en dan vooral over de manier waarop ze hier hun bestaan willen opbouwen. Er zou meer onderzoek moeten komen, helemaal nu er zoveel nieuwe ontwikkelingen zijn.’

 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Vroeger zag je ze alleen in het buitenland, bont geklede zigeunerinnen met een ongewassen kleine krullenkop op de arm, die bedelend de dag door komen. Mooi om te zien als de vrouwen onderweg naar hun standplaats vrolijk babbelend met collega's zich lachend en blakend van gezondheid voortbewegen. Vakvrouwen zijn het en allerminst verlegen, want zodra ze een 'klant' opmerken weten ze in een oogwenk hun uitstraling compleet te wijzigen. Bijna huilend en excellerend in de slachtofferrol wordt de hand zwakjes met de palm naar boven een bakje vormend opgeheven en een onverstaanbare klaagzang onderstreept het doel: een aalmoes. Acteerwerk van grote klasse. In die verhouding moet het verkopen van krantjes natuurlijk bekeken worden, de BV Roma heeft er een activiteit bij. Ik weet niet of we de wetenschapper Van Baar moeten volgen in zijn oproep om meer onderzoek.
H. Vérité / adviseur
Och, in deze zelfde BB het artikel "Voorlichter à 1100 euro per dag", legaal in onze decadente bananenrepubliek. De hier genoemde Roma-trucs geven gelukkig wat verlichting en verdienen naast een gulle lach, een extra gift !
Henk / burger
Zojuist bij AH een € gegeven aan de Oosteuropese krantenverkoopster: de krant hoef ik niet. Ooit ben ik van alles bestolen in het buitenland en heb toen zeer veel hulp en vriendelijk heid ondervonden. Waarom niet gewoon een beetje aard doen. Het zal je moeder maar wezen. Wij zijn rijk, rijk en nog eens rijk.
krantkoper / krantkopende ambtenaar
Ik herken veel van de andere reacties. Zielige straatkrantverkopers en pure bedelaars (mijn kind is errug ziek, alstublieft een paar €) die na afloop met zn allen patat en ijs eten (wat ik ze natuurlijk gun....) alvorens ze in hun busje weer weggaan. Straatkranten die nagenoeg onleesbaar zijn (ook de nederlandse deel) omdat er gewoon loze tekst in gedumpt wordt. Ik koop geen straatkrant meer. Dit wil ik best weer doen, maar dan van mensen die het echt nodig hebben. Dat is helaas tegenwoordig niet meer te beoordelen. Ook ik wil wel aardig zijn want inderdaad, we zijn rijk, rijk, rijk. Maar ik wil niet belazerd worden. Vroeger kocht ik bijv. in Den Haag een straatkrant die redactioneel ook van redelijk goede kwaliteit was, dan heb je tenminste echt wat om te lezen.
hans barends / projectleider De Riepe
Nog een keer voor de nuance: De straatkrant voor Noord Nederland heet De Riepe en is een onderdeel van mantelorganisatie Werkpro. Naast het distribueren van de straatkrant houdt zij zich ook bezig met ondersteuning, doorverwijzing, voorlichting enz.
Het daklozenwoord is een in Belgie verboden Vlaams/ Waals blaadje, waar geen organisatie achter staat en dat gewoon bij een commercieele drukkerij gedrukt wordt. De flinterdunne inhoud wordt zonder ergens rechten voor te betalen zo van internet geplukt. Ook wordt geschermd met de LVTD, een organisatie voor dak en thuislozen, die echter van niets weet. Zelfs de z.g.n. adverteerders zijn zo uitr een ander blad gekopieerd en weten van niets. Niet kopen dus!!
C. Remijn / zelfst. ondernemer
Ik gun iedereen die werkt z'n inkomsten, maar de Roemeense die de laatste jaren bij mijn supermarkt straatkranten verkoopt, scheept mensen doodleuk op met kranten die grotendeels in het Frans geschreven zijn. Dat weet de klant niet, want ze toont een Nederlandstalige voorkant. Ik heb er uiteraard wat van gezegd -de meeste Nederlanders kunnen geen Franse kranten lezen- maar daar heeft ze geen boodschap aan. Het is bovendien een flinterdun krantje met flinterdunne inhoud, niet te vergelijken met de stedelijke straatkranten die ik vroeger kocht. Deze vorm van misleiding blijkt al tientallen jaren voor te komen (google) en kost volgens mij de bonafide verkopers veel klanten. Jammer.
Esther Walstra
@Corine ter aanvulling: Hans Barends van de Stichting Straatkrant vertelde nog dat 'zijn' straatkrantverkopers last hebben van de groep waar u het over heeft. Het betreft veelal verkopers uit België die met busjes door Nederland rijden en het tweetalige 'Het Straatwoord' verkopen. Dit is een krantje waarvan de inhoud illegaal van internet wordt gehaald. Dit zijn dus duidelijk andere straatkrantverkopers dan waar het artikel over gaat.
Jannes
De Riepe houdt zich helemaal niet bezig met doorverwijzing. ze zeggen dat er files bijgehouden worden bij de Riepe maar dat daar totaal niets mee gedaan wordt.

Roma zigeuners mogen best krantjes hier verkopen vind ik, ze hebben zo'n armoedig karig bestaan. Maar velen zijn niet te vertrouwen en zijn respectloos naar mensen, ze bedelen, schijten in de bosjes bij de supermarkt, blijven elke dag irritant vriendelijk naar je lachen, zeggen 5 keer op een dag hallo tegen je als ze je zien.

Best dat ze hier wat verkopen, maar ga ze dan ook opleiden tot verkopers en leer ze Nederlandse normen en waarden. Op dit moment heeft het winkelend publiek last van hun opdringerigheid, niemand die het echt leuk vindt.

En wat de voorlichting betreft, de voorlichting gaat over Nederlandse junks, niet over de Roma.
Advertentie