Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Maak afspraken met buurgemeenten over sociale huur’

Mensen die een sociale huurwoning zoeken in de vier grote steden staan steeds langer op de wachtlijst doordat de groep mensen die voorrang krijgt door een urgentieverklaring stijgt, meldt de NOS. Welke maatregelen kunnen gemeenten treffen om de sociale huurmarkt toegankelijker te maken?

09 augustus 2018

Mensen die een sociale huurwoning zoeken in de vier grote steden staan steeds langer op de wachtlijst doordat de groep mensen die voorrang krijgt door een urgentieverklaring stijgt, meldt de NOS. Welke maatregelen kunnen gemeenten treffen om de sociale huurmarkt toegankelijker te maken?

Bouwen, bouwen, nog eens bouwen

Volgens een woordvoerder van Aedes, de koepel van woningcorporaties, kunnen gemeenten er op drie manieren voor zorgen dat de druk op de sociale huurmarkt wordt verlaagd. ‘De eerste en meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk bouwen, bouwen, en nog eens bouwen. Op het moment worden bouwlocaties vooral beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van koopwoningen. Willen we dit probleem oplossen, is het van belang dat gemeenten ook aan woningbouwcorporaties voldoende bouwlocaties ter beschikking stellen.’

Herverdelen druk

‘Hetzelfde probleem doet zich voor bij het herbestemmen van leegstaande overheidsgebouwen’, vervolgt de Aedes-woordvoerder. ‘Daarbij vinden gemeenten de verkoop aan commerciële partijen meestal de aantrekkelijkste optie. Als gemeenten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen, zouden ze daarbij vaker naar woningcorporaties moeten kijken. Omdat bouwen en herbestemmen en -ontwikkelen veel tijd kost is het ook belangrijk dat grote gemeenten waar dit probleem speelt om de tafel gaan zitten met buurgemeenten om de druk te herverdelen. Een idee is bijvoorbeeld om statushouders waarvan het gezin is herenigd te plaatsen in de periferie van de gemeente waar zij willen wonen.’

 

Beraden op alternatieven

De gemeente Amsterdam geeft desgevraagd aan met 14 gemeenten in de hoofdstedelijke regio samen te werken op het gebied van woonruimteverdeling. Over herziening van de afspraken daarover wordt momenteel overlegd. De gemeente wil dat woningzoekenden met een korte inschrijfduur zonder urgentieverklaring makkelijker aan een huurwoning kunnen komen. ‘Ook moeten woningzoekenden een duidelijk beeld kunnen krijgen van hun kansen op een sociale huurwoning, zodat zij zich ook kunnen beraden op alternatieven’, laat een gemeentewoordvoerder weten. Volgens haar zal de gemeente Amsterdam in de komende maanden een nieuw systeem voor de woonruimteverdeling uitwerken. Het schrappen van bepaalde groepen die nu nog een urgentieverklaring krijgen, zal daarvan geen onderdeel zijn.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Aedes kan er beter eerst eens voor zorgen dat de bij haar aangesloten woningbouwverenigingen de o.a. voor sociale woningbouw bestemde bouwgrond niet verkopen aan puur commerciële ontwikkelaars. Dat voorkomt grote vertraging in de woningbouw. Overigens faalt op dit punt ook het Overheidstoezicht.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De overheid hoort er voor te zorgen dat er naar diversiteit voldoende betaalbare woningen beschikbaar zijn. Op dit moment gokt de overheid er op dat de heilige markt daar in voorziet maar die doet dat niet. Dan moet je als overheid de bouw van betaalbare huurwoningen mogelijk maken. Dat kost geld maar dat mag want het is tenslotte ons geld.
Advertentie