Advertentie
sociaal / Nieuws

Renkum kan rekening jeugdzorg niet betalen

Het Renkumse college heeft grote (financiële) zorgen over de komst van jongeren bij Pluryn in Oosterbeek. Voor Renkum betekent dit een rekening van 1,46 miljoen euro op jaarbasis. Het college heeft minister De Jonge (VWS) in een brief gevraagd om een oplossing.

27 februari 2020
Stapel geld
Shutterstock

Het college van Renkum heeft grote (financiële) zorgen over de komst van jongeren bij Pluryn in Oosterbeek. Dit is het gevolg van sluiting van jeugdzorginstelling de Hoenderloo Groep van Pluryn. Voor Renkum betekent dit een rekening van 1,46 miljoen euro op jaarbasis die zij twee jaar lang moet voorschieten. Dat kan de gemeente niet betalen. Het college heeft minister De Jonge (VWS) in een brief gevraagd om een oplossing.

Geen ruimte

Pluryn moet vanwege de sluiting van De Hoenderloo Groep 200 jongeren ergens anders onder brengen. Daarbij is het oog gevallen op J.P. Heije in Oosterbeek. Pluryn overweegt daar een nieuwe groep op te zetten. De kosten bedragen per dag per jongere 500 euro. Een groep bestaat uit acht jongeren. Dat betekent op jaarbasis een rekening van 1,46 miljoen euro, rekent het college de minister voor. Vanwege de gehanteerde betalingssystematiek, moet de gemeente dat bedrag twee jaar voorschieten. Die ruimte is er niet in de Renkumse begroting.

Woonplaatsbeginsel

Ook het woonplaatsbeginsel, dat per 2021 wordt gewijzigd, speelt Renkum parten. Vanaf januari moet de herkomstgemeente van de jongere de jeugdzorgrekening betalen, en niet meer zoals nu de gemeente waar de instelling staat. ‘Voor sommige jongeren, die al jaren in verblijf zijn, zal niet meer vast te stellen zijn welke gemeente aangemerkt kan worden als gemeente van herkomst’, zo schrijft het college van Renkum aan minister De Jonge. Renkum vreest dat veel rekeningen op het bordje van Renkum blijven vallen, terwijl zij daar geen dekking voor ontvangt. De kosten voor verblijf en begeleiding bedragen jaarlijks 125.000 euro per jongere, exclusief de kosten voor specialistische behandeling.

Extreem nadelig

‘Zowel de gevolgen in de financiering op basis van de wijziging van het woonplaatsbeginsel als de gevolgen van de sluiting van de Hoenderloo Groep dreigen voor ons financieel extreem nadelig uit te pakken. Ook naar onze inwoners toe valt het niet langer uit te leggen’, aldus de brief van het college.     

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem / Volger
Dit is nu een mooi (fout) voorbeeld van de uitwerking van het verdeelmodel - systeem - sociaal domein naar gemeenten. Zoals het nu gaat, ook gezien de lopende discussie over andere verdeelsleutels en indicatoren - werkt het niet en gaat ook niet werken. Jeugdzorg hoort een thema te zijn tussen centrale overheid en uitvoerders. En niet via gemeenten te lopen. Lokaal maatwerk kunnen leveren is hier niet aan de orde. De kwaliteit en kwantiteit is een basisrecht en een zaak van opdrachtgever en opdrachtnemer. En dat kan nooit onderhevig zijn aan (andere) lokale budgetprobleem van een of andere gemeente.
Advertentie