Advertentie
sociaal / Nieuws

ABP: premie omhoog, korten pensioen ´reële optie´

Ambtenaren gaan meer pensioenpremie betalen. Het korten van pensioenen zou een 'reële mogelijkheid' zijn, aldus voorzitter Henk Brouwer.

19 januari 2012

Pensioenfonds ABP gaat de premies verhogen en beschouwt het korten van de pensioenen als ´een reële optie'. De maatregelen zijn nodig om de dekkingsgraad, die nu met 94 procent onder de norm ligt, op peil te brengen.

Genoodzaakt
Dat maakte het grootste pensioenfonds van Nederland donderdag bekend. 'Als nieuwe voorzitter van ABP had ik onze deelnemers heel graag beter nieuws gebracht, maar helaas zijn wij bij deze dekkingsgraad genoodzaakt aanvullende maatregelen te treffen', aldus voorzitter Henk Brouwer van ABP.

3 procent
De premieopslag gaat van 1 naar 3 procent. De pensioenen moeten in 2013 mogelijk met ongeveer een half procent worden verlaagd. Het precieze percentage waarmee ABP de pensioenen mogelijk verlaagt, wordt bekendgemaakt op 1 februari, na overleg met de deelnemersraad en de werkgeversraad.

Dekkingsgraad
Het besluit moet vervolgens worden getoetst door de De Nederlandsche Bank (DNB). Of het ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd, hangt af van de dekkingsgraad eind dit jaar. De dekkingsgraad van ABP is over heel 2011 met 11 procentpunt gedaald. Sinds het 3e kwartaal is er sprake van een dekkingstekort.

Dramatischer dan nodig
Vakcentrale FNV ziet de zaken minder zwart. In een reactie op de dekkingsgraden van verschillende pensioenfondsen zegt de FNV dat het beeld 'dramatischer dan nodig' is. Met een 'realistischer' bepaling van de rentestanden op zowel de korte als de lange termijn, zouden sommige fondsen minder of niet hoeven te korten. Dat stelde bestuurder Willem Noordman van FNV Bondgenoten.

Rekenrente

De Nederlandsche Bank kwam de pensioenfondsen al tegemoet door de rekenrente aan te passen. De fondsen mochten rekenen met de gemiddelde rentestand over de laatste 3 maanden van 2011 in plaats van de rentestand eind december. FNV had graag gezien dat de gemiddelde rente over het hele afgelopen jaar was gebruikt.

Poll: Pensioenen korten is nodig

Stem en discussieer op LinkedIn

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

de gebeten hond / netto betaler
Ik maak me verder niet druk over 't pensioen omdat ik er (helaas) toch niets meer aan kan doen; en gepiepeld worden we toch. Maar wel vreemd is dat dat grote ABP met dure mensen en zelfs een den Uyl die zich daar lekker het buikje vol eet moet korten terwijl m'n andere pensioenfonds, met onbetaalde normale mensen aan het hoofd meldt: U zult begrijpen dat we door de slechte marktsituatie de indering dit jaar moeten beperken tot 0,8 %.

We worden blijkbaar kunstmatig verarmd door mensen die nog dromen over de VOC en slavernij om zichzelf in luxe te wentelen.
hoe lang nog?
De Jong: alleen de laatste alinea is zinvol. De rest is kletspraat. Wanneer worden de € 30 miljard euris, die de staat in goede tijden uit het ABP pensioenfonds heeft gejat, teruggestort? Hoeveel heeft ABP bijgedragen aan de miljarden ten behoeve van de fraudeurs in Griekenland? In ieder geval heeft onze regering daarvoor genoeg miljarden beschikbaar. Straks ook nog voor Italië, Spanje, Portugal, Ierland ....Wie heeft er ooit onderzoek gedaan naar het uitgavenpatroon van het ABP en de deskundigheid van de duur betaalde beleggers van mijn centjes? Hoeveel miljarden gaan er jaarlijks naar de grootgraaiers in Brussel? Hoeveel miljarden waren er beschikbaar voor de banken voor het kunnen blijven betalen van de gigantische salarissen en bonussen?

