Advertentie
sociaal / Nieuws

'Onzekerheid niet voorbij ondanks uitspraak pardon'

De rechtbank deed de uitspraak over een Kazachs gezin dat 'gewoon' stond ingeschreven bij de gemeente, maar niet in beeld was bij het Rijk en daarom moest vertrekken. Onterecht, oordeelde de rechter. ‘Maar dat was ook juist de reden dat ongeveer 100 kinderen buiten het pardon vallen’ legt een woordvoerster van Vluchtelingenwerk uit.

02 juli 2014

Hoewel een rechter in Den Haag heeft bepaald dat het kinderpardon niet zo strikt mag worden uitgevoerd als staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil, hangt bij Vluchtelingenwerk Nederland de vlag nog niet uit. De hulporganisatie spreekt van een ‘hoopgevende uitspraak, maar de onzekerheid blijft’.

Buiten beeld bij Rijk
De rechtbank deed de uitspraak over een Kazachs gezin dat 'gewoon' stond ingeschreven bij de gemeente, maar niet in beeld was bij het Rijk en daarom moest vertrekken. Onterecht, oordeelde de rechter. ‘Maar dat was ook juist de reden dat ongeveer 100 kinderen buiten het pardon vallen’ legt een woordvoerster van Vluchtelingenwerk uit. ‘Hier zijn meerdere zaken tegen aangespannen. Maar dat één rechter deze uitspraak doet, wil nog niet zeggen dat dat overal gebeurt of dat de Raad van State hierin meegaat, al hopen we dat natuurlijk wel.’

Onzekerheid
Ondanks de uitspraak zitten asielzoekers nog altijd in een ‘steeds langer wordende periode van onzekerheid’, benadrukt Vluchtelingenwerk Nederland. ’Pas als ze hun vergunning in hun hand hebben, zijn ze overtuigd dat ze mogen blijven.’

Precedentwerking
Kinderombudsman Marc Dullaert is blij met de uitspraak en denkt dat die voordelig kan uitpakken voor families in soortgelijke zaken. ‘Hier gaat een precedentwerking van uit’, zei hij in het KRO-radioprogramma Ochtend van 4. ‘Het is ook het hof in Den Haag, dat is een belangrijke rechtbank. De eerste zwaluw maakt natuurlijk nog niet de zomer, maar het is wel een goede stap vooruit.’

Teeven in beroep
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) legt zich niet neer bij de uitspraak van de rechtbank. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie woensdag gemeld. Teeven wendt zich nu tot de Raad van State. Hij wil een uitspraak van de hoogste rechter op dit punt.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine van Bergen / Lid Provinciale Staten Gelderland
De rechter heeft wel degelijk puur naar de tekst van de regelgeving gekeken. Vervolgens geconstateerd dat in dit geval er geen sprake van is dat betrokkenen zichzelf actief aan het toezicht van de Rijksoverheid hebben onttrokken. Correcte uitspraak en Teeven gaat puur om politieke redenen ( uit angst voor gezichtsvrlies) in hoger beroep.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Monique
De rechter is het dus niet eens met de regels die voor het kinderpardon zijn opgesteld en heeft dus niet puur gekeken of de regels zijn nageleefd. Vreemde gang van zaken....................................
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie