of 59082 LinkedIn

Gemeenten 190 miljoen euro kwijt aan werkbedrijven

Gemeenten moeten dit jaar als gevolg van rijksbezuinigingen op de sw-bedrijven naar verwachting 190 miljoen euro ophoesten, schrijft staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) aan de Tweede Kamer.

Gemeenten moeten dit jaar als gevolg van rijksbezuinigingen op de sw-bedrijven naar verwachting 190 miljoen euro ophoesten, schrijft staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) aan de Tweede Kamer.

Efficiency-korting

Van Ark informeerde de Tweede Kamer naar aanleiding van de tweejaarlijkse Thermometer Wsw (Wet sociale werkvoorziening), uitgevoerd door Bureau Berenschot en SEO Onderzoek. Die onderzoeken zijn ingesteld door Jetta Klijnsma (PvdA) toen zij bij de invoering van de Participatiewet en het sluiten van de Wet sociale werkvoorziening voor nieuwe instromers besloot bij wijze van een ‘efficiencykorting’ drieduizend euro per Wsw’er te bezuinigen.  

 

Dalende rijksbijdrage, stijgende loonkosten

Volgens de meest recente Thermometer Wsw zijn de werkbedrijven in 2015 en 2016 efficiënter gaan werken als gevolg van die korting. Het operationeel resultaat (niet loongerelateerde kosten min de opbrengsten) steeg tussen 2014 en 2016 van 21 miljoen naar 37 miljoen euro. Hoewel de operationele resultaten van de Sw-bedrijven volgens Berenschot nog verder kunnen stijgen, zullen gemeenten komende jaren desondanks dieper in de buidel moeten tasten. Dat is het gevolg van een dalende rijksbijdrage en stijgende loonkosten omdat de mensen die nog onder de cao voor de Wsw werken meer gaan verdienen naarmate zij ouder worden. Jongere en dus goedkopere instroom is er niet meer omdat de Wsw ‘op slot’ is gezet. De financiële problematiek rond de Sw-bedrijven neemt naar verwachting vanaf 2020 af omdat er dan een hogere uitstroom wordt verwacht.

 

Bekostiging uit groei gemeentefonds

De gestegen bijdrage kunnen gemeenten volgens Van Ark prima bekostigen vanuit de groei van het Gemeentefonds. Daar is Cedris-directeur Jan-Jaap de Haan het echter niet mee eens. ‘Haar enige oplossing is zeggen: kijk, daar was een zak geld. Maar je kunt daar niet alle problemen van jeugdzorg, Wsw en bijstand uit betalen’, zegt De Haan in de Volkskrant, die meldt dat de ondergrens van bezuinigingen is bereikt. Volgens De Haan moet de efficiency-korting, die in totaal 140 miljoen euro behelst, worden geschrapt om te voorkomen dat Sw-bedrijven diep in de financiële problemen komen. ‘Met een groep die kleiner en ouder wordt, kun je niet steeds meer productie draaien’, aldus De Haan.

 

‘Kabinet gokt’

Ook vakbond FNV Overheid is kritisch. ‘Het kabinet gokt erop dat gemeenten alle bezuinigingen oplossen’, laat FNV-bestuurder Peter Wiechmann weten, ‘maar dat kunnen ze helemaal niet. De rijksbijdrage loopt terug en dus moet de gemeente maar meer betalen. Sommige zullen daar misschien toe bereid zijn, vele niet.’ De FNV ziet net als Cedris-directeur De Haan een oplossing in het schrappen van de bezuinigingen op de werkbedrijven en vindt daarnaast dat de sociale werkvoorziening weer moet worden opengesteld voor verse instroom.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door de vries (ambtenaar) op
De groei van het gemeentefonds als oplossing voor alles. Ik stel voor om het om te draaien. Gemeenten geven de groei terug aan het rijk en het rijk gaat alles zelf betalen waarvan ze in de afgelopen drie jaar heeft gezegd dat gemeenten dat uit de groei van het gemeentefonds kunnen betalen. Ik denk dat gemeenten er dan financieel op vooruit gaan.
Door @erik (directeur meteen voor de rechter slepen) op
laat je niet kisten door zo n directeurtje, sleep m voor de rechter. 5000 euro boete om je de mond te snoeren, hij een beuk moeten hebben.
Door Tonny (Schoonmaak) op
Ik heb 40 mensen nodig om stappen te ondernemen coots zijn voor de werkgever door de hoge druk zullen er meer mensen sterven
Door Tonny Seegers (Laborijn Doetinchem ) op
Dat had de gemeente niet zoveel geld hoeven te kosten moeten ze het personeel van de wsw niet voor 5euro weg zetten per uur uk zit niet op de plaats van de gemeente anders had ik het wel geweten gr tonny
Door erik (nvt) op
niet in elke sociale werkplaats word netjes gewerkt.een vriendin van mij werd gepest geïntimideerd en bedreigd met ontslag manager en personeelzaken houden hand boven het hoofd zelfs de bedrijfarts door werkgever betaald durfde de waarheid niet te zeggen poging tot zelfmoord noemde hij prikkelingen gemeente deed niets directeur stuurde nog een wurgcontract bij melding aan media 5000 euro boete per dag hoezo sociale werkplaats.
Door H H (nvt) op
het is jammer dat mensen binnen de WSW, die eerder op de gewone arbeidsmarkt hebben gewerkt, en door omstandigheden bij een Wsw bedrijf zijn beland, daar moeten blijven werken, daar word niks of nauwelijks iets voor gedaan. terwijl voor instroom sociale dienst of asiel klaar gestoomd worden voor de mooiste banen. en wij moeten met tegenzin met handen over elkaar gaan zitten, want wij hebben een stempel op ons hoofd gekregen namelijk WSWER.
Door alexander (oud-raadslid) op
De SW is een prima voorziening, prachtig om te zien hoe er werd gewerkt en hoe trots het personeel was. Dit heb ik gezien als oud lid van een algemeen bestuur SW. Triest om te zien dat deze mooie voorziening werd afgebroken en steed verder in de verdomhoek wordt geplaatst. Diep triest.
Door BéBe (Teamleider Financiën) op
"het Accres", the gift that keeps on giving. Toch fijn die "vrij" besteedbare ruimte.
Door Jhr van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
ja Arie, Jetta Klijnsma was flink de weg kwijt, ook met de pensioenherziening. Maar ja, dan schuiven ze wel weer ergens in een mooie functie, zo gaat dat.
En de kleurloze aartsleugenaar Halbe Zijlstra verdient volgens onze premier een topfunctie..... begrijpt u het nog, ik raak van zulke opmerkingen toch van het rechte padje af... Ik ga Mark maar eens vragen om een belastingdealtje met me te sluiten.
Door Ria Huisman (directeur) op
Reactie op wendy dat systeem is verdringing van de arbeidsmarkt.
Gewone fte taken naar sw werk schande!