Overslaan en naar de inhoud gaan

Patiënt bepaalt toegang EPD

Patiënten kunnen binnenkort zelf bepalen welke hulpverleners toegang krijgen tot hun elektronisch patiëntendossier (EPD). Wie wil, krijgt…

Goede beveiliging

De medische gegevens van ruim 5,8 miljoen Nederlanders zijn nu via het EPD te raadplegen. Schippers stelt te hechten aan goede beveiliging van de gegevens en het bewaren van privacy, maar vindt dat het elektronisch patiëntendossier vooral kan helpen om medisch vermijdbare fouten te voorkomen.

 

Toegang

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Patiënten kunnen vanaf het tweede kwartaal aangeven dat bijvoorbeeld alleen de eigen huisarts, apotheek en specialist hun gegevens mogen bekijken. Ook de toegang tot het EPD wordt anders. Schippers wil dat patiënten via de internetpagina van de zorgverlener in het dossier kunnen in plaats van via een landelijk door de overheid opgezet portaal. Idee daarbij is dat mensen op de internetpagina’s aanvullende informatie kunnen vinden en ook tegelijk een afspraak kunnen maken, röntgenfoto’s en labwaarden kunnen inzien.

 

40 procent

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Schippers meldt verder dat inmiddels bijna 40 procent van de zorgaanbieders een aansluiting heeft op het zogeheten Landelijk Schakelpunt (LSP) dat de uitwisseling van de gegevens mogelijk maakt. Kijkend naar de aanvragen denkt de minister dat dit voorjaar ongeveer 75 procent van de doelgroep aangesloten zal zijn.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Baantjerfan

De patiënt hoort m.i. óók te bepalen welke gegevens wél en welke niet in hert EPD horen te zitten. En ziekenhuizen(ik weet het van 1 in het bijzonder) horen geen afzonderlijk(eigen) EPD te hebben. Wanneer de patiënt dat wil inzien, mag dat, maar tegen betaling. dat ziekenhuis heeft de patiënten niet eens schriftelijk geïnformeerd over het bestaan van dat eigen EPD: Dat hebben patiënten in de krant moeten lezen! Minister en Kamer horen dat ziekenhuis daarop aan te spreken want zo ontstaat er tussen ziekenhuis en patiënt een onolosbaar conflict.

Op 14 januari 2011, 12:37
johan

@Hans de Bruijn over welke gegevens heeft u het dan? Als patiënt ben ik van mening dat zoveel mogelijk gegevens die mijn gezondheid of ziekzijn te maken bekend zijn bij de betreffende medicus. Niet dat ik honderd keer hetzelfde moet gaan melden bij diverse doktoren en/of medische instanties. Één druk op de knop en al mijn betreffende gegevens moet duidelijk maken waar de problemen liggen. Welke gegevens horen dan volgens u niet in het dossier

Op 14 januari 2011, 13:05
johan

Sorry, Je moet je tekst eerst nakijken voordat je het verstuurt: "die mijn gezondheid of ziekzijn te maken bekend zijn bij de betreffende medicus" moet natuurlijk zijn: "die MET mijn gezondheid of ziekzijn te maken HEBBEN bekend zijn bij de betreffende medicus"

Op 14 januari 2011, 13:09
Rob Heimering

"Schippers wil dat patiënten via de internetpagina van de zorgverlener in het dossier kunnen in plaats van via een landelijk door de overheid opgezet portaal."
Wil iemend mevrouw Schipper attenderen op de NORA? Ik wil alles zien via "mijn overheid.nl" die kan prima doorverwijzen naar een lokale site voor aanvullende diensten zoals inzien van fotos's of het maken van een afspraak! Een klantportaal per overheidsdienst is werkelijk onnodig (duur en verwarrend).

Op 17 januari 2011, 13:52
Hè?

Hoe gaat die toestemming dan vorm krijgen? Moet ik toestemming geven aan een heel ziekenhuis? Moet ik toestemming geven voor het hele dossier tegelijk? Een apotheker hoeft toch niet mijn hele ziektengeschiedenis te weten? En wat gebeurt er met de dossiers van die honderdduizenden die bezwaar hebben gemaakt? En wie gaat er bepalen of de ziektenkostenverzakeraars erin mogen kijken of niet? En wat gebeurt er met mensen die geen mobiel hebben, en niet overweg kunnen met e-mail? En als ik vind dat iemand mijn gegevens niet mag zien, krijg ik dan voortaan de schuld van alle medische fouten waar ik het slachtoffer van ben? Moet ik zelf ruzie gaan maken met mensen die onterecht in mijn dossier hebben gekeken of wordt het ook echt geblokkeerd, zodat stiekem kijken niet kan? Enzovoort...

Op 17 januari 2011, 14:08
Michiel Jonker

@Hè
Allemaal terechte vragen! Stel ik geef straks wel mijn huisarts toestemming om mijn dossier in het EPD te bekijken, maar niet de apotheek. Als de apotheek me vervolgens een verkeerd medicijn geeft waardoor mijn gezondheid wordt geschaad, kan de apotheker dan zeggen: "Dat is niet mijn schuld, want meneer/mevrouw wilde mij geen inzage geven in het EPD. Daarom kon ik niet weten dat het risico bij een verkeerd medicijn zo ernstig zou zijn."
Het bestaan van een EPD wordt dan een excuus-truus om verantwoordelijkheid voor medische fouten te ontlopen bij patiënten die gezegd hebben: vraag mijn dossier, indien nodig, maar gewoon op de oude manier op.
Wanneer begint men nu eens te onderkennen dat fysiek papier, menselijke aandacht en traagheid in sommige gevallen bijdragen aan bezinning, zorgvuldigheid en controleerbaarheid. Bijvoorbeeld bij het uitbrengen van stemmen bij democratische verkiezingen, maar ook bij het overdragen van privacy-gevoelige, medische gegevens.

Op 17 januari 2011, 16:37

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in