Advertentie
sociaal / Nieuws

'Voordeel Participatiewet langer bij gemeenten laten'

Laat gemeenten langer het geld vasthouden dat ze besparen op uitkeringen en zorg dat de winst die gemaakt wordt via premies en loonbelasting niet naar het rijk gaat maar in de doelgroep wordt gestoken.

03 februari 2014

Laat gemeenten langer het geld vasthouden dat ze besparen op uitkeringen en zorg dat de winst die gemaakt wordt via premies en loonbelasting niet naar het rijk gaat maar in de doelgroep wordt gestoken. Dat is de oproep van Cedris-voorman Job Cohen in de aanloop naar het Kamerdebat over de Participatiewet.

Risico
Voordat de wet in de Kamer behandeld wordt, is de lobbymachine in volle gang. De brancheorganisatie van Sw-bedrijven Cedris doet daar uiteraard volop aan mee. Tegelijkertijd hoopt Cohen dat de Kamerbehandeling er niet voor zorgt dat er weer allerlei regeltjes bijkomen. ‘Den Haag is ontzettend knap in het maken van regeltjes, dus dat is echt een risico. Dat bijvoorbeeld toch voor Wajongers een andere regeling komt, of misschien voorrang  voor een groep boven een andere groep. Dat lijkt me heel slecht. Als je besloten hebt dat je de verantwoordelijkheid bij de gemeenten legt omdat die het beter kunnen, moet je het ook echt aan ze overlaten. En laten we wel wezen, ondanks alle discussie: die wet deugt en wij zijn enorm eager om mee te doen. Want het is absoluut de goede richting.’

Geen bredere doelgroep
Cohen is er geen voorstander van om de 125 duizend banen die er de komende jaren moeten komen voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt open te stellen voor een bredere doelgroep. Zijn partijgenoot Henk Kool, wethouder van Den Haag, pleitte daar onlangs voor. ‘Die banen zijn bedoeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.  Dat is de afspraak en ik denk dat je daar gewoon van uit moet gaan’, aldus Cohen.

Tijd dringt
De Participatiewet moet in 2015 in werking treden, maar de wet moet nog in beide Kamers behandeld worden. Met een samenstelling in de Senaat waarbij de regeringspartijen geen meerderheid hebben, kan dat nog knap lastig worden. Cohen weet dan ook niet zeker of 2015 nog haalbaar is. ‘Maar de tijd dringt. Als gemeenten niet weten waar ze aan toe zijn, kunnen ze geen afspraken maken met Sw-bedrijven. Voor de Sw dreigt er misschien geen acuut gevaar maar ze moeten wel degelijk goed uitkijken, want de bezuinigingen gaan wel door. En ik kan me van de gemeenten heel goed voorstellen dat ze op een gegeven moment zeggen “wacht eens even, als we zo weinig tijd hebben om het goed in te regelen, wat voor risico’s gaan we dan lopen” en dan is de allergrootste complicatie het geld.’

Lees in BB Magazine nummer 2 het hele interview met Job Cohen 'Gemeenten blijf investeren in werk' (inlog) 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

medemens / overleven
Precies de meesten willen uiteraard gewoon een baan, maar mensen worden ervan beschuldigd dat ze werkloos zijn, oa. door de media en politici,

maar er zijn dus blijkbaar wel banen, maar dan voor gratis of via subidie SW graaibedrijfjes/leerfabrieken.



Beetje narcistisch allemaal. Allemaal zo streng uit de ogen kijken, in die bedrijven, je als kleuter behandelen en je daardoor laten breken. Terwijl je al PTSS hebt of kanker, of 1 been en 1 arm. ;( haha. (beetje humor anders ga ik kapot.)



Toch erg eng allemaal. ;(
Johan Amsterdam / burger
Als ik het zo lees deugt de wet, die vele mensen zonder werk dwingt om klusjes voor de gemeente te doen, volgens meneer Cohen. Geef ze werk, geef ze een baan. Loon naar werken is een algemeen aanvaard principe. Als je geen werk voor mensen hebt, geef je ze een uitkering en zorg je dat ze zo gauw mogelijk weer aan het werk kunnen. Nu is het voordeliger ze werkloos te laten zijn. Kun je als gemeente lekker geld aan verdienen. Is goed voor de hardwerkende burgers die dan minder belasting hoeven te betalen. Beseffen we wel waar we hier mee bezig zijn? We creëren een categorie kansloze, vernederde, gemeenschappelijk uitgebuite mensen in onze samenleving. Hoe voelt dat?
Advertentie