En hoeveel is er nog beschikbaar voor het redden van ons eigen gespaarde pensioentje? Nada, alleen maar hogere premies, langer werken, afwaarderen enz. enz. And the reason is: VERGRIJZING!! Laat mij niet lachen. Hoelang laten wij ons nog voor de gek houden door de witteboordcriminelen in den Haag, bij het ABP, in Brussel en bij de banken?

gerrie
De rijken Grieken zitten lekker in hun vuistje te lachen. Die hebben vele honderden miljarden op de Zwitserse bankrekeningen staan. Over dit geld is nog geen belasting betaald. Een bedrag waar ze Griekenland in 1 klap mee uit de brand kunnen halen en dan houden ze nog genoeg over. Die domme sukkels hier kunnen lekker in hun buidel tasten en er voorop draaien. Hoe dom kun je zijn. Dat moet dan een land/pensioenfonds besturen. Laat iedereen lekker voor zijn eigen pensioen sparen. Daarmee kun je een veel hoger rendament mee halen. Les 1 van Economie. Baas blijven over je eigen centjes.
Martin
Voor de zoveelste keer worden de belangen van ouderen boven die van jongeren gesteld. Als ik ooit de kans krijg stap ik uit het ABP.
Erich / projectmanager
Zeer spijtig dat men de ambtenaar wederom voor de problemen laat opdraaien. Het is uiteraard van belang om de pensioenen veilig te houden, ook voor de toekomst. Wat echter pijn doet is het gegeven dat de rijksoverheid jaren terug een enorm deel van de ingelegde pensioengelden heeft onttrokken, maar deze niet meer heeft teruggestort. Hierdoor is er niet enkel sprake van een m.i. onrechtmatige daad, maar loopt het fonds ook zeer veel rente mis. Als het rijk zijn verplichtingen zou nakomen, was er wellicht sprake van een gezond pensioenfonds en waren onze eigen centen ook weer voor ons beschikbaar. Nu heb ik het idee dat wij dubbel gepakt worden.
Ad Hoq / gepensioneerd
"t Is de schuld van 't Kapitaal!
Oscar
het wordt écht de hoogste tijd dat het ABP in eigen vet gaat snijden alvoren opnieuw de pensionen te verlagen (bevriezen is ok een vorm van verlagen). Zij moeten maar eesn een flinke bezuiniging door gaan voeren op de salarissen van de mensen die van ons gedl betaald worden. Te beginnen bij de top. Die inkomens mogen wel met 10 tot 20 verlaagd worden. verder korten op alle salarissen bij het ABP, zolang de pensioenen bevroren of verlaagd worden ook bevroren of verlaagd worden. salarissen moeg niet meer stijgen dat de uitgekeerde pensioenen.
Gekke Gerrit
Fijn hoor! ABP-pensoen hoort nu ook in het rijtje van banken en verzekeraars met woekerpolissen.
Jan
Ja, iedereen kan nu wel zeuren over al die miljarden die de Staat uit het ABP heeft geroofd (hetgeen ook ik veroordeel) maar wees realistisch: die komen nooit meer terug. De enige goede oplossing die niemand geld kost is dat de pensioenfondsen weer mogen uitgaan van een vaste rekenrente van 4 %, net als tot 2006 of dat ze mogen rekenen met de gemiddelde rente over de afgelopen 10 jaar.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Medio 2011 was er nog een dekkingspercentage van ca. 110%. Derhalve een achteruitgang van 16 punten in een halfjaar tijd en vervolgens wordt daarop aangekondigd dat in april 2013 het ABP-pensioen mogelijk gaat worden gekort. Het is werkelijk absurd!

Het wordt nu toch wel eens tijd dat er afspraken worden gemaakt over het toepassen van gemiddelde rekenrentes. Het komt dit kabinet echter wel goed uit denk ik, want dit verkoopverhaal heeft natuurlijk ook een drukkend effect op de totstandkoming van een CAO voor het Overheidspersoneel en op andere CAO's.

Wat het ABP moet doen?

1. stoppen met beleggen in risicovolle landen als Egypte, Zuid Afrika e.d. en in risicovolle hedgefunds;

2. bezuinigen op eigen organisatie;

3. stoppen met het binnenhalen van voorzitters uit de politiek en/of het Rijk welgezinde organisaties.

4. de destijds gestolen miljarden terughalen.

Doe er eens wat aan AbvoKabo en kom met resultaten. En kom in ieder geval ook eens met goede en tijdige voorlichting naar je leden!
Theo
De verhalen over de (te) lage rente zijn m.i. opportunistisch. Diezelfde lage rente zorgt er voor dat de waarde van de bezittingen omhoog gaat. Je rekent jezelf zo letterlijk rijk. Als je pleit voor een middeling van rentepercentages, moet je dat ook doen voor de waardeontwikkeling van de bezittingen. Overigens heb ik wel vragen over waar de verschillen in prestaties van de verschillende fondsen uit bestaan en waar ze uit voortkomen.
Hans Daver / abp-lid
L.S.Graag verwijs ik naar het programma van Harry Mens

businessclass d.d.22-01-2012,waarin Prof.dr. Vonhoff een realistische mening geeft over het ABP.Korten op ons pensioen is onnodig!Bovendien hebben we al 3 jaar 8% achterstand.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Hoe we het ook bekijken, wat we ook denken of schrijven, twee dingen staat vast.

