Advertentie
sociaal / Nieuws

Deadline 31 oktober voor transitiearrangementen jeugdzorg

In de arrangementen moet worden beschreven hoe de continuïteit voor cliënten in het overgangsjaar (2015) wordt georganiseerd.

14 mei 2013

Gemeenten gaan in regionaal verband de transitie jeugdzorg aanpakken. De deadline voor deze ‘transitiearrangementen’ ligt op 31 oktober. Dat schrijven staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en Fred Teeven (V en J) aan de Tweede Kamer.

Continuïteit
In de arrangementen moet worden beschreven hoe de continuïteit voor cliënten in het overgangsjaar (2015) wordt georganiseerd. Voor kinderen en gezinnen die in 2014 al zorg ontvangen, is geregeld dat zij in 2015 zorg blijven krijgen van dezelfde aanbieder. Dat was eind maart al bekendgemaakt. De arrangementen moeten gemaakt worden in overleg met de huidige financiers en de relevante aanbieders, schrijven Van Rijn en Teeven.  De Transitiecommissie onder leiding van Leonard Geluk, beoordeelt vervolgens de arrangementen en trekt aan de bel als het arrangement niet aan de eisen voldoet.


Ondersteunen en faciliteren
De bewindslieden sturen ook het Transitieplan Jeugd naar de Kamer. Daarin staan de activiteiten, mijlpalen en verantwoordelijkheidsverdeling met betrekking tot het nieuwe stelsel. Zoals wetgeving, overgangsmaatregelen, beleidsinformatie, kwaliteit en toezicht. Daarnaast geeft het plan aan hoe rijk en VNG de transformatie van de zorg zullen ondersteunen en faciliteren. 

Eén jaar voorbereiding
In het plan staat ook dat gemeenten ten minste één jaar voorbereidingstijd krijgen voordat de taken definitief overgedragen worden. Dit betekent dat Van Rijn de wet voor 1 januari 2014 gepubliceerd moet hebben in het staatsblad. Het wetsvoorstel ligt nu al bij de Raad van State voor advies, waardoor die planning zeer waarschijnlijk gehaald kan worden.

Financiering
In de meicirculaire van 2013 zal – voorlopig - duidelijk worden hoeveel geld gemeenten krijgen voor de uitvoering van de jeugdzorg. In veel gevallen zal dit bedrag gebaseerd zijn op de cijfers van 2011. In mei 2014 zal het definitieve bedrag bekend worden. Nu al is duidelijk dat de efficiencyslag voor 2015 120 miljoen euro zal bedragen. In 2016 loopt dat op tot 300 miljoen euro en in 2017 450 miljoen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie