of 65378 LinkedIn

Jacht op bijstandsfraude gaat ver

Wie een uitkering van de overheid aanneemt, heeft nauwelijks nog privacy, zegt rechtsgeleerde en voorzitter van het Platform Bescherming Burgerrechten Tijmen Wisman. ‘Door steun te accepteren, lever je jezelf eigenlijk compleet over aan de overheid.’
3 reacties

Wie een uitkering aanvraagt, krijgt vaak zonder het te weten te maken met het Inlichtingenbureau. Een onbekende stichting die in opdracht van de overheid een burger compleet doorlicht. Het koppelt onopgemerkt allerlei data van instanties. Deskundigen zijn verbaasd, schrijft de Volkskrant: hoever denkt de overheid te mogen doordringen in het leven van een individu?

Privacy
Wie een uitkering van de overheid aanneemt, heeft nauwelijks nog privacy, zegt rechtsgeleerde en voorzitter van het Platform Bescherming Burgerrechten Tijmen Wisman. ‘Door steun te accepteren, lever je jezelf eigenlijk compleet over aan de overheid.’ ‘Daardoor mag de overheid een bijstandsgerechtigde volledig binnenstebuiten keren’, zegt advocaat Stijn Engelen uit Venlo die geregeld mensen met een uitkering bijstaat. ‘Ze weten echt alles van je.’

Geruisloos
Het Inlichtingenbureau werd twintig jaar geleden ingesteld door de overheid en voert sindsdien vrijwel onopgemerkt en geruisloos zijn werk uit. Het verzamelt informatie over burgers die een bijstandsuitkering krijgen bij overheidsinstanties, gemeenten en nutsbedrijven en legt de gegevens naast elkaar. Er wordt vooral gezocht naar onregelmatigheden, die mogelijk van invloed kunnen zijn op de hoogte van de uitkering. Signalen dat er mogelijk iets niet klopt worden doorgespeeld aan de gemeente.

Tas boodschappen
Op deze manier kwam ook het geval naar boven van de vrouw uit de gemeente Wijdemeren, die elke week een tas boodschappen kreeg van haar moeder en vervolgens 7.000 euro moest terugbetalen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door de vries (ambtenaar) op
de reactie van Aalt is typerend. Ten eerste ging het bij de boodschappentas zaak om de vraag of dat nou wel of niet gemeld had moeten worden. Daarna komt de vraag of het mag of niet (boodaschappen krijgen vanur iemand) en het antwoord op die vraag is nou weer niet afhankelijk van de vraag wat iemand met zijn of haar uitkering doet. Bijvoorbeeld een moter op de weg houden. Als Aalt echt een sociaal rechercheur is, dan is het een slechte. Nergens in de bijstandswet staat namelijk dat je een uitkeringen niet grotendeels aan een motor mag besteden.
Door de jong (ambtenaar) op
Dit is nog lang niet alles. Niet alleen burgers worden doorgelicht veel gemeenten staan ook op punt om hele wijken door te lichten. Wijken waar veel uitkeringen of zorggeld naar toe gaan. Data-gedreven beleid heet dat maar het komt er op neer dat met inzet van algoritmes individuen op basis van postcodes en andere groepskenmerken zonder voorafgaand vermoeden worden doorgelicht. Niet iedereen dus, maar afhankelijk van bijvoorbeeld de wijk waar je in woont. Dat is voldoende. Wie denkt dat na de Toeslagenaffiare de overheid een andere weg in geslagen is vergist zich deerlijk. Het wordt alleen maar erger.
Door Aalt (Sociaal rechercheur ) op
Volgens mij was er iets meer aan de hand met deze mevr. Had een dure auto en motor, die bijna de hele uitkering opslokte.