of 63946 LinkedIn

Korten op bijstand als men taal niet wil leren

Volgens het wetsvoorstel moeten mensen die bijstand aanvragen ,,basaal'' Nederlands spreken. Dat houdt in dat ze eenvoudige gesprekken over alledaagse onderwerpen moeten kunnen voeren.
11 reacties

Wie bijstand aanvraagt en weigert Nederlands te leren, krijgt een korting op zijn uitkering van 20 procent. Wie na een halfjaar nog steeds verwijtbaar geen vorderingen heeft gemaakt, krijgt een korting van 40 procent. Wie na een jaar zich nog niet heeft ingespannen de taal te leren, raakt zijn uitkering kwijt.

Wetsvoorstel
Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken voor advies naar de Raad van State heeft gestuurd. Bronnen op het Binnenhof hebben een bericht van RTL Nieuws hierover woensdag bevestigd. Het plan was al aangekondigd in het regeerakkoord.

Basaal Nederlands
Volgens het wetsvoorstel moeten mensen die bijstand aanvragen ,,basaal'' Nederlands spreken. Dat houdt in dat ze eenvoudige gesprekken over alledaagse onderwerpen moeten kunnen voeren. De wet moet volgend jaar ingaan.

VVD is blij
De VVD is blij met het plan van Klijnsma. De liberalen hebben ervoor geijverd het in het regeerakkoord te krijgen. ,,De VVD heeft hier lang voor gepleit'', zegt Kamerlid Malik Azmani. ,,Als je in dit land een beroep doet op de bijstand moet daar ook iets tegenover staan. Namelijk dat je zo snel mogelijk op eigen benen gaat staan. Als je geen Nederlands spreekt, verklein je je kansen op een baan. Goed nieuws dus.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
@C.Capel - je wilt toch niet beweren dat alle niet-Nederlands sprekende medelanders, getraumatiseerd zijn en (nog) niet kunnen leren!?!?!? Het gros bestaat uit medelanders die hier allang (soms decennialang) rondlopen en helemaal niet de moeite willen doen om een bijdrage te leveren, wetende dat ze hier toch niet "in de kou" komen te staan. Een aantal van hen brengt dat ook nog eens over op de kinderen. Waarom denk je anders dat er zoveel onderscheid blijft tussen kinderen met en zonder buitenlandse tongval terwijl beiden eenzelfde tijd hier zijn. Je moet (als gezin) eerst WILLEN, handreikingen zijn er echt in voldoende mate. We hebben echter het gemak en de luiheid gemotiveerd en geaccepteerd, allemaal onder het mom van zielig. Zielig mag het zijn, maar hoef je echt niet te blijven! En uitzonderingen, natuurlijk die blijven er, maar hou op met de uitzonderingen de maat te laten bepalen!
Door Ad Appel (Docent inburgering) op
Meetbaar? En is er iemand die deze armoedige mensen met hun uitkering lessen aanbiedt? Vrijwilligers? En als die mensen nou eens echt niet willen? Brood afpakken? En ongemotiveerd als ze zijn in een klas ophokken? Wat een verkiezingspraatjes!
Door henk (ambtenaar) op
Dat dit nog steeds een onderwerp is, is min of meer niet te geloven ! Het had een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Het niet beheersen van onze taal zorgt ervoor dat het solliciteren naar een baan kansloos is. Maar ook dat een uitkering gegarandeerd is ...........! Is dit toeval of de bedoeling ? Hoe dan ook, aan de bak en leren.
En tja, Apie mag voor een bijscholing ook nog wel even de schoolbanken in.
Door C.Capel (beleidsadviseur) op
Je zal maar een getraumatiseerde vluchteling zijn en echt (nog) niet kunnen leren.
Hoe humaan is deze regeling?
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Ik wil heb gratis geld krijg. Geslaagd!
Door Wim Vreeswijk (Belastingadviseur te Utrecht) op
Dit is feitelijk een plan uit 2004 van oud-minister integratie Verdonk die toen ook al hamerde op integratie w.o. de Nederlandse taal leren. Doch zoals altijd: politici blinken uit in bijzonder traag voortschrijdend inzicht. In wezen had de 1e generatie in de jaren '70 van de vorige eeuw al gedwongen moeten integreren. Dan was er wellicht ook meer 'respect' ontstaan bij de 2e en 3e generatie voor hun ouders en grootouders en waren ze ook niet massaal ontaard in de Nederlandse samenleving. Doch in de jaren '70 keken de werkgevers van de VVD niet zo nauw want het enige wat toen telde was omzet, omzet, omzet en of we een hele generatie buiten de samenleving stelden, dat was bijzaak. Dat zien we later wel weer....
Door Apie (gem.ambtenaar > sociale dienst G4) op
eenvoudige gesprekken over alledaagse onderwerpen; hopelijk is gedefinieerd wat basaal is i.k.v. deze wet en 2) wat alledaagse onderwerpen zijn (wat in de krant staat of het weer of over de hondepoep op de stoep); als leek weet ik (het is mij toen uitgelegd) dat er verschillende niveaus zijn >> cito 3 bijvoorbeeld, (nu niveau 3 geheten) is het niveau van groep 8 van de basisschool; wordt het niveau van witte nederlanders ook getoetst?; zo neen, dan is er sprake van discriminatie en dat dat doen wij niet in nederland, discrimineren; dit alles riekt naar "eigen volk eerst" en dat is niet iets wat ik van de PvdA had verwacht; ik weet ook wel dat als je de taal van het land waar je woont niet of onvoldoende beheerst je moeilijk mee kan doen maar waarom wordt er dan op sommige scholen engels onderwezen en is engels de "voertaal" op de universiteit? van de regering verwacht ik consequent en consistent beleid; ook samenhang met ander beleid et c; ik wil het dan ook niet hebben over internationale verdragen; als burger ben ik tegen de zg. wederkerigheid als je bijstand aanvraagt (voor wat hoort wat- principe); ik wil daarom het volgende voorstellen:SCHAF DE BIJSTANDSWET AF, nog beter, SChAF HET HELE SOCIALE STELSEL AF EN GEEF HYPOTHEEKRENTE AFTREK ALLEEN ALS HET HUIS MEER DAN € 1.000.000,= WAARD IS.
Door Alfred Blokhuizen op
@ Henk Bongers

