Advertentie
sociaal / Nieuws

Maatschappelijk verantwoorde incasso moet beter

Nieuwswebsite Follow the Money berekende dat de tariefverhoging jaarlijks voor zo'n 32 miljoen euro aan extra deurwaarderskosten gaat zorgen. Die komen terecht op het bord van mensen met schulden.

26 november 2020
deurwaarder-2.jpg

Het kabinet moet in kaart brengen hoe deurwaarders op een meer maatschappelijk verantwoorde manier kunnen incasseren. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten naar aanleiding van een verhoging van de tarieven voor gerechtsdeurwaarders, die er volgens kenners voor zal zorgen dat mensen met schulden nog verder in de problemen komen.

Sneller klem
In een uitzending van tv-programma Kassa bleek onlangs dat het kabinet de tarieven die gerechtsdeurwaarders hanteren bij het innen van schulden met gemiddeld 16 procent wil verhogen. De Landelijke Organisatie van Sociaal Raadslieden (LOSR) en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) waarschuwen dat dit ervoor zorgt dat de kosten van onbetaalde rekeningen nog sneller oplopen, waardoor mensen met betalingsproblemen nog sneller klem komen te zitten. En dat tijdens een economische crisis waarin een enorme stijging van het aantal mensen met schulden wordt voorspeld.

Marktwerking
'Er is een perverse prikkel om zoveel mogelijk te verdienen over de rug van kwetsbare mensen die een rekening vergeten te betalen of die hiervoor het geld niet hebben', zei Saskia van Muiswinkel van de LOSR tegen Kassa. Volgens vereniging van schuldhulpverleners NVVK ligt het probleem bij de marktwerking die in 2001 werd geïntroduceerd, en moet het systeem daarom worden herzien.

32 miljoen
Nieuwswebsite Follow the Money berekende dat de tariefverhoging jaarlijks voor zo'n 32 miljoen euro aan extra deurwaarderskosten gaat zorgen. Die komen terecht op het bord van mensen met schulden. Het besluit om de tarieven te verhogen is bovendien overgenomen uit een rapport dat volgens experts niet deugt. Zowel het Bureau Financieel Toezicht (BFT), dat toezicht houdt op de gerechtsdeurwaarders, als de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-Ondernemingen (NVI) vinden dat het advies rammelt.

Onder de loep
Daarom moet de regering kijken naar mogelijkheden om het systeem te verbeteren. Dat is de strekking van de motie die dinsdag in de Tweede Kamer werd aangenomen met zo goed als algemene stemmen. De motie, die werd ingediend door D66-parlementariër Marijke van Beukering-Huijbregts, draagt de regering op om 'het huidige stelsel van maatschappelijk verantwoorde incasso en deurwaardersactiviteiten' onder de loep te nemen en samen met partijen als de KBvG (de branchevereniging van gerechtsdeurwaarders), de NVVK, het Nibud en wetenschappers op zoek te gaan naar mogelijkheden tot verbetering.

Noodstop
Een andere motie met betrekking tot de schuldhulpverlening werd ook aangenomen. Die gaat over de zogenaamde noodstopprocedure – het stopzetten van incassoactiviteiten wanneer mensen vanwege financiële problemen niet kunnen betalen – die het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) al hanteert. De Tweede Kamer wil dat de regering gaat stimuleren dat de noodstopprocedure wordt uitgebreid naar 'alle semipublieke instellingen en zo veel mogelijk andere schuldeisers'. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

alexander / ambtenaar
Prima deze motie.
Advertentie