Advertentie
sociaal / Nieuws

Nijmegen waarschuwt: grote noodopvang moet nu echt leeg

De noodopvang in Nijmegen is één van de grootste in het land en sinds april vorig jaar in gebruik.

ANP
02 april 2024
Sportpark Winkelsteeg in Nijmegen
Sportpark Winkelsteeg in Nijmegen - opvanglocatie in aanbouwANP

Nijmegen heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dinsdag per brief gewaarschuwd dat de noodopvang voor 1200 asielzoekers op het voormalige sportpark Winkelsteeg in die stad echt per 1 mei leeg moet zijn. Als het COA daar niet in slaagt, zal Nijmegen de kosten van uitstel op het COA gaan verhalen. De gemeente schat die kosten op 60.000 tot 70.000 euro per week.

Beleidsadviseur Onderwijsachterstanden

Gemeente West Betuwe
Beleidsadviseur Onderwijsachterstanden

Beleidsuitvoerder maatschappelijke voorzieningen

Gemeente Deurne
Beleidsuitvoerder maatschappelijke voorzieningen

Langer open

De noodopvang in Nijmegen is één van de grootste in het land en sinds april vorig jaar in gebruik. Het COA heeft al tweemaal toestemming gekregen om de locatie langer open te houden dan in eerste instantie was afgesproken ‘onder grote druk van de landelijke problemen in de opvangketen’, aldus het college van burgemeester en wethouders. Nijmegen maakt al jaren veel en vaak ruimte voor de opvang van asielzoekers.

Woningbouw

Op de Winkelsteeg moeten woningen worden gebouwd. De werkzaamheden daarvoor moeten in mei van start gaan, omdat de woningen anders niet tijdig opgeleverd kunnen worden. ‘Uitstel zal onder geen enkele voorwaarde of omstandigheid meer worden verleend’, staat in de brief aan het COA. Aan de Nijmeegse gemeenteraad laat het college weten dat ze denken dat het het COA veel moeite zal kosten om de ontruiming tijdig te realiseren, aangezien de problemen in de opvangketen nog steeds groot zijn.

Niet leeg

Het COA is bezig met het verplaatsen van asielzoekers vanaf de Winkelsteeg, maar het terrein is nog lang niet leeg. Dat komt omdat er structureel te weinig opvangplaatsen in het land zijn, aldus een woordvoerder.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Met meer dan 80 miljoen echte vluchtelingen wereldwijd zijn er natuurlijk altijd te weinig opvangplaatsen. In de jaren ‘90 kwamen ze gewoon met het vliegtuig. Dat waren geen vluchtelingen maar mensen die geld hadden voor het vliegtuig. Toen ze door hadden dat ze geen asiel kregen, begonnen ze hun paspoort weg te gooien. Daarna kwamen er regels voor luchtvaartmaatschappijen. Toen kwamen ze over land. Dat werden er ook te veel dus toen kwamen er deals met Turkije etc. Inmiddels komen alleen nog de sterksten de rijksten en de slimsten naar Ter Apel. Dat heeft weinig meer te maken met waar we het voor doen, namelijk veiligheid voor vluchtelingen. Het VN Vluchtelingenverdrag moet de prullenbak in en we moeten iets anders gaan bedenken. Want vluchtelingen helpen dat is iets wat goed is. Maar het claimrecht van het asielverdrag in stand houden, daar bereiken we niets mee. Bovendien is het draagvlak volledig weg. En dat is gevaarlijk want de volgende stap is anarchie. Vasthouden aan regels als niemand die meer wil is niet democratisch en holt de rechtsstaat uit.
Advertentie