Advertentie
sociaal / Nieuws

Altijd cel voor geweld tegen mensen met publieke taak

Mensen die geweld plegen tegen mensen die een publieke taak uitvoeren, komen er straks in de rechtbank niet meer van af met een taakstraf.

14 juli 2020
gevangenis-monopolie.jpg

Mensen die geweld plegen tegen mensen die een publieke taak uitvoeren, komen er straks in de rechtbank niet meer van af met een taakstraf. 

Wetsvoorstel
Het gaat niet alleen om geweld en agressie tegen politiemensen, brandweer of opsporingsambtenaren, maar ook om bijvoorbeeld medewerkers in de zorg of gevangenissen die ook een publieke taak hebben. Daders zullen dan altijd een celstraf moeten uitzitten, staat in een wetsvoorstel.

Steviger aanpakken
Het kabinet wil dit geweld steviger aanpakken en daar past geen taakstraf bij, laten de ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weten. Een wetsvoorstel voor een uitgebreider taakstrafverbod hebben ze dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Gevaarlijke omstandigheden

De ministers wijzen erop dat mensen met zo'n publieke taak elke dag hun nek uitsteken, de orde handhaven, onder gevaarlijke omstandigheden werken en hulp verlenen of mensen bijstaan in nood en soms acuut levensbedreigende situaties. Omdat hun werk handelend optreden vereist, hebben zij niet de mogelijkheid een stap terug te doen en zichzelf in veiligheid te brengen. Daarom verdienen zij meer bescherming, aldus de ministers. Er bestaat al een verbod op het opleggen van taakstraffen, als het gaat om ernstige zeden- en geweldmisdrijven. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eric de Kluis
@Steven Verbanck: Jazeker.
Bernard
Laat dit als maatwerk aan de rechter over. Mensen met een publieke taak verdienen dus een zwaardere bestraffing van daders dan gewone burgers? Dit lijkt me niet billijk ten opzichte van de burger die slachtoffer is van geweld.
Steven Verbanck
Hebben jullie betaald voor de rechten op de foto van het spelbord van Monopoly?
Richard / Beleidsmedewerker
Wat Ben aangeeft is een begrijpelijke reactie, in gelijke gevallen dient gelijk gestraft te worden, dat is een belangrijk principe bij het toepassen van het strafrecht. Dit is echter een te beperkte insteek. Bij geweld tegen mensen met een publieke taak is ook de (semi-) overheid een partij. Van de (semi-)overheid wordt verwacht dat zij een aantal diensten aan de maatschappij levert. De verzwaring van de strafffen voor de daders moet mijns inziens gemotiveerd worden uit het feit dat de acties van de daders het vermogen van de (semi-)overheid om burgers de hun toekomende diensten te leveren ondermijnt. Die ondermijning gebeurt op het moment van handelen maar heeft ook een gevolg in het minder aantrekkelijk worden van beroepen in de zorg, bij politie en brandweer, met consequenties op het gebied van werving. Gelijke straffen voor gelijke delicten is correct maar weeg ook de maatschappelijke effecten van dadergedrag mee. Of dit via wetgeving moet of via een algemene lijn bij de rechtspraak is een vraagstuk voor juristen/wetgevers.

Wat betreft de billijkheid: Als burger wil ik twee dingen:

1. Ik wil dat de dader gestraft wordt voor hetgeen hij mij heeft aangedaan.

2. Ik wil dat de (semi-)overheid de gevolgen van de acties van de dader beperkt of ongedaan maakt. Als de dader de overheid daar in hindert dan is een hogere straf ook in het belang van mij als burger, ik voel dat niet als onbillijk.
Bernard
Ik begrijp de reactie van Richard. Maar mijn punt is; is men van mening dat rechters op dit moment te weinig rekening houden met de maatschappelijke effecten van geweld tegen medewerkers van de overheid? Is dit goed onderzocht. Het probleem; geweld tegen ambtenaren, begrijp ik.
Rob
Ik ben hier wel voor, maar dan wel met 1 kanttekening en dat is dat ambtelijk misbruik ook niet meer afgedaan kan worden met een taakstraf of een schikking.



Overigens wil ik nog verder gaan en dat is dat er veel strengere handhaving en straf komt tegen mensen, die publieke personen met geweld bedreigen. Neem bijvoorbeeld Dhr Wilders, die in zijn eentje per dag meer doodsbedreigingen krijgt dan elk ander in zijn hele carrière en hier wordt niks tegen gedaan.
Advertentie