Advertentie
sociaal / Redactioneel

Nuttige informatie

Honderden banen verdwijnen er de komende jaren bij het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Sociale Verzekeringsbank. Bij het UWV Werkbedrijf gaan zelfs duizenden banen verloren.

16 december 2010

De ambtelijke kaalslag is zo groot dat minister Henk Kamp van Sociale Zaken bij de begrotingsbehandeling van SZW de Tweede Kamer waarschuwde dat hij niet vanzelfsprekend aan de grote informatiebehoefte van de Kamer kan voldoen. Kamp zei ‘compacter en selectiever’ te moeten worden in zijn informatie aan het parlement.

 

Een opmerking waar de oppositie woedend op reageerde. Terecht, want hoewel Kamp een punt heeft als hij het ADHD-gedrag van de Kamer aan de orde wilde stellen als het bijvoorbeeld gaat om het aantal Kamervragen, is het de omgekeerde wereld als een ministerie voor de controlerende macht gaat bepalen welke informatie wel en niet nuttig is.

 

De Nederlandse overheid blinkt al niet uit in openheid. Als het kabinet dan ook nog eens het wegbezuinigen van heel veel ambtenaren gaat gebruiken als excuus om nog minder informatie te geven, wordt de situatie zorgelijk. Gelukkig is er sinds vorige maand een nieuw tijdschrift bij dat onder meer het doen en laten van de twee bewindslieden op Sociale Zaken scherp in de gaten zal houden: BB Sociaal.

 

In dit tweede nummer vindt u het eerste interview met de nieuwe staatssecretaris Paul de Krom. Hij doorstond het begrotingsdebat glansrijk. Meer dan de minister, die zelfs een motie van afkeuring te verwerken kreeg, lukte het De Krom een balans te vinden tussen het verdedigen van de in zijn ogen noodzakelijke bezuinigingen op de sociale zekerheid, en het uitstralen van compassie en betrokkenheid bij de mensen die erdoor worden getroffen. Knap, want tot zijn aantreden beperkte zijn kennis van sociale zaken zich tot zijn ervaringen als personeelsmanager.

 

Het coververhaal gaat over een kwestie die minister Kamp veel hoofdbrekens zal bezorgen: de belabberde positie van ouderen op de arbeidsmarkt. Een prille tendens tot langer werken werd door de crisis afgebroken. Moeten er ontslagen vallen, dan kijken veel werkgevers allereerst naar de 55-plusser. De overheid heeft er nog geen structurele oplossing voor gevonden.

 

BB Sociaal komt tien keer per jaar uit. In januari slaan we een maand over, half februari komt het derde nummer uit. Fijne feestdagen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie