Advertentie
sociaal / Nieuws

Beslisboom om etnisch profileren te voorkomen

Etnische profilering 'vergroot stigmatisering van bepaalde bevolkingsgroepen, en maakt dat mensen zich vernederd, onveilig en in hun waarde aangetast voelen.'

01 december 2021
etnisch-profileren---shutterstock-1824434024.jpg

Risicoprofielen die worden gebruikt door bijvoorbeeld de Belastingdienst en gemeenten kunnen discriminerend uitpakken, waarschuwt het College voor de Rechten van de Mens. Om etnische profilering te voorkomen heeft het College een toetsingskader ontwikkeld. 

Minimale norm
Door middel van een beslisboom kunnen overheden zelf onderzoeken of het gebruik van risicoprofielen leidt tot discriminatie op grond van ras of nationaliteit. Dat toetsingskader is een minimale norm waaraan de overheid zich moet houden en is gebaseerd op uitspraken van nationale en internationale rechters en toezichthouders. 'Overheidsinstanties horen mensen aan te spreken naar aanleiding van hun gedragingen, en niet op basis van etnische kenmerken of afkomst', schrijft het College. 'Toch gebeurt dit laatste in de praktijk wel, en zien wij dat risicoprofielen kunnen discrimineren.'

Onomstotelijk
Het gebruik van etniciteit, afkomst of nationaliteit in een risicoprofiel is alleen bij hoge uitzondering toegestaan, legt het College uit. Ook moet er onomstotelijk bewijs zijn voor de noodzaak om die factoren mee te nemen. Maar ook ogenschijnlijk neutrale criteria, zoals postcode, hoogte van het inkomen of laaggeletterdheid, kunnen indirect een discriminerend effect hebben.

Proxy
Eerder dit jaar waarschuwde de Rekenkamer Rotterdam voor ethische risico's bij algoritmes die de gemeente Rotterdam gebruikt voor het opsporen van uitkeringsfraude. In dat systeem vond de rekenkamer variabelen die als proxy voor etnische achtergrond zouden kunnen werken. De gemeente had volgens de toezichthouder nog onvoldoende aandacht voor die risico's.

Wantrouwen
Etnisch profileren heeft veel negatieve gevolgen, zegt het College voor de Rechten van de Mens. 'Het vergroot stigmatisering van bepaalde bevolkingsgroepen, en maakt dat mensen zich vernederd, onveilig en in hun waarde aangetast voelen. Bovendien wakkert het wantrouwen in overheidsinstanties aan en doet het afbreuk aan het vertrouwen in de rechtsstaat. Daarmee is deze vorm van discriminatie een ernstige schending van de mensenrechten.'

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Johan / Bouwplietie
Praat eens met oom agent die op straat zijn werk doet zou ik zeggen, die weet wel beter.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Tja, je moet ergens een tussenweg vinden. Waar het bij de belastingdienst fout gegaan is, is dat er geen enkel bewijs was dat mensen met een bepaald profiel ook daadwerkelijk fraude hadden gepleegd, dat is natuurlijk ongelofelijk stupide, vandaar deze discussie. Dat er bepaalde families gewoon crimineel zijn is gewoon een feit en mogen w.m.b. best wel digitaal extra in de gaten gehouden worden, zie https://duitslandinstituut.nl/artikel/30908/ruim … En laat dit nu net groepen zijn met een afwijkend etnisch profiel en afwijkend moraal..... gewoon laten doorwoekeren? Of gewoon de belastingdienst uitroken vanwege gewetenloze criminele medewerkers die ongefundeerd misbruik maken van informatie en wanprestaties leveren. Of gewoon beiden :-)
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie