Vakantiekampen

'Zonder hulp vallen veel speeltuinen om', waarschuwt directeur Dave Ensberg-Kleijkers van Jantje Beton en NUSO, de brancheorganisatie voor speeltuinorganisaties. Speeltuinen lopen inkomsten mis van de entree, maar bijvoorbeeld ook van kinderfeestjes, dagbesteding en andere geannuleerde activiteiten. Ook kinderboerderijen, organisaties die vakantiekampen organiseren en jeugdverenigingen hebben het moeilijk.

 

Torenhoge kosten

'Jeugd- en jongerenorganisaties hebben een belangrijke maatschappelijke functie', schrijven de organisaties. 'Buiten spelen en bewegen draagt bij aan de mentale en fysieke gezondheid, zelfvertrouwen en sociale vaardigheden van kinderen en jongeren. Nu gemeenten al torenhoge kosten maken voor de jeugdzorg en jeugdhulp, zijn deze jeugd- en jongerenorganisaties belangrijker dan ooit.'

Miskend

De organisaties voelen zich miskend. 'Terwijl de overheid voor verschillende grote ondernemingen en sectoren diep in de buidel tast om hen in deze crisistijden van de ondergang te redden, wordt het kleinschalige jeugd- en jongerenwerk op lokaal niveau vergeten', stellen ze. Het Rijk laat het over aan de gemeenten, maar die geven vaak niet thuis, stellen de jongerenorganisaties. (ANP)