of 64621 LinkedIn

Gemeenten niet vrij in schrappen sollicitatieplicht

Reageer
Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) wil de vrijheid van gemeenten beperken om alleenstaande ouders van jonge kinderen vrijstelling te geven van de sollicitatieplicht. Het gaat dan om mensen die in de bijstand zitten en door een lage opleiding nauwelijks kans op werk hebben. 

Teugels aangehaald
Dat zei de PvdA-bewindsman, die is voorgedragen als nieuwe Rotterdamse burgemeester, in de Tweede Kamer. Aboutaleb reageerde op kritiek van de oppositiepartijen VVD, PVV, GroenLinks en D66 op het kabinetsplan de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met kinderen onder de vijf jaar te schrappen als deze ouders een scholingsplicht aanvaarden. Volgens de staatssecretaris worden 'de teugels juist aangehaald' voor gemeenten, zodat zij niet meer zonder tegenprestatie een vrijstelling van de sollicitatieplicht kunnen verlenen.

Over een kam
VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï vreest echter dat 'bijstandsmoeders over één kam worden geschoren' en massaal een ontheffing van de sollicitatieplicht krijgen, terwijl gemeenten daarover nu zelf kunnen beslissen. Volgens de VVD'er worden nu ook niet veel alleenstaande ouders in de bijstand, veelal moeders, ontzien door gemeenten. Hij wees erop dat nu 17 procent van deze groep ontheven wordt van de sollicitatieplicht. Volgens Ineke van Gent van GroenLinks komt Aboutaleb met ,,arrangementen voor het aanrecht''. Volgens haar hebben bijstandsmoeders behoefte aan hulp bij het combineren van arbeid en zorg, zoals kinderopvang. De SP, GroenLinks en SGP zijn bang dat de vrije keuze voor de zorg van kinderen onder druk komt te staan, doordat ouders de arbeidsmarkt opgejaagd worden.

 

Pulpbaantjes
De SP en GroenLinks kregen nog wel steun van regeringspartij PvdA om de alleenstaande ouders meer recht op scholing te geven. De linkse partijen vinden alleen een opeisbaar recht op scholing als je opleiding lager is dan mbo 2-niveau te mager. Volgens Karabulut kunnen mensen daarmee alleen laaggeschoolde 'pulpbaantjes' krijgen. Volgens Aboutaleb is mbo 2-niveau de minimale 'startkwalificatie' die nodig is om een kans te maken op de arbeidsmarkt. Zodra je eenmaal een baan hebt, kun je volgens hem makkelijker doorgroeien. Maar hij gaat ervan uit dat gemeenten ook scholing op een hoger niveau zullen aanbieden als dat nodig is.

Lees ook:
Iedereen de 'normale' arbeidsmarkt op (10/10/2008)
Emancipatie als bijzaak (20/06/2008)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.