of 63966 LinkedIn

Vraag naar jeugdzorg blijft stijgen

In de eerste helft van dit jaar kregen 366.000 jongeren tot 23 jaar jeugdzorg. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. In de eerste helft van 2018 kregen bijna 361.000 jongeren jeugdzorg. Vanaf 2015 blijft het aantal jongeren met jeugdzorg stijgen, evenals de duur van de verleende zorg, constateert het CBS.

Het aantal jongeren in jeugdzorg blijft stijgen. In de eerste helft van dit jaar kregen 366.000 jongeren tot 23 jaar jeugdzorg. In de eerste helft van 2018 kregen bijna 361.000 jongeren jeugdzorg. Vanaf 2015 blijft het aantal jongeren met jeugdzorg stijgen, evenals de duur van de verleende zorg, constateert het CBS.

Voorlopige cijfers

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. In de eerste zes maanden van dat jaar kregen 319.000 jongeren jeugdzorg. Nu dus 366.000 jongeren; bijna een op de twaalf jongeren. De cijfers over de eerste helft van 2019 betreffen voorlopige cijfers. De kans is groot dat het werkelijke aantal over de eerste helft van dit jaar hoger is. In voorgaande jaren waren de definitieve cijfers steeds vijf tot zes procent hoger dan de voorlopige resultaten, zo meldt het CBS.

 

1,5 procent

Als wordt gekeken naar de jeugdhulp (tot 18 jaar, de grootste groep), is sprake van een stijging van 1,5 procent. In de eerste zes maanden van dit jaar kregen 347.000 jongeren tot 18 jaar jeugdhulp, in de eerste helft van 2018 waren dat 342.000 jongeren, zo meldt het CBS.

 

Regionale verschillen

Er is wederom sprake van grote regionale verschillen. In gemeenten in het noordoosten van Nederland en het midden van Limburg kreeg meer dan 13 procent van de jongeren tot 18 jaar jeugdhulp. Heerde heeft met 15,7 procent de meeste jongeren in jeugdhulp, Ameland met 4,4 procent het minste aantal.

 

Beleidskeuzes

Het CBS heeft geen zicht op de mogelijke oorzaken van de regionale verschillen in jeugdzorggebruik. Sociale economische factoren en gemeentelijke beleidskeuzes kunnen verschillen (deels) verklaren. Ook de aanwezigheid van intramurale instellingen kan leiden tot een groter aantal jongeren in zorg.

 

Afbeelding

Bron: CBS

  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
Beste Spijker,

Als ik uw commentaren links en rechts op deze site lees dan heeft u de wijsheid in pacht. Wilt u zich alstublieft melden op het Binnenhof?
Door Spijker (n.v.t.) op
Deze sterke toename is vooral te verminderen door meer preventieve maatregelen voor de ouders en de jeugd en door een minder softe aanpak van veel jongeren.
Door Opmerker (orig) op
Waar komt die extra behoefte aan jeugdzorg toch vandaan? Wat doet de maatschappij niet goed? Wat geven de ouders zelf verkeerd door? Is er sprake van vergrijzing bij de jeugd? Wat ....wat....?