VNG: ‘Migratiebeleid hoort thuis bij de gemeente’

Als het aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ligt, krijgen gemeenten de komende 'tientallen jaren' een grote en actieve rol in het faciliteren van de migratiesamenleving. Algemeen directeur Leonard Geluk wijst er wel op dat dat gepaard moet gaan met voldoende financiering vanuit het rijk.
Verscheidenheid
Daarmee omarmt de VNG de aanbevelingen uit het rapport 'Samenleven in verscheidenheid' van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Het rapport werd maandagmiddag aangeboden aan minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en VNG-directeur Leonard Geluk.
Sleutelrol
De WRR overhandigde het rapport aan de VNG omdat de onderzoekers een grote rol zien weggelegd voor gemeenten in het toekomstige migratiebeleid. 'Gemeentes spelen een sleutelrol om het samenleven van alle burgers te bevorderen', aldus WRR-raadslid Godfried Engbersen. Maar volgens hem staat de nieuwe realiteit van migratie nog onvoldoende op het netvlies van lokale bestuurders.
Verschillende gezichten
Die nieuwe realiteit betekent volgens de WRR dat Nederland permanent te maken heeft met grote migratiestromen. Die groepen migranten vertonen steeds meer verscheidenheid van herkomst en zijn ook steeds vaker binnen een korte tijd weer vertrokken. Daardoor ontstaat er een grote variatie in hoe migratie op lokaal niveau neerslaat. De migratiesamenleving heeft dus verschillende gezichten in verschillende gemeenten.
Accepteren
Leonard Geluk noemt het een 'buitengewoon waardevol rapport', en sluit zich bij de conclusies aan. 'De migratiegeschiedenis van Nederland is al eeuwenoud. We moeten accepteren dat Nederland een land is waar steeds meer mensen met verschillende achtergronden naartoe zullen verhuizen.' Geluk vindt het terecht dat de WRR een actievere rol van de overheid voorstaat. Volgens hem is er jarenlang beleid gevoerd waarbij migratie en inburgering teveel aan 'de markt' en 'de zelfredzame burger' werd overgelaten.
Voldoende financiering
Ook staat Geluk achter het advies van de WRR om lokale welkomstvoorzieningen te realiseren waar migranten zo snel mogelijk wegwijs worden gemaakt in de gemeente. 'Ik denk dat migratiebeleid thuishoort bij de gemeente. Leg dat gewoon voor de komende tientallen jaren bij gemeenten neer', zegt Geluk. Wel hamert hij erop dat daar ook een passend budget bij hoort. 'Dit is een grote verantwoordelijkheid. Zorgt dat gemeenten dat goed kunnen doen.' Juist omdat het WRR-advies lokaal maatwerk vereist, is voldoende financiering vanuit het rijk heel belangrijk, zegt Geluk.
Nieuwe wet
Ook minister Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die verantwoordelijk is voor inburgering, reageerde op het rapport. Hij zegt ook voorstander te zijn van een grotere rol voor gemeenten op het gebied van migratie en verwijst naar de nieuwe inburgeringswet van zijn hand die onlangs door de Eerste Kamer werd aangenomen. In die wet komt de regie voor inburgering namelijk bij gemeenten te liggen. Hij voegt er wel aan toe dat die wet niet geldt voor bijvoorbeeld arbeidsmigranten uit EU-landen, die niet inburgeringsplichtig zijn. Het WRR-rapport adviseert juist om ook voor die groep voorzieningen te organiseren die het samenleven versoepelen.
Reactie op dit bericht
https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws …
De migratie wordt in het rapport beschouwd als een natuurfenomeen. Alsof je geen invloed hebt op de omvang van migratie. 20 jaar na het essay van Paul Scheffer is er nog steeds geen maatschappelijke discussie over de multiculturele samenleving. Niet over de wenselijkheid, niet over risico's, niet over kwaliteit en niet over kwantiteit. En omdat deze discussie niet gevoerd is of wordt en ook niet met open vizier kan worden gevoerd op straffe van sociale uitsluiting is er nu nog steeds alleen ad hoc beleid. Migratiebeleid bij gemeenten. Daar zullen we nog wel wat over horen.
De grondhouding van dit WRR rapport is al fout, want er wordt verondersteld dat migratie totaal onvermijdelijk is en gewoonweg te accepteren is. Dat is het niet, want het behelst altijd een politieke keuze. Het hele idee van "lokale welkomstvoorzieningen te realiseren waar migranten zo snel mogelijk wegwijs worden gemaakt in de gemeente" is al een teken migratie als positief wordt beoordeeld door de WRR en de VNG, terwijl er in de samenleving veel minder positief over wordt gedacht, zo niet negatief. Het heeft wellicht ook nog een aanzuigende werking en geeft een verkeerd signaal af, als in bijv. Afrikaanse landen bekend wordt dat Nederlandse gemeenten "welkomstloketten" en "welkomstvoorzieningen" hebben voor migranten.Dit is m.i. weer een teken dat een ontzettende kloof gaapt tussen bestuurders en de bevolking.