Advertentie
sociaal / Nieuws

Nijmegen kan fluiten naar miljoenen van ‘zorgfraude’

De gemeente Nijmegen heeft niet hard kunnen maken dat de Rigtergroep zich schuldig heeft gemaakt aan zorgfraude. De gemeente krijgt nog de kans de vermeende fraude in 4 dossiers toe te lichten. In andere gevallen onvoldoende duidelijk gemaakt dat sprake is van fraude.

22 augustus 2018
vrouwe-justitia.JPG

De gemeente Nijmegen heeft niet hard kunnen maken dat de Rigtergroep zich schuldig heeft gemaakt aan zorgfraude. De gemeente krijgt nog de kans de vermeende fraude in 4 dossiers toe te lichten. In andere gevallen onvoldoende duidelijk gemaakt dat sprake is van fraude.

Te weinig zorg

Dit heeft de rechtbank Gelderland geoordeeld in een tussenvonnis. De gemeente had de rechtbank gevraagd de Rigtergroep en haar bestuurder te veroordelen tot het betalen van een schadevergoeding van 1,8 miljoen euro. Daarbij gaat het voornamelijk om geld dat de gemeente in de jaren 2015 en 2016 aan inwoners van Nijmegen heeft uitgekeerd om daarmee middels een persoonsgebonden budget zorg in te kopen bij de Rigtergroep. De gemeente meent dat de zorggroep veel te weinig zorg heeft geleverd voor het ontvangen geld.

Woonlasten
Volgens de gemeente is sprake van onrechtmatig handelen omdat de Rigtergroep standaard te veel declareerde door vaste maandbedragen aan cliënten in rekening te brengen. Ook zou zij cliënten tegen een gunstig laag tarief woonruimte hebben aangeboden en de overige woonlasten voor eigen rekening hebben genomen. De woonlasten betaalde de Rigtergroep met geld dat zij ontving uit de zorgcontracten met haar cliënten. Volgens de gemeente is het in strijd met de regels om pgb-gelden te gebruiken voor huur.

Gemiddelden

De rechtbank oordeelt dat het op zichzelf niet frauduleus of onrechtmatig was dat de Rigtergroep bij de cliënten vaste maandbedragen in rekening bracht op basis van een standaardaantal zorguren per maand. Volgens de rechtbank komt het wel vaker voor dat die bedragen niet precies overeen komen met de feitelijke hoeveelheid uren zorg in die maand, want het gaat nu eenmaal om gemiddelden. Als er in een bepaalde periode, bijvoorbeeld door vakantie, weinig zorg wordt geleverd, kan dat in een andere periode weer worden ingehaald. Ook de constructie waarbij de Rigtergroep een deel van de woonlasten betaalde is volgens de rechter niet onrechtmatig. Het klopt dat de cliënt de woonlasten niet uit het pgb mag betalen, maar als die dat wel heeft gedaan, is dat de zorggroep niet aan te rekenen.

Klein deel
De gemeente Nijmegen hoopte een schadevergoeding van 1,8 miljoen toegewezen te krijgen. Maar de kans daarop is nu nihil. De Rigtergroep bestaat uit drie dochterondernemingen. Een daarvan levert alleen zorg in Arnhem en is geen partij in deze procedure. Een tweede, Rigter B.V., is nadat de gemeente deze zaak is gestart failliet verklaard. Daardoor blijft er maar 1 onderdeel van de Rigterroep over: R2 B.V. Dit is echter een klein onderdeel van de hele groep en bovendien een onderdeel waarmee de gemeente Nijmegen geen contract heeft. De contracten met R2 zijn afgesloten door de cliënten. Die zouden dus in theorie de terugbetaling moeten eisen. Alleen als de aangetoond kan worden dat R2 ook tegenover de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld, zou de gemeente aanspraak kunnen maken op een vergoeding.

Vier dossiers
De gemeente krijgt van de rechtbank nog de kans vier dossiers toe te lichten om duidelijk te maken of er sprake is van fraude. Het totaalbedrag wat daarmee nog in het geding is, is niet 1,8 miljoen, maar iets meer dan 80.000 euro. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark
De gemeente Nijmegen heeft hoog van de toren geblazen. Met als gevolg dat een onderneming failliet is. Kan de gemeente nu aansprakelijk worden gesteld wegens onrechtmatig handelen?
Advertentie