Advertentie
sociaal / Nieuws

Veiligheidsregio's kunnen 50.000 Oekraïners huisvesten

De veiligheidsregio's kunnen voldoende opvangplekken regelen om de eerste stroom Oekraïense vluchtelingen op te vangen, zeiden zij maandag.

ANP
07 maart 2022
vluchtelingen Oekraïne
Shutterstock

De veiligheidsregio's kunnen voldoende opvangplekken regelen om de eerste stroom Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Dat zeiden zij voorafgaand aan het Veiligheidsberaad in Utrecht. Daar kregen zij de formele opdracht van het kabinet om op korte termijn per regio 2000 opvangplekken te regelen. Ze denken aan grootschalige locaties, zoals leegstaande kantoorpanden, vakantieparken, hotels, riviercruiseschepen en 'her en der paviljoens' die minimaal een half jaar beschikbaar zijn.

Geen concurrentie

Bovendien hebben de burgemeesters met het kabinet afgesproken dat zij ervoor gaan zorgen dat de stroom Oekraïners en andere vluchtelingen niet met elkaar gaan concurreren op locaties. 'Want iedereen heeft gelijke rechten als hij of zij het land binnenkomt.' Bij de burgemeesters schoven onder anderen minister Dilan Yesilgöz en staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken aan. De regio's hebben de eerste 50.000 noodplekken zo goed als rond. 'De regio's zijn ook al aan het kijken voor grotere aantallen', zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. 

Immense puzzel

Die zoektocht is niet makkelijk, zeggen de burgemeesters. Bruls: 'We hebben sowieso een tekort aan opvangplekken. Dit komt er bovenop. Maar we moeten.' De burgemeesters willen niet verantwoordelijk zijn voor de hele vluchtelingenstroom die Nederland binnenkomt. 'Dat is aan het COA', aldus Bruls. De lokale bestuurders gaan puur over de locaties. 'Wij hebben onderling gezegd ons tot het uiterste in te spannen om datgene wat het kabinet van ons vraagt ook te gaan leveren', stelde burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht vooraf aan het beraad. Het is volgens haar 'een immense puzzel' om alle vluchtelingen te kunnen huisvesten. 'Maar het moet wel.'

Hartverwarmend

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken is 'onder de indruk van de betrokkenheid' van de burgemeesters en de mensen uit de samenleving. Overal in het land bieden particulieren onderdak aan. De burgemeesters noemen deze steun hartverwarmend, maar zij waarschuwen wel dat mensen moeten beseffen dat het niet om een of twee weken gaat. 'Zorg ervoor dat we de saamhorigheid en solidariteit, die nu heel stevig zijn, ook in de toekomst vasthouden', aldus Paul Depla van Breda.

Langere termijn

Volgens staatssecretaris Van der Burg (Asiel) hebben tot nu toe duizend Oekraïners zich gemeld in Nederland. Veel van hen slapen nu bij mensen thuis. 'Het is mooi om te zien dat particulieren vluchtelingen onderdak bieden. Zij geven aan dat het voelt alsof ze buren aan het helpen zijn, dat is heel fijn. We moeten er tevens voor zorgen dat voor de langere termijn - we weten niet hoelang dat zal zijn - de opvang ook geregeld is', zei hij voorafgaand aan het overleg. 

Doorgaan met zoeken

Het lukt regio's om in eerste instantie 2000 vluchtelingen uit Oekraïne (tijdelijk) te huisvesten. 'Maar wij moeten er rekening mee houden dat er in ons land meer dan 50.000 mensen moeten worden opgevangen. Dus we gaan door met zoeken', aldus Wouter Kolff van Dordrecht. 'De situatie in Oekraïne is buitengewoon ernstig. Wij weten niet hoe die zich verder ontwikkelt.'

Nog geen crisis

Na afloop zei Van der Burg dat 'de gemeenten er terecht op vertrouwen dat het rijk de kosten voor zijn rekening neemt'. Binnen tien dagen moeten de eerste 25.000 plekken geregeld zijn, de andere 25.000 enkele weken later, denkt Van der Burg. 'Als er andere dingen gebeuren....dit is een klus die we samen moeten klaren', zei Van der Burg op de vraag of er mogelijk nog meer plekken nodig zijn. Hij wil nog niet van een crisis spreken. Op welk moment daar wel sprake van is, liet hij in het midden. 'We hebben geen getal afgesproken.' (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
We blijven maar vasthouden aan “gelijke rechten”. Dat de Oekraïeners dienen te worden opgevangen staat als een paal boven water. Maar dat die evenveel rechten hebben als “veilige landers” is bespottelijk. Dit is exemplarisch voor het failliete asiel model. We moeten af van de juridische toetsing van asielaanvragen via het aanvraag loket in Ter Apel. Dat werkt niet en leidt tot oa 300 Oegandezen met een asielstatus in Nederland die zich voordeden als homo.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie