Advertentie
sociaal / Nieuws

Plasterk bindt strijd aan met leeftijdsdiscriminatie overheid

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat zijn collega's aanspreken op leeftijdsdiscriminatie bij de overheid.

03 september 2013

De strijd tegen leeftijdsdiscriminatie blijkt zelfs bij de overheid nog steeds nog niet gestreden en daarom gaat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) volgende week praten met het College voor de Rechten van de Mens.

Urgentie
Onlangs zou zijn geconstateerd dat de overheid zelf, bij werving en selectie van personeel, enkele keren onjuist handelde in het maken van onderscheid op grond van leeftijd. ,,Ik deel de urgentie'', aldus Plasterk dinsdagmiddag op vragen uit de Tweede Kamer. Na het gesprek met het college gaat hij indien nodig collega-ministers aanspreken op leeftijdsdiscriminatie. Op een voorstel om de boetes te verhogen wegens leeftijdsdiscriminatie kon hij niet ingaan, dat is zijn portefeuille niet.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marshal Manengkei / Ondernemer
"De Indische Nederlanders – Een vergeten Volk"

Mark Rutte is onze eerste Indische premier, zo mag je hem wel classificeren. Ik heb ooit eens gelezen dat hij het enige Rutte gezinslid is dat geboren werd op Nederlandse bodem.

In de wereldgeschiedenis neemt de band tussen Nederland en Indonesia een bijzondere plaats in. Drie en een halve eeuw lang zijn deze twee landen (metaforisch gezien David en Goliath) nauw aan elkaar verbonden. Zonder dat de beide culturen het beseffen is er een fundamentele verbondenheid met elkaar door de lange verbintenis die ze met elkaar hebben gehad. Je ziet verwevenheid in de taal, in de kookkunst, in de muziek, in het cultureel erfgoed enzovoorts. Nederland heeft haar eeuwenlange weelde te danken aan de rijkdommen van Indonesia, met name de natuurlijke grondstoffen. Multatuli omschreef het heel treffend: Nederland drijft op de Gordel van Smaragd.

Uit de lange verbintenis tussen deze twee landen is het Nederlands-Indisch/Indisch-Nederlands volk ontstaan, ook wel genoemd de Indischen. Een volk dat ontstaan is uit de kruising tussen deze twee volkeren. De verhoudingen tussen de Indischen en de Nederlanders maar ook de Indischen en de Indonesiers stonden een hele eeuw lang onder spanning. Toen Indonesia diens vrijheid proclameerde, kwamen de Indischen tussen twee vuren te staan. De Indonesiers moesten de collaborateurs niet meer en de Nederlanders moesten de bastaards ook niet. In de ronde tafel conferentie van Linggarjati werden de Indischen uitverkocht aan Indonesia. Nederland heeft de rechten van het Indisch volk daar in die conferentie verkocht aan Indonesia. Men onderhandelde voor een uitverkoop plek en dat werd West-Irian. Irian Barat zou het nieuwe land worden van het Indisch-Nederlands volk. De grote volksverhuizing vond plaats en de Indischen emigreerden naar Irian Barat. Op die manier voorkwam Nederland de massale uitstroom van rechtmatige Nederlanders naar Nederland. Voor de Indischen was het een perfecte oplossing. Men kende Nederland niet en men was geboren en getogen in de tropen en niet in dat koude kikkerlandje.

Hoe desillusionerend was het toen de grote stroom Indische-Nederlanders toch koos voor Nederland, toen al merkbaar was dat aan het einde van de 50-er jaren Indonesia de aanval begon op Nederland door Irian Barat te claimen als Indonesisch grondgebied. De grote uitstroom naar Nederland vond toch plaats en Nederland reageerde ongepast en ongegeneerd. Alle Indischen moesten hun overtochtkosten en verblijfkosten en eerste lijnsvoorzieningen zelf betalen. Het was toen heel anders gesteld met de Indischen, die notabene gewoon wettelijk gezien Nederlanders waren ten opzichte van de vluchtelingen en Turken en Marokkanen in de jaren 70, 80 en 90.

Kregen deze niet Nederlanders alle faciliteiten gratis (alle informatie werd zelfs in de allochtone talen gegeven), de Indischen moesten tot op de laatste centen alles terugbetalen weliswaar renteloos, maar toch! Wat verfoeilijk en mensonterend was dat de Indische jongens naar de Ambachtschool en de meisjes naar de Huishoudschool werden gedirigeerd, meer waren ze niet waard in de ogen van de Nederlanders. De vaders werden regelrecht geplaatst in de Rijkswerkplaatsen, de moderne koelie-inrichtingen, want intelligenter dan dat niveau waren ze niet volgens de BBMZ ambtenaren. De gezinnen werden in mensonterende pensions ondergebracht, waarvan de vochtige wanden van de kamers helemaal zwart waren geworden van de schimmels en de matrassen gevuld werden met stro, waardoor door al het kabaal bij elke beweging die je maakte je niet kon slapen. De pensionhouders hadden toen flink geld verdiend aan die arme Indische Nederlanders. Uit ellende waren de wat financieel sterkere Indische gezinnen gevlucht naar de Verenigde Staten, Canada, Brazilie, Zuid-Afrika en Australie.

Het leven van de Indische Nederlanders was in het begin heel erg zwaar. Men werd op alle fronten en op alle niveaus zwaar gediscrimineerd. Zelfs de hoger opgeleiden uit Indonesia kregen niet de erkenning die ze eigenlijk verdiend hadden. Ze zaten in Indonesia op Nederlandse scholen, dus ook hogescholen maar werden in Nederland gewoonweg gedegradeerd. Een jarenlang praktizerend huisarts kwam niet verder dan keuringsarts te worden bij de Koninklijke Landmacht. Een ervaren tandarts werd niet meer dan een schooltandarts. Officieren van Justitie werden gewoon griffiers en Ingenieurs kwamen terecht achter de bankschroeven van de Rijkswerkplaatsen. De klap op de vuurpijl kwam later, de rechten van financiele vergoedingen werden en worden nog steeds niet gehonoreerd tot op de dag van vandaag. De Indische Nederlanders zijn een melaats volk geworden.

De Indischen brachten levendige muziek mee uit het bruisende tropisch leven. Wat gebeurde er toen? De aanbeden Nederlandse TV-coryfeen Willem Duys en Mies Bouwman noemden de Indische muzikanten: apen die uit de rimboe kwamen, en daar horen ze thuis was hun oordeel! De Nederlandse jeugd echter ontving The Tielman Brothers, The Black Dynamites en The Crazy Rockers in hun armen. The Black Dynamites waren eigenlijk de grootsten omdat ze liefst 3 Spaanse internationale films met Spaanse wereldsterren van muziek voorzagen. Maar de kasteleins weigerden de Indische artiesten werk te verschaffen. Uit alle ellende vluchten de Indische muzikanten (en dat zijn er heel veel, de Indischen zijn geboren met zang en gitaar) naar Duitsland. Daar werden ze met open armen (en benen) ontvangen. De Tielman Brothers werden zelfs gevraagd om Duitsland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De grote TV-presentatoren van destijds Hans-Joachim Kulenkampff en Peter Frankenfeld haalden alle Indische artiesten naar hun Duitse TV-Shows. Na een 10 jaren durende strijd kwam de erkenning dat The Tielman Brothers de Godfathers zijn van de Nederlandse Popmuziek. Een verdwaalde Indische artiest haalde echter de absolute wereldtop: Eddie van Halen!

Mark Rutte recycled in November de Nederlands-Indische geschiedenis door Indonesia met een groot handelsdelegatie te bezoeken. Nu is de kans juist voor Nederland om haar bekrompenheid en schijnheiligheid om te zetten in grootmoedigheid en zakelijke durf! Indonesia is na China het land met de grootste economische groei. Nederland vergrijst terwijl Indonesia verjongd. De potentie van groei dat bij de Indonesische jeugd zit zou een geweldige nieuwe markt kunnen betekenen voor de Nederlandse senioren die al vanaf hun 50ste jaar in Nederland afgedankt zijn als oud vuil. De kennis die er is bij de Nederlandse senioren zou een geweldige investering kunnen betekenen voor Indonesia, indien de Nederlandse regering en parlement van hun feodalistsiche ivoren troon willen afstappen. Indonesia is nog steeds een van de rijkste landen ter wereld op het gebied van natuurlijke grondstoffen en human resources.

Indonesia is ook het grootste democratisch land ter wereld. Waar de Westerse wereld alleen blijft dromen van een fundamentele democratie heeft Indonesia na de periode Soeharto hard gewerkt daaraan en heeft die dan ook bereikt. Er zijn meer dan dertig bijna even grote partijen (tegen de VS die maar 3 partijen hebben) die allemaal vrij gekozen worden in alle parlementaire bestuurslagen. Waar Nederland geen gekozen premier heeft wordt de Indonesische president rechtstreeks gekozen door het volk. Waar Nederland al eeuwen discussieert over de gekozen burgemeester wordt in Indonesia vanaf de laagste bestuurslaag diens leider gekozen door het volk. De lurah, de camat, de walikota, de bupati, de gouverneur en de president wordt door het volk gekozen. Nederland kan dus ook veel leren van het jonge land Indonesia, die al veel verder is dan Nederland bij de ontwikkeling van de democratie, de kern van waaruit de mensenrechten worden ontgonnen. De corruptie die in dit land heerst is een erfenis van het Nederlands-Indisch tijdperk. Velen vergeten de oorsprong van dit fenomeen, dat geintroduceerd werd door de VOC-handelaren om de sultans en haar onderdanen om te kopen.

Het wordt nu de hoogste tijd dat het Indisch volk een eeuwige plek krijgt toebedeeld in de wereldgeschiedenis. Dat kan alleen bereikt worden door een grootst communicatie media- en infrastructuur op te zetten. Het zal en mag niet zo zijn dat dit volk dat zich een eigen identiteit en cultuur heeft ontwikkeld ooit in de tijd zal verdwijnen en waarin alleen de Nederlanders en Indonesiers zullen overblijven. Er zal gebruik moeten worden gemaakt van de reeds aanwezige sociale media zoals ICM-Online: de stem van het gewone Indisch volk, Stichting Nederlands-Indisch Cultureel Centrum: de stem van het elitair Indisch volk, Het Indisch Plein: de stem van de gemiddelde Indische man/vrouw en nog meer soortgelijke media. Ook zal er gebruik moeten worden gemaakt van organisaties als Stichting Indisch Erfgoed Apeldoorn, Pelita, Indisch HerinneringsCentrum enzovoorts. Alleen door massale mediale beinvloeding zal dit doel kunnen worden bereikt en helaas niet door het Indisch Platform alleen.

Leve het Indisch-Nederlands volk! Hiduplah bangsa Indo-Belanda!

Zie hoe Indonesia bouwt aan haar toekomst:

http://www.youtube.com/watch?v=Hmx_61NVPho

http://www.youtube.com/watch?v=8k2ybTZackQ

http://www.youtube.com/watch?v=9WXMsPwAQFo

http://www.youtube.com/watch?v=_lJC-pvn2BA

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jan
@Marshal Manengkei. Heel interessant maar wat heeft dit met dit dit onderwerp te maken? Overigens ben ik cynisch over de aanpak van Plasterk. Het zal er wel op neer komen dat alle extraatjes voor oudere ambtenaren worden afgeschaft, want dat is natuurlijk leeftijdsdiscriminatie.... En ouderen die solliciteren op een advertentie zonder leeftijdsgrens "passen niet in het team". Bewijs maar eens dat het anders is.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Marshal Manengkei / Ondernemer
@Jan - Het heeft er alles mee te maken! Ik plaats dit voornemen van Plassterk in het licht van de actualiteit. Het probleem van ouderendiscriminatie overstijgt het academisch geklets. Rutte gaat naar Indonesia. Nederland vergrijst, Indonesia verjongd. Nederland spuugt haar ouderen de werkende maatschappij uit, Indonesia koestert ze en respecteert ze omdat ze in Indonesia ver in de minderheid zijn. Ik bied de politiek het out-of-the-box denken vanuit sustainability aan. De aloude enge nationale grenzen en het bekrompen denken moeten worden vervangen door het globaal handelen en integraal denken. Het ouderen probleem in Nederland kan worden verholpen door een nieuwe brug te slaan met het aloude Nederlands-Indie nu Indonesia. De Indische diaspora kan die brug slaan voor zowel Indonesia als Nederland. Kijk naar de verhouding van 15 miljoen Nederlanders tegen 300 miljoen Indonesiers. Alleen al de macht van het getal biedt enorme mogelijkheden voor het Nederlands weg geworpen oud vuil dat een behoorlijk IQ en SQ kapitaal vertegenwoordigt voor het jong ontwikkelend land Indonesia. Aan Rutte de taak om de bruggenbouwer te worden omdat juist hij die Indische diaspora vertegenwoordigt. Behalve inzet in de ontwikkeling van de sociale, ecomische en fysieke infrastructuur zou ook bijvoorbeeld de wereldvrede door de diaspora worden aangepakt. Indonesia is weliswaar geen moslemstaat maar het bezit wel de grootste moslem community ter wereld. In Indonesia wonen meer moslems dan in de hele Arabische wereld. Vanuit de diaspora kunnen nieuwe mogelijkheden voor de wereldvrede worden gevonden, die tot dan toe door de Verenigde Staten worden beheerst. Zo kan ik er nog meer benoemen zoals bestrijding van de armoede en energie- en watermanagement. Onze senioren in Nederland kunnen hierbij een wezenlijke rol spelen en Rutte als vertegenwoordiger van de diaspora van Nederlandse zijde zou de katalysator kunnen zijn. Indonesia zelf is al begonnen de diaspora van hun zijde aan te moedigen die brug te vormen voor nieuwe investeringen en technolgie transfer naar Indonesia. De Indonesische diaspora ziet Nederland als het zwaartepunt van waaruit zij die grote strategische operatie zullen gaan voeren. Ik zou zeggen: Rutte, maju kedepan dan ajukan tanganmu untuk bekerja sama! Merdeka, leve de vrijheid!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
O. ten Hove
Of we blij moeten zijn met deze "Indische' Rutte die volgens mij gewoon een etnische Nederlander is met blanke ouders die toevallig in Indië hebben gewoond.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Carola
haha, enkele keren, hahahahahaha.De overheid discrimineert op volledig professioneel bedrijfsmatige wijze. Daar is werkelijk geen enkel verschil in te detecteren. Wat hij moet doen is de voorselectie laten verrichten door een onafhankelijk bureau en verbieden te vragen om geboortedata.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Saskia / directiesecretaresse
Laat Plasterk dit probleem niet alleen aanpakken bij de overheid, alle werkgevers en hun ingehuurde (ad-interim) recruiters, uitzendbureaus, zelfs re-integratie m/v "discrimeren". Na bijna 24 maanden zoeken, solliciteren, bellen, schrijven en netwerken, inmiddels bijna 300 sollicitatiepogingen verder, gewoon als secretaresse ergens in regio Rotterdam aan de slag te mogen komen, met evenzovele NEE-antwoorden, vraag ik mij toch sterk twee dingen af: A. heeft heel regio Rotterdam (tussen Den Haag-Gouda en Breda) geen secretaresse (meer) nodig? Of B. schort er echt iets aan het aanname-proces van bovengenoemde instanties. Met een goed CV, gedegen opleidingen en 40 jaar werkervaring.... Zelfs alle politieke partijen wezen mij af.

