sociaal / Partnerbijdrage

De zzp-wake-upcall: wat gemeenten nú (en straks) kunnen doen voor hun zzp’ers

De zzp-wake-upcall: wat gemeenten nú (en straks) kunnen doen voor hun zzp’ers

09 april 2020
Wakeup.png

Als gevolg van de coronacrisis regent het steunaanvragen van zzp‘ers en overige zelfstandig ondernemers bij gemeenten. Nogal wat gemeenten zijn geschrokken van de duizenden aanvragen die ingediend zijn voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Volgens een enquête van de FNV zijn de steunmaatregelen van het kabinet voor ongeveer de helft van de zzp’ers ontoereikend. Deze crisis laat zien hoe precair de situatie voor vele zzp‘ers is. Een wake-upcall om structureler na te denken!

Veel gemeenten investeerden de afgelopen jaren in een zzp-beleid, zijn goed voorbereid en komen snel tot gerichte maatregelen. Voor gemeenten die ook aan de slag willen hierbij enkele tips:

  1. Direct aan de slag met de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandigen (Tozo)
    Zorg dat je de online aanvraagformulieren beschikbaar hebt, deze in behandeling neemt en (in geval van acute nood) ondernemers een voorschot geeft. De beschikking voor de Tozo-uitkering kan worden gedaan op het moment dat de regeling is gepubliceerd in de Staatscourant. Dat is naar verwachting in de loop van april. Om direct te kunnen starten met de uitrol van Tozo hebben gemeenten een voorschot van € 250 mln. van het Rijk ontvangen. Op divosa.nl verschijnt binnenkort een Toolkit voor de Tozo.
  2. Voor en door!
    Het uitvoeren van de Tozo en tegelijkertijd zzp‘ers goed adviseren in deze barre tijden kost gemeenten veel tijd en energie. Wat is er mooier om voor – een deel van deze – werkzaamheden een beroep te doen op zzp‘ers die in uw gemeente getroffen zijn door de coronacrisis?
    Door een dergelijke werkgelegenheidsaanpak kunt u vele zzp‘ers rechtstreeks ondersteunen en maakt u optimaal gebruik van de ondernemende energie die aanwezig is binnen uw gemeente en die deze crisis nodig heeft.
  3. Koop vooral in bij lokale ondernemers
    Er zijn inmiddels hartverwarmende initiatieven ontstaan om vooral bij (sociale) lokale ondernemers in te kopen. Zoals de Amsterdam Support Impact Entrepreneurs. Als gemeente kun je hier ook een bijdrage aan leveren door nu vooral in te kopen bij lokale ondernemers en zzp‘ers.
  4. Uitstellen en opschorten
    Zorg dat zzp‘ers uitstel van betaling krijgen van gemeentelijke belastingen, inning van huren, pacht of andere vorderingen en de facturen snel betaald worden. De Drentse gemeenten spraken dit onlangs met elkaar af.
  5. Ken uw zzp‘ers
    Juist nu kom je er achter hoeveel zzp‘ers in je gemeente actief zijn. In veel gemeenten zijn zzp-netwerken waarmee u snel kunt communiceren. Als u deze nog niet heeft probeer dan online een community van zzp‘ers op te starten waarmee u in verbinding blijft. Zo kunt u ze snel en goed ondersteunen en voorkomt u escalatie van problemen (schulden, zorg etc.). Daarnaast bouwt u een netwerk op. Op waarstaatjegemeente.nl zijn per gemeente veel gegevens te vinden over de zzp‘ers in uw gemeente.

Deze wake-upcall is bovendien een goede aanleiding om de afstemming tussen economische zaken en sociale zaken goed in te richten.

Behoefte aan ondersteuning voor de uitvoering van deze tips? Neem gerust contact met ons op: Bert Otten of Michel Koning

Afbeelding.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.