sociaal / Partnerbijdrage

Financiële implementatietool nieuwe Wet inburgering

Financiële implementatietool nieuwe Wet inburgering. Een slimme tool die gemeenten inzicht geeft in de kosten en de impact van hun financiële keuzes.

12 juli 2021

Een slimme tool die gemeenten inzicht geeft in de kosten en de impact van hun financiële keuzes.

Met de invoering van de nieuwe Wet inburgering is de behoefte aan financiële controle onder gemeenten groot. Moet u als gemeente(n) keuzes maken op welke manier u de middelen inzet voor uitvoeringskosten en inburgeringsvoorzieningen, maar loopt u tegen onduidelijkheid of discussie aan? Heeft u daarnaast behoefte aan een implementatietool die – naast financieel inzicht – ook ruimte biedt om verschillende keuzes door te rekenen van de implementatie Wet inburgering?

 

De implementatietool kan:

  • speciaal op maat worden gemaakt voor gemeenten
  • een financiële voorspelling geven
  • ook de uitvoeringskosten meenemen
  • verschillende scenario’s van het inburgeringsproces doorrekenen


Op maat gemaakt

De implementatietool maakt niet alleen de inburgeringsvoorzieningen maar ook de uitvoeringskosten voor de nieuwe Wet inburgering per gemeente inzichtelijk. Daarbij kan de tool op maat gemaakt en aangepast worden op de uitvoeringskeuzes van uw gemeente.


Meer inzicht met financiële prognoses 

De complexe realisatie van de nieuwe inburgeringswet gaan gemeenten individueel of middels samenwerking combinaties aan. In beide gevallen is een financiële prognose handig.

Met de implementatietool kunt u de kosten per taak, gemeente en statushouder snel inzien en op basis daarvan keuzes maken. Dit geeft inzicht in de gevolgen van financiële keuzes en biedt ruimte om de begroting gezamenlijk te organiseren. Gemeenten zijn zo verzekerd van een gedegen financieel inzicht in de invoering van het nieuwe inburgeringsstelsel.

 

Bekijk op de website van RadarAdvies een rekenvoorbeeld van de implementatietool.


Voor elk scenario geschikt!

De tool is dynamisch en kan alle verschillende keuzes van de gemeenten een financiële vertaling geven. Door rekening te houden met de verschillende producten van het inburgeringsproces helpt de tool individuele en samenwerkende gemeenten een realistische begroting opstellen.

 

Een voorbeeld is regio Westfriesland, waar 7 gemeenten samenwerken. Hier kan de tool zowel per gemeente weergeven wat de financiële consequenties en beschikbare middelen zijn, als op regionaal niveau hoeveel middelen je als gemeenten samen hebt. Is er 1 gemeente met een afwijkende keuze, dan kan die alsnog een financiële vertaalslag krijgen.” – Hannie Dekker, programmamanager RadarAdvies


Doeltreffende gespreksstarter

De implementatietool Wet inburgering is ook een ideale gespreksstarter in de samenwerking tussen gemeenten. Wanneer het financiële plaatje rond is kunnen nieuwe inzichten en vragen ontstaan. Misschien kunnen gemeenten ook op andere gebieden gaan samenwerken, of is een andere samenwerking effectiever. De tool brengt deze inzichten en gesprekken op gang.


Bel, mail of app ons gerust!

Misschien bent u nieuwsgierig geworden naar wat wij voor u kunnen betekenen. Of heeft u een concrete vraag? Bel ons gerust. Gewoon even sparren kan ook altijd. 

 

Bel Hannie Dekker 06 53623817 of stuur haar een e-mail.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.