of 59082 LinkedIn

Limburg wapent zich tegen slapte

Hans Bekkers Reageer
Limburg gaat samen met de gemeenten, het bedrijfsleven en kennisinstellingen in de provincie de lokale gevolgen van de kredietcrisis bestrijden.

Onder de naam Taskforce Koersvast heeft de Limburgse gedeputeerde Herman Vrehen (CDA) een aanvalsplan gelanceerd om de gevolgen van de crisis te bestrijden. ‘De crisis kunnen we niet afwenden, maar we kunnen wel pro-actief optreden door investeringen die we op de lat hadden staan, naar voren te halen’, zegt hoofd economische zaken Anouk Courage van de provincie Limburg.

 

In vijf regio’s zullen reeds geplande investeringen in beeldbepalende economische ontwikkelingen waar mogelijk eerder worden gepleegd. Te denken valt aan onder andere aan de ondertunneling van de A2 (Maastricht), The Silicon Mine (Geleen) en de ontwikkeling van Greenport (Venlo). Limburg wil reeds rijpe projecten voorfinancieren uit het Investeringsfonds van de provincie en uit de inflatiecorrectie van de opcenten op de motorrijtuigenbelasting – komend jaar is dat vier miljoen euro.

 

De gemeentebesturen van Maastricht, Venlo en Sittard-Geleen heeft Vrehen inmiddels zover gekregen dat ze meedoen aan het aanvalsplan. Andere gemeenten kunnen volgens Courage nog aansluiten. Volgens wethouder Pieter Meekels (economische zaken) van Sittard- Geleen raakt de crisis ook de lokale economie. Daarbij moet worden gedacht aan het investeringsklimaat, werkgelegenheid, woningbouw, minder omzet voor het midden- en kleinbedrijf en waardedalingen van huizen.

 

‘De regio is door haar industriële karakter waarschijnlijk extra gevoelig voor de gevolgen van de wereldwijde kredietcrisis’, aldus Meekels. Volgens Courage hebben de drie noordelijke provincies, Gelderland en Overijssel serieuze interesse het Limburgse voorbeeld te volgen. Van paniek is volgens haar geen sprake, evenmin als dat er opeens rare instrumenten worden ingezet. ‘We focussen op waar we goed in zijn en houden vast aan de bestaande kaders. In die zin zijn we koersvast en duurzaam bezig’, zegt Courage.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.