Advertentie
sociaal / Nieuws

Ouderbijdrages verdeeld tussen scholen in Utrecht

Utrecht werkt samen met schoolbesturen in het basisonderwijs aan een stedelijk solidariteitsfonds.

ANP
10 april 2024
Gespaard geld in potjes
Pixabay

De gemeente Utrecht werkt samen met schoolbesturen in het basisonderwijs aan een stedelijk solidariteitsfonds dat de vrijwillige ouderbijdrage per school moet vervangen. Scholen storten volgens het plan de ouderlijke bijdragen die zij jaarlijks ontvangen op een gezamenlijke 'rekening'. De bedoeling is om het binnengekomen geld te verdelen om zo alle kinderen gelijke kansen te bieden. ‘Een school is dan niet meer afhankelijk van de bijdragen van ouders, maar van het collectief’, laat wethouder Eelco Eerenberg van Onderwijs woensdag weten.

Programmamanager Digitaal

JS Consultancy
Programmamanager Digitaal

Resourcemanager COC2

JS Consultancy
Resourcemanager COC2

Bedrag per leerling

Vanuit de gezamenlijke pot ontvangen alle deelnemende scholen hetzelfde bedrag per leerling. Als het fonds onvoldoende is gespekt, vullen de schoolbesturen dit bedrag per leerling aan. Uit de gezamenlijke pot kunnen scholen onder meer uitjes en sportdagen bekostigen. Nu nog lopen de vrijwillige bijdragen in Utrecht uiteen van niets tot honderden euro's per kind.

Royaal bijdragen

Ouders mogen zelf bepalen hoeveel geld zij willen en kunnen storten in het fonds. ‘Ik doe een oproep aan ouders die dat kunnen om niet alleen voor hun eigen kind, maar ook voor anderen royaal bij te dragen. Op die manier helpen we elkaar’, hoopt wethouder Eerenberg. Schoolbesturen weten ‘uit ervaring dat er ook ouders zijn die in staat en bereid zijn om iets extra's bij te dragen’, zo staat in een brief aan de gemeenteraad. Ook het bedrijfsleven kan worden gevraagd een bijdrage te doen.

Twijfels

Een aantal schoolbesturen, goed voor ongeveer de helft van de basisscholen, wil meedoen aan het fonds. De andere koepels zien bezwaren. De werkgroep die de plannen voor het fonds verder uitwerkt, probeert die twijfels nog weg te nemen. Het is de bedoeling dat het fonds in 2025 operationeel is.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De voorgestelde methode Utrecht betekent natuurlijk de totale doodklap voor het verstrekken van de vrijwillige ouderbijdragen. Met het creëren van een solidariteitsfonds wordt het paard achter de wagen gespannen. Het is onjuist om via een dergelijk fonds indirect subsidie te verlenen voor normale gezinsuitgaven. Via deze methode zal straks ook niemand meer een ouderbijdrage willen verstrekken. Het is al te gemakkelijk om dit fonds straks met name te voeden via de door de eigenaren van woningen betaalde OZB-inkomsten.
Het totale systeem rond ouderbijdragen kan dan beter helemaal op de schop. Dergelijke bijdragen kunnen ook worden verwerkt in de rijksvergoeding aan de scholen.
Aan het maken van dure schoolreizen naar het buitenland via middelbare scholen kan bovendien beter subiet een einde worden gemaakt. De meeste scholieren zien al genoeg van de wereld via de vakantiereizen met hun ouders.
Advertentie