Het ooit geleende/geroofde geld komt nooit meer terug in de ABP-pot en pensioenuitkeringen omhoog of omlaag, je hebt er als individu geen enkele invloed over. Je kunt het alleen maar lijdzaam constateren. Niets meer of minder.
willem / AOWer opzichter BWT
Dankzij de verplichtstelling. Dankzij al die harde werkers bij 100den pensioenfondsen: pensioencommunicatiedeskundigen, pensioenpsychogen, pensioeneconomen, pensioenjuristen en nog vele anderen die er een grote bijdrage aan leveren. De premie is niet hoog genoeg en er moet nog veel meer gekort worden op de uitkeringen. De meeste ouwe mense weten toch niet wat ze met al dat geld moeten naast de AOW. Pensioenfondscretologiën en winderige woorden houden gelukkig nog de verplichtstellingen ere en daardoor ook het bestaan van 100den pensioenfondsen. 100den deelnemers gaan er prat op verplicht pensioenfonds instandhouder te zijn en vinden het schijnbaar fijn om dikke premies te betalen. En o, wat zijn die mensen die werken bij pensioenfondsen toch vriendelijk. Hun magazine's staan vol met klaagmantra's en leuke verhaaltjes van deelnemers die zich zorgen maken over de toekomst van de pensioenen. Beste mensen, hoe lang laten we ons nog bij de neus nemen?
Willem / AOWer bouwkundige
Weg met de met verplichtstelling en het probleem is opgelost.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Er is nóg een optie: ABP moet van de Regering de jaren geleden "geleende" 30 miljard gulden terugvragen mét rente.



En de pensioenen met 0,5% verlagen moet onjuist zijn. Wie let op wat andere pensioenfondsen gaan afstempelen (tot wel 7%) kan misschien de conclusie

trekken dat de komma verkeerd staat en dat het 5%

afstempelen wordt.
piet brontsema / org adviseur
tekort wordt dus gewoon bij de klant gelegd , zonder excuus van de zijde van abp of vakbonden. Sorry mensen wij hebben niet goed belegd , meneer Brouwer let op uw zaak.
Jan de Fries
De belangrijkste optie wordt inderdaad weer niet genoemd. Het terugstorten van, om het netjes te zeggen, de geleende gelden in het ABP pensioenfonds door de regering.

In eerste aanleg werd er fl. 25 miljard aan de reserves van het ABP onttrokken. Met het geld werden de tekorten in de staatskas aangevuld en werd het bedrijfsleven ondersteund. Vervolgens werd er nog maar eens fl. 10 miljard uit het fonds gehaald om de VUT te kunnen financieren, mensen konden er vaak al met 55 of 56 jaar ‘uit’. Ook droeg de regering het substantiële bedrag van fl. 15 miljard aan pensioenpremies niet meer af, omdat er toch voldoende in de pensioenpot zat. Het totale bedrag dat zo aan het ABP ontfutseld is beloopt dus fl. 50 miljard. We kunnen dus rustig stellen dat er voor € 25 miljard tekort is dat veroorzaakt is door onze werkgever.

Het lijkt mij de hoogste tijd dat er actie ondernomen wordt om het bedrag terug te vorderen. Als het ABP daar zelf actie toe onderneemt zouden de bonden hierin het initiatief moeten nemen. Het gaat tenslotte om de pensioenen en rechten van hun leden.