Oproep aan minister Plasterk, ook aan Ascher en oud-vakbondsdame Jette: nodig eens werkzoekende van de kale vloer uit en laat hun eens hun verhaal doen en vertellen waar het in de BV Nederland schort v.w.b. het willen werken, veel solliciteren en gewoon niet serieus genomen te worden tussen de tussenhandel. Daar moet het kabinet en de overheid eens iets aan gaan doen, dan zult u zien, dan komen er honderden met bosjes tegelijk aan een nieuwe baan. Altijd bereid om u verder te informeren over de praktijk.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Marshal Manengkei / Ondernemer


@Janus - Begrijpelijk dat je het (nog) niet weet, etnische Nederlanders en etnische Indonesiers waren voor 1945 "gewoon" Nederlanders. Dit is de status quo voor Indonesia. Voor Nederland echter was deze status quo voor 1949. Alle etnische Nederlanders en etnische Indonesiers en etnische Indische Nederlanders vallen onder de groep Gerepatrieerden ofschoon Nederland nog nooit hebben gezien. Deze onwetendheid treft zovele Nederlanders waardoor discriminatie op alle levels en alle fronten al die jaren aanwezig is -

De Nederlandse overheden maar ook het bedrijfsleven plegen al jarenlang grootschalig bedrog! Waar de politiek de pensioengerechtigde leeftijd verhoogt, bedriegen zij de burgerij massaal met het niet meer aannemen van ouderen vanaf 50 jaar. Nederland wordt in feite bij deze seniorengroep zwaar bestolen op een welhaast schaamteloze manier. Voor de beeldvorming moet er meer geld worden geind om de pensioenen betaalbaar te houden, de waarheid is dat men juist een hele grote categorie mensen tussen 50 en 67 jaar (het beste human capital), die die betaalbaarheid kunnen garanderen gewoonweg uit de werkende maatschappij wegschopt! Zie de contradictio in termino! Maw de absolute schijnheiligheid ten top! De regering en de politieke partijen doen ook mee aan deze massale roofpartij. Het is niet alleen een roversbende maar ook een schijnheilige bende. Zij hebben de mond vol met verwijten naar andere landen mbt het overtreden van mensenrechten maar Nederland als een niet betekenend klein land pleegt zelf massaal de onderdrukking vd mensenrechten tav deze bevolkingsggroep. Dat zelfde speelt zich af op huidskleurdiscriminatie. Al jarenlang worden kleurlingen met name in de hogere leidinggevende posities zeer zwaar gediscrimineerd. De regering, de politieke partijen, de overheid en het bedrijfsleven gaan rustig door met hun mensonterend neo-feodalistisch gedrag en niemand kan het getij tot nu toe doen keren! Het feest van het moderne imperialisme en kolonialisme gaat gewoon door! Er is geen schaamte maar ook geen respect meer voor normale humanitaire normen en waarden!

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie