Advertentie
sociaal / Nieuws

Pendelbus azc Ter Apel - Emmen verlengd tot 2027

De pendelbus tussen station Emmen en het aanmeldcentrum in Ter Apel kan tot eind 2026 blijven rijden, maar wordt afgebouwd 'zodra dat kan'.

05 april 2022
Ter Apel

De pendelbus tussen station Emmen en het aanmeldcentrum in Ter Apel kan tot eind 2026 blijven rijden. Financiering van de pendelbus is voor de rest van 2022 toegezegd door staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid. Daarna wordt er voor vier jaar een aanbestedingstraject ingezet.

Overlast

In 2019 is de pendelbus voor het eerst ingezet vanwege overlast door asielzoekers op buslijn 73 tussen Emmen en Ter Apel. Chauffeurs klaagden al jaren over intimidatie en geweld door met name asielzoekers uit veilige landen (‘veiligelanders’), die vrijwel geen kans maken op asiel. Door de inzet van de pendelbus is de overlast aanzienlijk afgenomen, al rijdt er sinds december wel standaard een boa mee in de bus.

Afbouwen

Door de financiering vanuit het rijk voor dit jaar en het aanbestedingstraject voor de periode daarna, kan de pendelbus de komende jaren de hele dag blijven rijden. Het is de bedoeling dat de pendelbus op termijn niet meer nodig is en er structurele oplossingen komen voor het overlastprobleem. Met onder meer de gemeente Westerwolde is daarom afgesproken dat de inzet van de pendelbus wordt afgebouwd zodra dat kan.

Lokale inzet

De groep die overlast veroorzaakt is relatief klein maar ondermijnt het draagvlak voor de opvang van mensen die onze bescherming echt nodig hebben, benadrukt het ministerie. ‘Om overlast gericht aan te pakken is lokale inzet en samenwerking hard nodig. Lokale partijen kunnen vaak het beste inschatten welke aanpak bij de lokale problematiek past, zoals deze pendelbus.’ Er zijn daarnaast ook verschillende maatregelen genomen voor de landelijke aanpak van overlastgevende asielzoekers.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie