Advertentie
sociaal / Nieuws

Huis voor gescheiden ouders op zoek naar onderdak

Het Parentshouse, een huis waarin gescheiden ouders tijdelijk kunnen wonen om goedkoop bij hun kinderen in de buurt te kunnen blijven moet een andere locatie zoeken.

30 januari 2013

Er moet een andere locatie gevonden worden voor het Parentshouse, een huis op IJburg dat onderdak moet bieden aan gescheiden ouders. Het project van woningcorporatie De Key werd door de aangrenzende huiseigenaren niet met enthousiasme ontvangen. De buren waren bang voor een verandering van dynamiek in de straat en voor waardeverlaging van hun huis. De Key zoekt nu naar een nieuwe oplossing.

Volop gescheiden

Het percentage huwelijken in Nederland dat eindigt in een echtscheiding is zo’n 36 procent en dat is ook in nieuwbouwwijken te merken. Het Amsterdamse IJburg werd zo’n 10 jaar geleden opgeleverd en was destijds populair bij jonge gezinnen. Inmiddels wordt er in deze wijk volop gescheiden en dat brengt een huisvestingsprobleem met zich mee. In de nieuwe wijk aan het IJ zijn namelijk alleen maar ruime, duurdere eengezinswoningen beschikbaar. De vertrekkende ouders hebben  juist behoefte aan kleine goedkope huizen, maar wel in de buurt van hun kinderen.

Gevoelig voor klagende buren
Rob Visser, dominee op IJburg, zag de ontwikkeling met lede ogen aan en bedacht het concept  Parentshouse. Hij diende een verzoek in bij De Key die op sympathie kon rekenen. Er werd een huis uitgezocht dat niet verkocht werd. Toch bleek de corporatie gevoelig voor de klagende buren.

Koophuizen

‘We willen dat dit initiatief een goede start krijgt,’  legt Daan Jansen van De Key uit. ‘Normaal vragen we voor projecten zonder verwachte overlast geen toestemming aan de buren. In dit geval waren de aangrenzende huizen koopwoningen die dus al bewoond waren. Het leek ons beter op zoek te gaan naar een ander huis, waar later pas nieuwe buren komen en die het van tevoren weten. De bewoners van het Parentshouse  moeten zich natuurlijk wel welkom voelen.’


Prijs
Een andere woning wordt nu in overweging genomen, maar die is niet zo praktisch ingedeeld als de eerste keuze. Die had vier grote kamers, de nieuwe heeft dezelfde oppervlakte maar een andere indeling waardoor er maar vier personen terecht zouden kunnen. En dat heeft weer consequenties voor de huurprijs per persoon. De Key gaat nu kijken of er wellicht iets aan de prijs gedaan kan worden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie