of 63966 LinkedIn

Extra eisen voor arbeidsmigrant

Op 1 januari gaan de grenzen open voor de EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije en is vrij verkeer van personen en goederen mogelijk.
4 reacties

Den Haag en Rotterdam willen arbeidsmigranten uit onder meer Roemenië en Bulgarije straks niet zonder meer toelaten. Ze zijn bang voor extra overlast en willen eerst zeker weten dat nieuwkomers een baan en goede huisvesting hebben. Dat staat in een brief die maandag is gestuurd aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Vrij verkeer

Op 1 januari gaan de grenzen open voor de EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije en is vrij verkeer van personen en goederen mogelijk. De gemeente Rotterdam stelt alles in het werk om te handhaven op overbewoning, illegale verblijfsinrichtingen, uitbuiting en malafide verhuurders om daarmee de leefbaarheid in de stad te bevorderen en misstanden te voorkomen, zo staat in de brief.

Overlast
,,We willen de werkwijze daarom omdraaien'', aldus wethouder Hamit Karakus van Wonen, ,,eerst controleren en dan pas een burgerservicenummer (BSN) afgeven.'' Niet de mensen zelf, maar de situatie waarin ze verkeren zorgt volgens hem voor overlast. Heeft een arbeidsmigrant (nog) geen werk, dan kan zo iemand in bepaalde wijken van de stad niet wonen, vindt Karakus.

Strengere regels arbeidsmigratie
VVD en CDA in de Tweede Kamer willen strengere regels voor arbeidsmigratie in de Europese Unie, zo bleek vorige week. Migratie van mensen uit armere lidstaten naar rijkere EU-landen moet wat de twee partijen betreft worden beperkt. 80 procent van de Nederlanders vindt dat Oost-Europese werknemers sowieso niets te zoeken hebben in Nederland, blijkt uit eerder onderzoek van Maurice de Hond.

UPDATE: Asscher niet eens met aanpak steden

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken steunt de aanpak uit Rotterdam en Den Haag niet. Hij noemt het ,,goed dat steden maatregelen nemen om de komst van Bulgaren en Roemenen in goede banen te leiden'', maar denkt dat de voorstellen van Rotterdam en Den Haag niet de juiste manier zijn. ,,Bulgaren en Roemenen moeten worden ondersteund als ze uitgebuit worden en bestraft als ze overlast veroorzaken.''

Asscher is overigens wel graag bereid met de steden in gesprek te gaan over hun plannen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door hans dortmond (burger) op
het is wel frappant,al die ophef.Zal ik eens wat zeggen.Wat gebeurt er als de oost europese landen gaan terugtreiteren?Ja wel,nederlandse koelvrachtwagens expres alles bij de grens palet voor palet laten uitladen.Nederland heeft in Polen namelijk wel de reputatie van het drugsmekka van Europa.Elke nederlander wordt haast gezien als een koffieshopjunk,terwijl daar zero tolerance heerst.
Door Bond (Adviseur) op
@Beerenhout
Daar zit hem nu net de kneep, omdat Roemenië en Bulgarije tot de EU horen is inburgering niet verplicht en kan men gebruik maken van het vrije verkeer van personen en goederen.
De EU had nooit zo groot moeten worden, dat weet de bevolking in West-Europa al lang maar in Brussel kan men nu eenmaal goede sier maken door de EU te laten groeien. Ik hou mijn hart vast bij de toetreding van Kroatië, Servië, Oekraïne en Albanië.
Door Henk Bongers (burger) op
Een paar items:
1. Wanneer 80% van de Nederlanders vindt dat de Oost-Europese mensen niets te zoeken hebben in Nederland dan is het tijd dat de regering daar naar luistert, dat signaal serieus neemt en los van Europees geleuter het die maatregelen neemt die voor Nederland noodzakelijk zijn namelijk een stop op de open grens.
2. Het is wel opvallend dat Karakus, van oorsprong een allochtoon, streng beleid voorstelt. Geldt dit beleid ook voor mediterrane allochtonen, die nog niet eens tot Europa horen?
3. VVD en CDA wat zijn jullie voornemens waard? Hoe hard wil je die maken of blijft het bij geblaf zonder actie en ga je mee in de pas van de regering?
Door J.BEERENHOUT AZN (Ambt.Bestuurscontacten b.d.) op
De kop en de tekst suggereert wat anders, maar de extra eisen worden kennelijk slechts aan immigranten gesteld.. Het voornemen staat haaks op de maatregel om de inburgering door de immigrant zelf te laten betalen. Breng de inburgering onder de Leerplichtwet, en breidt die uit met een kenniscriterium: d.w.z. iedereen (autochtoon en allochtoon) is en blijft leerplichtig totdat de basiskennis (= Bassischool-opleiding) met lof is verworven.
Welke eisen worden eigenlijk aan Ned. emigranten elders in de wereld gesteld.?