Advertentie
sociaal / Nieuws

Ook lokale politiek wil humaner bijstandsbeleid

Na de landelijke, roert ook de lokale politiek zich in de discussie over het terugvorderen van de bijstand. De SP in Bergen op Zoom roept het college op om samen met andere gemeenten en de VNG een lobby te starten voor een humaner beleid.

07 januari 2021
Terugbetalen-shutterstock-223143118.jpg

Niet alleen de landelijke, maar ook de lokale politiek roert zich in de discussie over het terugvorderen van de bijstand. Directe aanleiding is de kwestie in Wijdemeren, waar een vrouw 7.000 euro bijstand moet terugbetalen omdat haar moeder jarenlang en keer per week boodschappen voor haar deed. De SP in Bergen op Zoom roept het college op om samen met andere gemeenten en de VNG een lobby te starten voor een humaner beleid.

Doorgeslagen

Diverse Kamerfracties uitten vorige week hun onbegrip over het strenge bijstandsbeleid van Wijdemeren. Onder meer het CDA, D66 en SP stelden daarover Kamervragen aan staatssecretaris Bas van ’t Wout (SZW). Is de wet niet te ver doorgeslagen en moeten gemeenten niet meer beleidsvrijheid krijgen om individueel maatwerk te leveren, zo vragen de Kamerleden zich af.

 

Persoonlijke omstandigheden

Inmiddels hebben verschillende fracties in tal van gemeenten ook aan de bel getrokken bij hun colleges. Ze willen weten hoe het bijstandsbeleid in hun gemeente wordt uitgevoerd, en met name hoe wordt opgetreden tegen overtredingen en fraude. Rode draad is ook hier dat het beleid doorgeschoten lijkt te zijn en dat er ruimte moet komen voor meer humaner beleid, waarbij naar de persoonlijke omstandigheden van bijstandsgerechtigden moet worden gekeken.

 

Star

In Bergen op Zoom willen CDA, D66 en de SP weten hoe de handhaving van het bijstandsbeleid in hun gemeente wordt uitgevoerd. De SP noemt de terugvordering door Wijdemeren ‘een wrang voorbeeld hoe een overheid iemand in de schulden stort. Het star uitvoeren van de Participatiewet in Nederland vertoont vaak pijnlijke overeenkomsten met de kinderopvangtoeslagenaffaire.’ De fractie wil dat dat het college zich, samen met andere gemeenten en de VNG, zich hard gaat maken voor aanpassing van de Participatiewet ‘naar een meer humaner beleid’.  

 

Oogje toeknijpen

D66 wil van de verantwoordelijk wethouder weten welke regels de gemeenten hanteert in gevallen soortgelijk als in Wijdemeren. Is er een bijvoorbeeld een vrijstelling voor giften en wordt het regelmatig ontvangen van boodschappen, zonder dat te melden, als fraude aangemerkt. Ook wil de fractie weten of de gemeente in schrijnende gevallen een oogje toeknijpt. En of de gemeente naar de eventuele gevolgen van een terugvordering van de bijstand kijkt, zoals een toename van financiële problemen en een eventueel beroep op schuldhulpverlening.

 

Verwarring

‘Diverse uitkeringsgerechtigden verkeren naar aanleiding van deze zaak nu in verwarring’, stelt het de CDA-fractie van Bergen op Zoom in haar raadsvragen. ‘Ons bereiken vragen met als strekking: “Mag ik nog wel etenswaren die voor mij meegenomen worden aannemen? Vallen alle voedselpakketten die ik van de voedselbank krijg óók onder boodschappen? Ik eet elke vrijdag bij mijn ouders, telt dat ook? Ik heb de fiets van mijn kind verkocht op marktsplaats, omdat die fiets te klein is geworden, telt dat ook mee?” Onze burgers hebben recht op duidelijkheid. De fractie wil onder meer weten wat Bergen op Zoom onder inkomen verstaat en hoe bijstandsgerechtigden over hun plichten worden geïnformeerd.

 

Menselijke maat

De fractie van AltenaLokaal van het college van Altena weten hoe het in de gemeente staat met de menselijke maat in de Participatiewet. ‘Vindt u het redelijk dat mensen de tegenwaarde van een dergelijke gift zoals etenswaren, een pan soep en andere essentiële zaken moeten terugbetalen?’, aldus een van de vragen van de fractie. De fractie wil een overzicht over terugvorderingen van de bijstand over de jaren 2019 en 2020. De fractie wil weten of daarbij ook boetes worden uitgedeeld en of bij het terugvorderingsbeleid onderscheid wordt gemaakt van wie de gift afkomstig is, zoals familie en vrienden, de voedselbank, de kerk of andere maatschappelijke organisaties.

 

Waarschuwing

De PvdA in Gooise Meren vindt dat bij geconstateerde overtredingen altijd eerst een waarschuwing moet worden gegeven, voordat sancties worden opgelegd, zodat bijstandsgerechtigden de kans krijgen hun gedrag aan te passen. ‘Het gaat om (financieel) kwetsbare inwoners.’ ‘Een onmenselijke situatie’, vindt de fractie van D66 de actie van Wijdemeren. In Goes heeft het CDA in Goes heeft bij het college aan de bel getrokken. De fractie wil weten of dergelijke kwesties ook in Goes spelen en hoe daar dan mee wordt omgegaan. Het CDA wil ook van het college weten hoe het staat tegenover ‘financiële hulp aan mensen in de bijstand door familie, vrienden, bekenden en ook door de Diaconieën en het Leger des Heils in onze gemeente.’

 

Opnieuw bekijken

Na de ophef die naar aanleiding van de uitspraak van de rechter in Wijdemeren was ontstaan, liet de Wijdemeerse wethouder Rosalie van Rijn (sociaal domein, CDA) weten de zaak opnieuw te gaan bekijken. Dat is nog niet gebeurd, laat een woordvoerder van Wijdemeren woensdag desgevraagd weten. ‘Het dossier moet nog volledig worden gemaakt.’ De verwachting is dat het college zich op 19 januari over het dossier gaat buigen.

 

Fout of fraude

Verantwoordelijk staatssecretaris Van ’t Wout liet eind vorig jaar weten samen met gemeenten te gaan kijken naar manieren waarop gemeenten beter en meer maatwerk kunnen bieden. Hij vindt het belangrijk dat die menselijke maat centraal staat. ‘Want het is natuurlijk niet erg als je af en toe een gift of hulp van iemand ontvangt. Maar het is wat anders als iemand elke maand structureel steun ontvangt. Ook naar de mensen toe die geen hulp krijgen van vrienden of familie.’ De staatssecretaris liet tevens weten te vaak signalen te krijgen dat mensen in de problemen komen of als fraudeur worden aangemerkt. Hij gaat onderzoeken hoe het fraudebegrip in die wetgeving kan worden verankerd. In de socialezekerheidswetgeving wordt nu nog geen onderscheid gemaakt tussen een onbewuste fout en bewust frauderen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erwin Niedeveld
"Professionals bezorgen hele dure boodschappen in de bijstand. Vanaf nu werkt iedereen voor de samenleving!Tenminste als we interesse in elkaar hebben.Verbonden zijn met jezelf en met anderen is een basis levensbehoefte. Spijtig genoeg ontbreekt dit besef binnen beleid en regelgeving nogal eens...Getuige de professionals die een bijstandsmoeder 7.000,- boete opleggen voor 1 tas boodschappen per week."Artikel:

https://www.linkedin.com/pulse/professionals-bez …

H. Wiersma / gepens.
Er is weinig verschil tussen economische fraude, belasting fraude en uitkeringsfraude. Alle delicten behoren op hun merites te worden bestraft. Afhankelijk van de situatie is het terecht dat de (extra) boete soms wat hoger uitpakt.
Sander / Medewerker brandweerorganisatie
Volgens mij wordt de verkeerde discussie gevoerd en wordt deze discussie wederom gevoerd op emotie in plaats van op rationaliteit. Je kunt het terugvorderen van onterecht verkregen uitkeringsgelden niet sociaal vinden, maar de belastingbetaler op laten draaien voor een uitkering van iemand die blijkbaar meer als het bijstandsniveau krijgt is eveneens niet sociaal. De discussie dient te gaan over het feit of het huidige bedrag aan bijstand nog volstaat, mijns inziens niet of extraatjes moeten kunnen of niet. Wel zo eerlijk, ook naar de bijstandgerechtigden die zich wel aan de "spelregels" houden.
A.M.B. te Naar
De politici waren selectief verontwaardigd over dit onderwerp terwijl het een wet betreft die velen van hen zelf hebben goedgekeurd. Ook zoals het nu is wordt er echt wel gekeken welke giften 'verantwoord' zijn en welke niet. Dat kan per gemeente verschillen, hierbij geldt enige flexibiliteit. Structureel boodschappen ontvangen en daardoor dus indirect structureel maandelijks geld ontvangen al jaren lang is duidelijk een niet verantwoorde gift die zou moeten worden vrijgelaten. De ophef is een beetje hypocriet. Ik verwacht niet dat er veel gaat veranderen. In elk geval niet voor een casus zoals waar het hier om gaat.
Advertentie