Advertentie
sociaal / Nieuws

Multicultureel beleid ging failliet op 9/11

De aanslagen van 11 september 2001 zijn de doodsteek geweest voor het multiculturele beleid in Nederland. Dat zegt de Amerikaanse hoogleraar Nederlandse Geschiedenis James Kennedy van de Universiteit van Amsterdam. ,,Al voor de aanslagen op New York en Washington was er een gevoel van ongemak in Nederland over het multiculturele beleid en de plaats van de Islam in onze samenleving. Het wantrouwen tegenover de Islam is door 9/11 enorm aangewakkerd’’, aldus Kennedy.

31 augustus 2011
De aanslagen van 11 september 2001 zijn de doodsteek geweest voor het multiculturele beleid in Nederland. Dat zegt de Amerikaanse hoogleraar Nederlandse Geschiedenis James Kennedy van de Universiteit van Amsterdam. ,,Al voor de aanslagen op New York en Washington was er een gevoel van ongemak in Nederland over het multiculturele beleid en de plaats van de Islam in onze samenleving. Het wantrouwen tegenover de Islam is door 9/11 enorm aangewakkerd’’, aldus Kennedy.
Nederlanders
Na 11 september kwam er een zeker urgentie in het onderwerp in de beleving van veel mensen. ,,Men wilde een lijn in het zand trekken om aan te geven: hier staan wij. Dit zijn wij, Nederlanders. Dit vinden wij belangrijk."

Terugvechten
Vanaf de aanslagen groeide in Nederland het gevoel dat het nodig was om terug te vechten en om weerbaar te worden tegen de dreigingen van buitenaf, schetst Kennedy. Maar hij denkt niet dat politici als Pim Fortuyn en Geert Wilders hun succes te danken hebben aan de aanslagen van de moslimterroristen in New York en Washington. ,,Fortuyn en Wilders zouden sowieso groot geworden zijn, ook zonder de aanslagen. Het gevoel van onbehagen leefde al.’’ Wel hebben volgens Kennedy de linkse partijen na 9/11 een grotere afstand genomen van de Islam.

Sluimerend aanwezig
In het dagelijkse leven van de meeste Nederlanders heeft 9/11 weinig impact gehad, meent Kennedy. Wel aangewakkerd door de aanslagen is volgens de historicus het constant latente gevoel van dreiging. ,,Het is niet zo dat mensen over straat lopen en bang zijn dat er elk moment een bom naast hen kan ontploffen’’, legt hij uit. ,,Het is eerder sluimerend aanwezig. Er zou plots wel eens wat kunnen gebeuren: het gevoel dat de samenleving op elk moment ontregeld kan worden door krachten die in het dagelijkse leven niet zichtbaar zijn."

Angst
In de Verenigde Staten was het gevoel grotendeels hetzelfde, maar omdat het multiculturalisme daar al sterker was, heeft het daar 9/11 wel grotendeels overleefd, volgens Kennedy. ,,Wel zie je een veel grotere angst en bezorgdheid over de veiligheid en de terreurdreiging dan in Nederland. Maar anders dan bij ons bestaat daar heel erg het idee dat de dreiging van buitenaf komt, vanuit het buitenland. In Nederland bestaat meer de angst dat de dreiging zich binnen onze eigen gelederen bevindt.’’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ed / Consultant
Er is nooit sprake geweest van multicultuur en dus kan het ook niet mislukken of failliet gaan. Iedereen in Nl draagt evenveel bij aan de Nederlandse cultuur. Multicultuur bestaat niet alleen niet, iedere poging naar zoiets toe is ook verwerpelijk en tegen de (horizontale tak) van de democratische rechtsorde. Immers daarin staan we niet toe dat bevolkingsgroepen volkomen naast elkaar leven.



Helaas constateer ik dat er wel groepen zijn die volkomen naast elkaar leven en binnen Nederland een ander Nederland proberen te maken. Hoe groter die groepen hoe minder je ook elkaar nodig hebt. Deze ontwikkeling die sinds de jaren 70 bezig is is nog steeds aan de gang en wordt door toenemende groepsgrootten ook steeds sterker.

Langzaamaan betekent dit dat we het laten gebeuren dat groepen langs elkaar leven. Beschouwen we daarnaast de ministeriële toestemming aan bijvoorbeeld politie om ook zonder licht en geluidsignalen toe te staan, zich niet aan de verkeerswet te houden en meer van dat soort idiote maatregelen. Is in ieder geval een ding zeker. De democratische rechtsorde is de nek omgedraaid.
Piet / directeur
Dit beleid was al ver voor 9/11 failliet. Ingeval van konstruktief kommentaar, werd je direct voor racist uitgemaakt,juist notabene door onze gekozen volksvertegenwoordigers. En 9/11 was slechts eeen bevestiging. Kijken we op dit moment rond in de wereld,zijn er juist bijzondere problemen/aanslagen, in fundamentalistische moslem gebieden. In de dagelijkse praktijk geen problemen? We houden de cijfers stil,maar kijk in de penitiaire inrichtingen,kijk naar straat overlast,kijk in de tbs inrichtingen,kijk naar de belasting van justitie,kijk naar de uitkeringen.Neem alleen al die geweldige overlast gevende controles bij de vliegvelden, waar je broek letterlijk van afzakt! Maarja al deze kwalificaties worden gekwalificeerd als stigmatiserend en onderbuik gevoelens! Ik ben blij dat ik 65 ben, de toekomst is aan anderen! Ik mag slechts bijdragen dit systeem in stand te houden middels mijn (hoge) belasting aanslagen en 50 % successie bij mijn dood! In den Haag komt men er nu pas achter om geen uiitkering meer te verstrekken ingeval onze gasten geen Ned hebben geleerd. Wel wat laat lijkt mij! Wij Ned kregen vroeger (terecht) een boete als de kinderen niet naar school gingen. Dat ontbreekt helaas nog in den Haag! Laat ik er verder het zwijgen maar toe doen!
Advertentie