Wat u stelt is het voorstel niet.

U ziet vast over het hoofd dat deze regels niet gelden voor 27 nationaliteiten en nog enkele verdragspartners.

Wel goed dat we dan al die internationale bedrijven kwijtraken en ambassadeurs, als we uw voorstel volgen. Want geen taal spreken, dan verblijfsvergunning kwijt.

De Raad van State stelde al eerder dat deze regeling niet effectief is en discriminerend.

Overigens betekent de Nederlandse taal niet spreken niet per defenitie dat je niet aan het werk komt. Vraag dat maar aan de aannemersbedrijven, de tuinders, de scheepvaart, vrachtvervoer, luchtvaart, beursbedrijven, banken etc etc etc.

Het is vooral kortzichtige symboolpolitiek, speciaal gericht op mensen die de samenhang der dingen niet altijd goed voor ogen hebben en medemensen alleen maar in termen van geld en kosten kunnen zien. Althans, dat vind ik.
Door henk bongers (burger) op
Bij de aanvraag een taaltoets laten doen. Het resultaat van die taaltoets moet zijn dat het Nederlands zodanig begrepen, gesproken en geschreven dus wordt beheerst op VMBO niveau. Is dit niet voldoende dan is het volgen van een taalcursus verplicht.
Niet deelnemen is automatisch 40% korting op de bijstandsuitkering.
Na een half jaar opnieuw toetsen. Indien er geen voldoende wordt gescoord ontvang je geen bijstandsuitkering meer en wordt je verblijfvergunning niet meer verlengd.
Door Ivo op
Voldoende om in een winkel te staan als verkoper of op een bedrijf te kunnen werken. Accent mag geen bezwaar zijn, als we elkaar maar begrijpen.