Jan
En het is zó simpel op te lossen: ga voor de rekenrente niet uit van de dagrente of de gemiddelde rente over slechts de laatste drie maanden, maar van de gemiddelde rente over de afgelopen 10 jaar (en die termijn steeds opschuiven). Het ABP heeft het nl. op de beurs helemaal niet zo slecht gedaan. Slechts die kunstmatig laag gehouden rente doet pensioenfondsen de das om. Waarom is deze regering zo hardnekkig op dit punt? Nog een vraagje: die tijdelijke premieverhoging met 2 procent wordt toch wel op de gebruikelijke wijze verdeeld over werkgevers (70%) en werknemers (30%)? Of draaien de werknemers hier weer helemaal voor op?
Niek / jurist
Dit is weer zo'n voorbeeld dat de werkende mens wordt besodemieterd door de graaiende klasse. Inderdaad, toen de dekkingsgraad nog 243% was heeft de Staat der Nederlanden 25 miljard uit het ABP geroofd. Goed gezien @Hans, eerst terugbetalen en met doorrekening van de wettelijke rente! Op de tweede plaats ontstaat hier hetzelfde als de benzineprijzen. Als er ook maar ergens een futiliteit is, stijgt de ochtend erna direct de benzineprijs met centen tegelijk. Maar als de rust teruggekeerd is, duurt het weken voordat de trend zich terugwijzigt. En nooit zakt het meer onder het oude niveau. Maar je hebt geen keuze want er is geen concurrentie. Ik heb jarenlang pensioen- of pseudopensioenpremies betaald, maar of het telde niet mee in mijn toekomstige pensioen of het is verdwenen in de zakken van anderen. Bovendien zal ik langer door moeten werken dan waar de premie op berekend was (65 jaar). Dat is inmiddels 66,5 jaar en waarschijnlijk zal dat over 10 jaar wel weer verder opgetrokken zijn tot 75 of zo.
Ronald / Gemeente ambtenaar
Het is toch echt niet normaal. Het ene fonds staat op 109 % en het andere in mijn geval op 94%. Waar slaat dit op? Je betaalt premie en daar verwacht je wat voor. Niet meer niet minder. Er is nu een gemeente die waarschijnlijk voor 200.000.000 aan grond heeft. De verhoudingen zijn gewoon kwijt in Nederland. Waarom kunnen er wel miljoenen in salarissen en overheden gepompt worden en niet in zo'n klein pensioenfondjes. Het is gewoon van de gekke.

Ik zou zeggen geen verlaging uitkering en geen verhoging premie zijn ze nou bedonderd.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Deze 'geleende' gelden zijn in dezelfde jaren gedeeltelijk teruggevloeid als arbeidsvoorwaarde. In principe hebben de deelnemers toen een factor X keer de arbeidsvoorwaarde genoten in hun pensioenaanspraak op eindloon basis! De aanspraken zijn niet verlaagd, alleen de premie is onttrokken en over de arbeidsvoorwaarden uit de onttrokken gelden is weer eindloonpensioen opgebouwd.



De deelnemers van toen hebben geen klagen (terugvloeien premie als arbeidsvoorwaarden en premievakanties), het zijn met name de personen toegetreden na 2006 welke het meeste nadeel hebben: geen versterkte ouderdomspensioenopbouw voor de FPU-premie, geen aanspraken op eindloonbasis en sinds 1979 is de premie nooit zo hoog geweest (hiernaast is in 1997 ook het nabestaanden pensioen gewijzigd naar een risicoverzekering).



Verder is voor deze groep te hopen dat de maximale fiscale aftrekbare opbouw niet verlaagd gaat worden per 2013 (Witteveenkader). Hierdoor zou de regeling per 2013 reeds aangepast moeten worden voor wat betreft het opbouw %.



Gezien een solidaire verdeling van aanspraken is de verlaging op dit moment misschien te verantwoorden (ivm naar de toekomst kunnen blijven uitkeren van aanspraken). Hoewel het wrang blijft dat de swaprekenrente gedeeltelijk kunstmatig beïnvloed wordt.



Hiernaast zal gekeken worden of, indien in de toekomst de dekkingsgraad hersteld, de korting ongedaan gemaakt kan worden. Indien het beleggingsklimaat en swaprente niet herstellen zou verondersteld kunnen worden dat korten terecht is, aangezien het premiemiddel gezien de vergrijzing in het fonds niet meer het voorliggende middel vormt.



Wel is natuurlijk af te vragen waarom landen, banken en verzekeraars wel gered worden en de p-fondsen niet. Terwijl deze laatste juist in de problemen zijn gekomen door... Al met al een lastige materie, waarbij de aantrekkelijkheid als werkgever wel beinvloed gaat worden door uitwerking van het pensioenakkoord in relatie tot het invaren van de oude rechten (met name voor die werkgevers welke gebonden zijn aan vergrijsde fondsen).
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Om de toezegging te financieren is globaal onderstaande noodzakelijk:



- 20% premie

- 40% rendement in de opbouwperiode

- 40% rendement in de uitkeringsperiode



Aangezien te weinig premie is betaald in relatie tot de gestegen levensverwachting, rendementen dalen en waarderingen vd verplichtingen tegen een lager % kunnen worden berekend, gaat het toch ergens knellen.

Advertentie