of 61441 LinkedIn

Krappe 40 miljoen extra voor Amsterdamse jeugdhulp

Amsterdam trekt de komende jaren bijna 40 miljoen euro extra uit voor de jeugdhulp. Dat heeft het college bekend gemaakt in zijn woensdag verschenen Voorjaarsnota. De stad rekent wel op extra geld van het rijk.

De gemeente Amsterdam trekt de komende jaren bijna 40 miljoen euro extra uit voor de jeugdhulp. Voor dit jaar gaat het om een bedrag van 17,1 miljoen euro en voor 2020 om een bedrag van 21,7 miljoen euro. Dat heeft het college bekend gemaakt in zijn woensdag verschenen Voorjaarsnota. De stad rekent wel op extra geld van het rijk.

In de knel

De jeugdhulp komt in de knel, stelt het college, onder meer vanwege structureel tekortschietende rijksbudgetten daarvoor. Ook op de Wmo noteert de stad structurele tekorten. Uit de eerder gepresenteerde jaarrekening 2018 bleek Amsterdam een tekort op de jeugdhulp te hebben van 36,9 miljoen euro. ‘Wij vinden het onaanvaardbaar om passende hulp niet langer te bieden, juist voor de meest kwetsbaren in onze samenleving moeten wij er als gemeente zijn’, meldt het college in zijn voorjaarsnota. ‘We rekenen erop dat er uiteindelijk extra middelen vanuit het rijk zullen komen.’

 

Preventie

De stad zit zelf ook niet stil. ‘Tegelijkertijd zetten we alles op alles om zelf zoveel mogelijk te doen om de structurele tekorten om te buigen.’ Er wordt onder andere meer samenhang in de wijkteams gebracht. Ook wordt budget vrijgemaakt om problemen vroegtijdig aan te pakken en wordt ingezet op een meer preventieve aanpak. De acties leiden echter pas op termijn tot besparingen.

 

Beheersmaatregelen

De knelpunten in 2019 tot en met 2021 worden elders in de begroting opgevangen. Na 2020 is elk jaar minder budget nodig, schat het college in. De genomen beheersmaatregelen moeten leiden tot een afname van de kosten voor specialistische jeugdhulp met ongeveer 2,5 procent in de jaren 2021-2023.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Wordt het niet eens tijd dat Amsterdam wat aan budgetbewaking gaat doen?