of 64204 LinkedIn

Participatiewet uitgesteld tot 2015

Na het sluiten van het sociaal akkoord is het niet meer mogelijk de Participatiewet per 2014 in te laten gaan. De wet wordt een jaar uitgesteld.

De invoering van de Participatiewet wordt met een jaar uitgesteld. Dat bevestigt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De participatiewet zou in 2014 worden ingevoerd, maar in verband met het sociaal akkoord is die datum niet langer haalbaar.

Regeerakkoord
Bij gemeenten, Sw-bedrijven en sociale diensten bestaan nog veel vragen en onduidelijkheden over de gevolgen van het sociaal akkoord. Ook op het ministerie is nog niet duidelijk wat er nu precies moet gebeuren met het door kabinet en sociale partners gesloten sociaal akkoord. ‘Duidelijk is wel dat een concreet gevolg van het sociaal akkoord is dat de Participatiewet per 1 januari 2015 in werking treedt en niet per 1 januari 2014 zoals in het Regeerakkoord stond’, aldus de woordvoerder van staatssecretaris Jetta Klijnsma.


Raad van State
Klijnsma heeft sinds haar aantreden hard gewerkt om het wetsvoorstel voor de Participatiewet te maken. Eind maart was het klaar en stuurde ze het ter advies naar de Raad van State. Wat er nu precies mee moet gebeuren, is nog niet duidelijk. ‘Het kan zijn dat dat even on hold moet of dat het teruggehaald wordt’, aldus de woordvoerder. ‘Maar dat er een aantal aanpassingen in zal komen, is zonneklaar.’

Basis voor invoering verdween
In het sociaal akkoord was al afgesproken dat de stop op nieuwe instroom in de Wsw uitgesteld werd van 2014 naar 2015. Ook stond er al in dat de veranderingen in de Wajong een jaar later doorgevoerd worden. Daarmee verdween de basis van de invoering per 2014. Of het uitstel van de Participatiewet gevolgen heeft voor de andere decentralisaties, is nog niet bekend. De veranderingen in de jeugdzorg en de Awbz stonden al voor 2015 gepland.


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A.Y. Natte (Huisvrouw/ moeder) op
Ik zit nu al vanaf 2015 in de participatiewet. Wat een achterlijke wet is dat! Ik ben een moeder met een zoon in de pubertijd. Ik ben mijn baan verloren en moest nood gedongen bij mijn vader in trekken. Ik heb huur afspraken gemaakt met mijn vader. Ik en mijn zoon staat ingeschreven bij mijn vader. Mijn vader kan niet met geld omgaan, maar krijgt wel genoeg pension enz. Mijn ex- schoonzus doet zijn financiën. Waardoor hij alleen maar leefgeld krijgt voor bootschappen! Nou is het geval doordat ik staat ingeschreven in zijn woning, ik ook onder de participatiewet valt? Ik krijg dus geen vergoeding voor zorgtoeslag? En een inkomen van €660; per maand! Waarvan ik €400; betaal aan de financiering van mijn vader. Ik heb ook schulden die ik afbetaal per maand. Hout dus geen cent over! Voor eten. Deze wed is bekropen voor woorden. Zelf mijn zoon is weggelopen vanwege het armoede. Ik ben gezond maar ben door omstandigheden in dit schuitje gekomen. Maar hier wordt total geen rekening gehouden. De belasting zeurt over betalen met wat? Vraag ik me af? De verzekerings maatschappij die ik niet kan betalen wil ook geld zien. Dit kan echt niet langer zo doorgaan. Straks moet ik ook in de schuldsanering. Dan krijg je maar €40; om van rond te komen, hoe gestoord is dat. Ik ben een gezonde vrouw en wil graag werken, maar heb geen diploma’s! Gestoorde wed de participatiewet!!!??
Door Corien (al jaren werkloos) op
wat moeten we nu met zulk nieuws?. Ik ontvang al jaren een wajong uitkering, en heb wel degelijk arbeidscapaciteit, maar de banen die ik zou kunnen doen zonder opleiding, zijn dan weer niet passend gezien mijn vorm van Autisme die bij mij pas in volwassenheid is vastgesteld. Wat gaat er gebeuren met mijn wajong in de toekomst?. Ik vind zelf al jaren dat ik er niet in thuis hoor, ik krijg dezelfde uitkering als iemand die meervoudig gehandicapt is, en ik heb alleen een autismespectrum stoornis. Ik zit meer in de wajong door mijn gebrek aan scholing is mijn mening, De combinatie laag opgeleid en vorm van Autisme zorgt voor een grote afstand naar de arbeidsmarkt. Dat deze maatschappij zich blind staart op diploma s is niet mijn schuld, evenmin dat een opleiding volgen ontzettend prijzig is, en als je rond moet komen van een uitkering is dat niet op te hoesten.
Door bas (assiesten ccw) op
belachelijk zo wet een hoop mesen krijgen straks een probleem
Door Aswin Geerdes (gepens) op
Weer een terugtrekkende beweging van angst , vooral nu er op 19 maart 2014 de gemeenteraadverkiezingen er aankomen. Het sociale gezicht van de PvdA was al lang niet meer zichtbaar, maar probeert men door deze uitstel de kiezers wederom voor de gek te houden.
Door Jos Derckx (adm) op
kan dit uitstelkabinet zichzelf niet op uit stellen, er is geen basis meer van waarop zij vertrokken om nog te blijven. Terug naar een betrouwbare overheid in een betrouwbare samenleving zonder graaibankiers en hun gevolg.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Dat is uitstel voor de zoveelste keer. Het lijkt er op dat de linkerhand in Den Haag niet weet wat de rechterhand doet. Met koersvastheid heeft het in ieder geval niets te maken.
Door joost (loopjongen dienst os) op
ik geloof er geen meter van zo als het in de berichtgeving bb staat
want ze gaan er van uit dat de 8e maand er weer van alles word uitgevoerd.