Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdam opent 'Polenhotel' in strijd tegen overlast

Wethouder Hamit Karakus (Wonen) hoopt dat bepaalde wijken in de stad worden ontlast, nu het Polenhotel is geopend.

04 januari 2014
Bewoners van de Dordtsestraatweg in Rotterdam-Zuid zijn de komende dagen in één klap tientallen Poolse buurtgenoten rijker. Zaterdag opende daar een 'Polenhotel' officieel de deuren. De komende dagen nemen zo'n 280 bewoners, voornamelijk Polen, hun intrek in het hotel.
Overlast in andere wijken De gemeente Rotterdam heeft de komst van het flexhotel voor arbeidsmigranten van het begin af aan gesteund. De Maasstad kampt namelijk met overlast op plekken waar veel migranten uit Midden- en Oost-Europa (MOE-landers) wonen. Wethouder Hamit Karakus (Wonen) hoopt dat bepaalde wijken in de stad worden ontlast, nu het Polenhotel is geopend.
Slachtoffer van huisjesmelkers

Volgens de wethouder wonen er momenteel zo'n 30.000 tot 50.000 arbeidsmigranten uit MOE-landen in Rotterdam. Niet zelden zijn zij het slachtoffer van huisjesmelkers. Die huisvesten werknemers illegaal door hen met te veel tegelijk in een appartement of huis te plaatsen. ,,Dat legt druk op een wijk, omdat er bijvoorbeeld meer afval wordt geproduceerd en er meer parkeerplaatsen worden gebruikt dan waar een straat op berekend is'', zegt Karakus.

Inschrijven in de gemeente

Volgens de wethouder biedt het hotel een goed alternatief. ,,Goede huisvesting is belangrijk. Bovendien hebben we als gemeente op deze manier zicht op arbeidsmigranten omdat ze zich moeten inschrijven in de gemeente.'' De kamers in het hotel, een voormalig asielzoekerscentrum, zijn sober maar netjes. Hotelbewoners hebben een eigen badkamer, televisie en koelkast. In het gebouw is ook een fitnessruimte. De bewoners krijgen een cursus Nederlands.


Raadslid: aanzuigende werking

Het hotel valt niet bij iedereen in goede aarde. Leefbaar Rotterdam-raadslid Maarten Struyvenberg vreest voor een ,,aanzuigende werking'' van zulke hotels. Volgens het raadslid is het flexhotel met al zijn voorzieningen een ,,luxe'', zeker voor arme Oost-Europeanen. Als in Oost-Europa het idee leeft dat Nederland goed zorgt voor buitenlandse werknemers, brengt dit nog meer migratie op gang, aldus Struyvenberg.

Beeld niet terecht

Ook buurtbewoners waren in eerste instantie niet blij met het Polenhotel. Volgens Karakus is het beeld dat sommige mensen van Oost-Europeanen hebben, niet terecht. De wethouder riep zaterdag op niet in te gaan op ,,onderbuikgevoelens''.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Bongers / burger
Het valt me wel op tijdens rijden door Rotterdam dat er een enorme hoeveelheid auto's geparkeerd staat met Oost Europese kentekens.

Voor deze voertuigen wordt in Nederland geen wegenbelasting betaald. Wel bevolken ze uitbundig en overvloedig onze wegen en parkeerplaatsen.Wellicht een idee om Oost Europeanen die met een auto tot 3500 kilogram hier komen en werken te verplichten om aan de grens een vignet te kopen voor drie maanden en dat per drie maanden te laten verlengen. De kosten van dat vignet moeten dan minstens gelijk zijn aan de kosten van een gelijksoortige auto met Nederlands kenteken, die in Nederland wel wegenbelasting betaald.

Oost Europese auto's zonder dat vignet kunnen dan direct met forse boetes aangepakt worden.Wellicht is het ook mogelijk om dit vignet te koppelen aan de belastingdienst en het daardoor ook mogelijk te maken om de inkomstenbelasting op correcte wijze te innen.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Het blijft toch bijzonder dat de overheid blijft plakken en knippen (aanbieden voorzieningen) i.p.v. het daadwerkelijke probleem aanpakken; de huisjesmelkers/graaiers/winstbejaggers. Alles wat de overheid doet moet geld kosten om "maar aardig gevonden te worden". De tijd van "Kijk eens hoe goed wij zijn" gaat echt een keertje ophouden. Wat binnenkomt heeft gewoonweg een heel andere cultuur, mentaliteit, waarden en normen. Het duurt echt niet meer zolang voordat we in bepaalde gebieden enclaves krijgen waar de criminaliteit hoogtij viert, dat is in die landen namelijk een hele gewone zaak. Ook de hardheid die er binnen die culturen heerst en waarde van leven is een hele andere als die van ons; waarom komen ze anders hierheen, omdat ze het daar zo goed hebben geregeld!?!?!? Ons mooie Nederland gaat op deze manier echt op de schop en dat alles omdat een aantal narcistische eurofielen een tweede verenigde staten wil opzetten met in Brussel een soort DC waarin men elkaar lekker warm zit te houden. Wij zijn Nederland en we hebben het NU NOG goed voor elkaar, maar echt dat houdt op deze manier straks echt op!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie