Advertentie
sociaal / Nieuws

Steun bijstandswet hangt aan zijden draadje

De steun van de Eerste Kamer voor de Wet werk en bijstand (Wwb) van staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) hangt aan een zijden draadje, ondanks het recent gesloten zorgakkoord met de constructieve oppositiepartijen ChristenUnie (CU), SGP en D66. De senatoren van de CU hebben grote moeite met de de 'mantelzorgboete'. Als de SGP de lijn van de CU volgt, is het de vraag of het voorstel door de Eerste Kamer wordt aangenomen.

26 april 2014

De senaatsfractie van de ChristenUnie (CU) heeft grote moeite met de 'mantelzorgboete', een korting op de AOW voor 65-plussers die samenwonen met hun kinderen. Als met de CU ook de SGP tegen het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) stemt, is het zeer twijfelachtig of het voorstel voor de Wet werk en bijstand (Wwb) op een meerderheid in de Eerste Kamer kan rekenen.

Haak op christelijk principe Volgens de senatoren van de ChristenUnie staat de maatregel haaks op het het christelijk principe dat ouders en kinderen voor elkaar zorgen. Ook de SGP verzet zich naar verwachting tegen de maatregel. De mantelzorgboete maakt deel uit van een pakket bijstandsmaatregelen waarover het kabinet een akkoord heeft gesloten met de drie constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Het deed dat omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft.

Veel verzet

In de Tweede Kamer bestond ook veel verzet tegen de mantelzorgboete. De ChristenUnie stemde na een akkoord met het kabinet wel voor, maar deed dat niet bepaald van harte. Tweede Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie noemt het in het Nederlands Dagblad dan ook 'het volste recht' van haar partijgenoten in de Eerste Kamer om zich tegen dit onderdeel van het wetsvoorstel te verzetten.

Strengere bijstandsregels

Het betreffende wetsvoorstel is bedoeld om de bijstandsregels strenger te maken. Een onderdeel ervan is de zogeheten kostendelersnorm: bijstandsgerechtigden die in één huis wonen, kunnen volgens Klijnsma de kosten van levensonderhoud delen en zijn daardoor goedkoper uit. Daarom krijgen ze straks een lagere uitkering. De maatregel geldt ook voor AOW'ers die samenwonen met bijvoorbeeld hun kinderen. De bezwaren van de ChristenUnie en de SGP zijn gericht tegen dat laatste.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Polleke / ambtenaar
"De senaatsfractie van de ChristenUnie (CU) heeft grote moeite met de 'mantelzorgboete'" Maar als puntje bij paaltje komt zullen ze wel weer voor stemmen, al dan niet na een aai over de bol van een van hun stokpaardjes door de coalitie.
Lady
Als 65+ ers samenwonen/getrouwd zijn, dan geldt die korting ook. Die korting heeft met de lagere vaste lasten te maken en niets met mantelzorg. Of eigenlijk is het een toeslag voor als je alleen woont. In feite willen velen en kennelijk de CU ook een mantelzorgbonus voor het in huis nemen van een ouder. Daar kan natuurlijk over gesproken worden, maar noem het wel bij de juiste naam. Overigens ik ben zelf ook een mantelzorger.
Mijni
Ik heb die kostendelersnorm nooit begrepen. Zelfs als mensen besluiten om samen te gaan wonen om kosten te kunnen delen, zodat ze inderdaad goedkoper uit zijn, waarom zou dan de staat daarvan profiteren? Inderdaad heb je voor je AOW je leven lang premie betaald, waarom zouden de rechten daarop minder worden als je probeert te bezuinigen? Tenslotte geef je ook een flink deel van je vrijheid op! Al is het positieve daarvan, dat je niet vereenzaamt. Maar het is net als in een huwelijk: 't kan ook mislukken!

Eigenlijk geldt hetzelfde verhaal voor gehuwde 65 plussers -> Elk afzonderlijk premie betaald (want dan zeggen ze nooit: doe maar voor één persoon, want dubbele premie is overdreven, u krijgt het immers nooit uitbetaald?)

De regering rekent helaas nog altijd naar zich tóe!!
faber
@Lady U kent kennelijk de nieuwe kostendelers norm niet. De AOW van twee AOW ers wordt idd teruggebracht naar 2x 50% (ipv eerst 2x alleenstaandenorm van 70%). Dat was als zo. Nieuw is dat de korting verder gaat als een AOW er bij bijvoorbeeld een verdienend kind intrekt. Dan zakt de AOW verder terug en dat was voorheen niet het geval. Dat is de mantelzorgboete. Althans zo heb ik het begrepen.
Ellen
De AOW wordt nu wel steeds vergeleken met de regels voor de bijstandswet, maar AOW wordt toegekend ongeacht de hoogte van iemands verdere inkomen. Je hebt dus wel recht op AOW ook al heb je een pensioen van drie miljoen, maar als je gaat samenwonen dan word je AOW wel gekort. Dat lijkt mij nogal krom. Als de AOW inkomensonafhankelijk wordt toegekend dan ook ongeacht je burgerlijke status, lijkt me.

faber
De kostenndelersnorm is een vurige wens van de VVD en die heeft daarbij vooral de bijstand op het oog. Dat daarmee dan ook aow-ers en weduwen in moeite door meegenomen worden neemt ze voor lief. Overigens worden ook werkende ouders met inwonende kinderen met een bijstandsuitkering geraakt omdat ook die bijstandsuitkering verlaagd wordt. Het is een idiote verfijning van de regels die alleen maar leidt tot meer fouten, meer bureaucratie, meer zelfstandig wonen, meer controle en nauwelijks of geen besparing op de bij standsuitgaven. Maar wel op de AOW omdat daar om grotere aantallen gaat. En dit alles om de VVD te pleasen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Eerst propageert de overheid dat je je als mantelzorger over je vader of moeder moet ontfermen. Vervolgens doe je dat en dan wil diezelfde overheid je vaders of moeders AOW inpikken. Zoiets verzin je toch niet? Hopelijk steekt de 1ste kamer een stokje voor dit onzalige plan.
Tiggelaar / Oa mantelzorger
En wat als je geïnvesteerd hebt om de oudere bij je in huis te laten wonen? Hoe zit het met deze extra woonlasten ? Het korten op de aow staat haaks op het participatiebeleid en de zorgzame samenleving.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Eens met @Ellen. De AOW is niet te vergelijken met de bijstand. Voor de AOW is jarenlang premie betaald.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Kan er ook worden gekeken naar het wachtgeld van politici die samenwonen?
Advertentie