Advertentie
sociaal / Nieuws

Tweede Kamer tegen schrappen bezuiniging jeugdzorg

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) is teleurgesteld en benieuwd wat er gaat gebeuren met de voorjaarsnota.

06 februari 2024
Jeugdzorg
Shutterstock

De bezuiniging van 511 miljoen euro op de jeugdzorg blijft voorlopig staan. Een poging om deze besparing van tafel te krijgen strandde dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

Financieel adviseur voor de publieke sector

BMC
Financieel adviseur voor de publieke sector

Beleidsmedewerker mobiliteitstransitie

Provincie Utrecht
Beleidsmedewerker mobiliteitstransitie

Het demissionaire kabinet is al langer van plan om bovenop de bezuinigingen van een miljard euro op de jeugdzorg, nog eens 500 miljoen euro te snoeien in de uitgaven vanaf 2025. Die extra bezuiniging zou in 2027 op moeten lopen tot 511 miljoen euro.

Wachtlijsten

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) vindt dit, gezien de crisis in de jeugdzorg, ‘volstrekt onverantwoord’. Volgens haar komen uitgerekend jongeren met complexe problematiek door deze bezuiniging op wachtlijsten terecht. In haar motie verzoekt ze de regering om de structurele extra bezuiniging van 511 miljoen euro te schrappen. Zij kreeg hierin bijval van Sarah Dobbe (SP), Don Ceder (ChristenUnie) en Chris Stoffer (SGP).

Eigen bijdrage

In de motie wordt verwezen naar de brief met besparingsopties, die demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) vorige week maandag met de Tweede Kamer deelde. Daarin noemt Van Ooijen (ChristenUnie) een eigen bijdrage in de jeugdzorg. Als die bijdrage inkomensafhankelijk zou worden en maximaal 1.500 euro per huishouden zal zijn, kan dat al de helft (270 miljoen euro) van de besparing opleveren, aldus de bewindspersoon. Een eigen bijdrage stond al als optie in het regeerakkoord van Rutte-IV, maar was nog niet uitgewerkt.

Besparingsopties  

Daarnaast oppert Van Ooijen geld te besparen door ernstige dyslexiezorg niet meer te vergoeden (70 miljoen euro besparing), geen jeugdhulp meer te vergoeden na het 18e jaar (60 miljoen euro), het PGB af te schaffen en alleen zorg in natura te vergoeden (60 miljoen euro), bovenregionale expertisecentra af te schaffen (26 miljoen euro) en het stopzetten van de subsidie voor schippersinternaten (16 miljoen euro).

Onverantwoord

Westerveld stelt dat deze bezuiniging de meest kwetsbare kinderen raakt. Tot verbazing van velen vindt de samensteller van die lijst dat ook. ‘Als je het mij vraagt, dan zou ik zeggen: elk van deze opties is eigenlijk onverantwoord voor de meest kwetsbare kinderen in Nederland’, zei Van Ooijen tijdens een uitzending van NPO Radio 1.

Ontraden

Gedurende het eerste jeugdzorgdebat sinds de verkiezingen probeerde hij zijn uitspraken toe te lichten. Het zittende kabinet neemt uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor die besparing van 511 miljoen euro. Maar hoe aan die bezuiniging invulling wordt gegeven, is niet aan hem, zo betoogt de staatssecretaris. Moties om de bezuinigingen te schrappen zal hij desalniettemin altijd ontraden. ‘Het past niet bij het demissionaire karakter van het kabinet om daar een uitspraak over te doen, ongeacht de dekking’, zei de staatssecretaris.

Teleurstelling

Wat Van Ooijen betreft ligt de bal bij de Tweede Kamer. Daar was vandaag echter geen meerderheid voor het schrappen van de bezuiniging van 511 miljoen euro. De fracties PVV, VVD, NSC, BBB, CDA en D66 stemden tegen. Naast de vier indieners stemden PvdD, DENK, Volt, FVD en JA21 vóór de motie. Westerveld zegt vooral teleurgesteld te zijn. ‘Politici wijzen naar elkaar en nemen hun verantwoordelijkheid niet. De staatssecretaris wijst naar de Tweede Kamer en de formerende partijen wijzen naar Van Ooijen.’

Draaien

Dat CDA en D66 tegen de motie stemden had ze wel verwacht. ‘Zij waren nooit voor het schrappen van de bezuiniging. Bovendien staat hun handtekening onder een regeerakkoord waarin deze besparing is opgenomen. In tegenstelling tot NSC, PVV en BBB. Die stonden vóór de verkiezingen nog naast ons, maar draaien nu ineens.’

Voorjaarsnota

De politica is ‘heel benieuwd’ wat er gaat gebeuren met de voorjaarsnota. ‘Het lastige is dat de staatssecretaris zelf niet weet hoe hij deze bezuiniging ingevuld moet krijgen.’ Bij het eerstvolgende debat wil Westerveld met de andere jeugdwoordvoerders de handen ineenslaan om de bezuiniging alsnog van tafel te krijgen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Nu er steeds meer 'lijken uit de kast' komen geen onverstandige beslissing van de Kamer. Schrappen kan ook nog later.
Advertentie