Advertentie
sociaal / Nieuws

Ombudsman blijft bezorgd over huisbezoeken

De Rotterdamse Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld blijft zorgen houden over het functioneren van de interventieteams in Rotterdam.

16 maart 2011

Niet binnen laten
Burgers krijgen volgens de Ombudsman niet alle informatie waar ze recht op hebben. Hen wordt niet verteld dat ze de interventieteams niet binnen hoeven te laten, en dat ze recht hebben op inzage in hun eigen dossier. Ook is niet altijd duidelijk genoeg wat de precieze aanleiding is voor het huisbezoek. Anonieme meldingen als enige basis ziet de Ombudsman liever niet.

Twee soorten

Dat meldt de Ombudsman in haar onderzoeksrapport ‘Kijken en bekeken worden: een onderzoek naar de dagelijkse praktijk van de Rotterdamse interventieteams’. Rotterdam telt twee soorten interventieteams: stedelijke en deelgemeentelijke. Samen leggen ze jaarlijks zo’n 38.000 huisbezoeken af. De bulk daarvan (30.000) vindt plaats in het kader van de ‘Rotterdamwet’, die regelt dat mensen alleen nog in enkele probleemwijken mogen gaan wonen als ze voldoen aan bepaalde eisen qua inkomen en gezinsgrootte. De teams die controleren of aan de voorwaarden is voldaan komen altijd op afspraak en dragen een uniform.  

Onvoldoende voorgelicht

De interventieteams van de deelgemeenten onderzoeken ook andere zaken, zoals geluidsoverlast of (sociale) achterstanden, en ze trekken gegevens na op het terrein van gezondheid, scholing en veiligheid. Deze teams leggen hun 7800 huisbezoeken onaangekondigd en in burger af. Vooral in die gevallen worden de bewoners onvoldoende voorgelicht, constateert de Ombudsman die met 74 huisbezoeken meeliep.

Respectvol

De teams bejegenen de bewoners overigens wel ‘respectvol’, meldt de Ombudsman. Bij een eerder onderzoek in 2007 was dat anders: toen waren er veel klachten over onbehoorlijk optreden van de teams.

Registratie

Zwaneveld doet de aanbeveling de registratie rond de teams te verbeteren, zodat betrokkenen altijd kunnen nalezen wat de precieze afwegingen waren om ergens op bezoek te gaan. Ook zouden de bewoners een kopie van het rapport van het interventieteam moeten krijgen.

Meervoudig kijken

Tot slot doet de Ombudsman de aanbeveling om te stoppen met ‘meervoudig kijken’: de teams stellen vaak vragen over andere onderwerpen dan waarvoor oorspronkelijk toestemming was verleend om binnen te komen. Dat ziet Zwaneveld liever niet. Als het team op andere zaken stuit waar het aandacht aan wil besteden, moet het daar eerst opnieuw toestemming voor vragen. Komt die niet, dan moet het team de woning verlaten, stelt ze.

 

Vrijdag in Binnenlands Bestuur een interview met Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld.

 

Het rapport kan hier worden gedownload.  

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Tsja, dat de mensen van deze teams respectvol moeten optreden, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar ik verwacht ook van de mensen dat zij zich respectvol opstellen. Vooral als zij uitkeringen van de overheid krijgen, begeleid worden naar werk of studie, of andere vormen van overheidssteun. Iedereen brult de afgelopen jaren over misstanden in de jeugdzorg, drugsfabricage, fraude enzovoorts en ik denk dat deze teams een grote rol in kunnen spelen om deze misstanden tegen te gaan. Wat mij betreft vol gas doorgaan.
Hans de Jonge / Directievoerder civiele werken
Het is veel beter voor de overheid om alle volwassen mensen in Nederland een redelijk basisinkomen te geven. Dan hoef je niemand economisch te controleren. De teams mogen dan alleen opdraven als er onoplosbare sociale problemen zijn ontstaan. De Nederlandse Bank drukt toch het geld zelf tegen inkt- en papierkosten? Er is dus geen enkel argument tegen het basisinkomen. De overheid kan de Nederlands Bank opdracht geven voldoende belastinggeld te drukken.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Trijntje eerder
Het beste wat mensen kunnen doen, is deze huisvredebreuk-teams respectvol niet binnen laten.

Teams die vooraf een afspraak maken om langs te komen om te controleren of er aan bepaalde voorwaarden is voldaan, zijn sowieso nutteloos, tenzij ze bewoners bedriegen en doen alsof ze niet geweigerd mogen worden. Want wie niet aan deze voorwaarden voldoet maar wel weet dat hij zo'n team mag weigeren, die doet dat natuurlijk.

Stel er gaat een kind dood of je krijgt een kind, waardoor een gezin niet meer voldoet aan een voorwaarde omtrent "gezinsgrootte". Waar moet dat toe leiden? Gedwongen verhuizing? Dan gedraagt de Nederlandse overheid zich als de Sovjet-Unie of China onder Mao.

Weerzinwekkende praktijken, die veel mensen kennelijk normaal beginnen te vinden. "Das Leben der Anderen" in Nederlandse vorm.
Advertentie