Advertentie
sociaal / Nieuws

Opvang Ter Apel dreigt weer over te lopen

De centrale opvanglocatie in Ter Apel stroomt weer vol met asielzoekers, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)

ANP
01 mei 2022
Luchtfoto van asielcomplex Ter Apel
Asielcomplex Ter ApelShutterstock

De centrale opvanglocatie in het Groningse Ter Apel is nagenoeg weer volgeraakt met asielzoekers, zo meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondagavond. 'We hebben dringend nieuwe opvangplekken nodig om de hoeveelheid mensen hier te verminderen', legt hij uit. Voor zondagnacht heeft wel gewoon iedereen een slaapplek, maandag kan de situatie mogelijk wel voor problemen gaan zorgen.

Alarm

Het COA, waar maximaal tweeduizend mensen opgevangen kunnen worden, heeft de afgelopen periode vaker alarm moeten slaan vanwege de capaciteitsnood. Eerder namen onder meer Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen, Oss, Alkmaar, Venray en Rijswijk asielzoekers over. In Binnenlands Bestuur luidde Gronings burgemeester Koen Schuiling onlangs de noodklok over de leefomstandigheden in Ter Apel.  

Grotere locaties

De organisatie wil dat er op korte termijn grotere locaties voor asielzoekers beschikbaar komen die voor langere tijd gebruikt kunnen worden. Eerder werden er in Ter Apel al noodopvangtenten geplaatst, maar die moesten weer worden weggehaald.

Zorgelijk

De Veiligheidsregio Groningen omschreef de situatie bij het aanmeldcentrum eind maart als zorgelijk. Asielzoekers kunnen niet doorstromen naar een van de 111 azc's. Die zitten vol, mede omdat zo'n 13.000 statushouders wachten op een woning. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Volgens het cbs groeide de bevolking het eerste kwartaal met 50.000 zielen. Als dat zo doorgaat, dan worden er dat dit jaar 200.000. Dat zijn ca. 90.000 woningen extra te bouwen. De natuur, ons leefmilieu, die trekken deze toename van overbevolking niet. De infrastructuur trekt het niet, de overheid trekt het niet. In dit tempo groeit de Nederlandse bevolking tussen 2008 en 2033 met 20%. Dat is niet wat we moeten willen, waar is het grote plan voor de toekomst van Nederland.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie