of 64740 LinkedIn

COA: meer plekken voor noodopvang nodig

We zitten tegen crisisnoodopvang van asielzoekers aan, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dinsdag. Dat noodplan wordt mogelijk doorgevoerd als alle 4000 asielzoekers die niet in de reguliere opvang terechtkunnen ook niet snel een plek krijgen in de noodopvang.
4 reacties

We zitten tegen crisisnoodopvang van asielzoekers aan, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dinsdag. Dat noodplan wordt mogelijk doorgevoerd als alle 4000 asielzoekers die niet in de reguliere opvang terechtkunnen ook niet snel een plek krijgen in de noodopvang.

Crisisnoodopvang

Noodopvang is nodig doordat de reguliere asielzoekerscentra in het land, die in totaal zo'n 30.000 plekken hebben, vol zitten. Bij noodopvang worden asielzoekers op grote locaties, zoals in hallen, opgevangen. Pas wanneer ook dit niet mogelijk is, wordt gekozen voor crisisnoodopvang. De laatste keer dat dit gebeurde was zo'n zes jaar geleden, toen veel Syrische vluchtelingen naar Nederland kwamen.

Versnipperd

'Dat scenario willen we absoluut niet', zegt de woordvoerder. Het zou betekenen dat asielzoekers versnipperd worden opgevangen door verschillende gemeenten en dorpen, in bijvoorbeeld sporthallen, tenten en lege cruiseschepen. Vooral met de komende winterperiode is dat niet wenselijk. Daarom roept het COA gemeenten meermaals op om plekken beschikbaar te stellen voor noodopvang.

Zeelandhallen

In de Zeelandhallen in Goes is maandag de eerste grote noodopvang voor asielzoekers geopend. Hier kunnen zo'n 320 mensen terecht. Maar ook in onder meer in het vakantiepark in Duinrell kunnen zo'n 900 asielzoekers terecht. Later dit jaar volgen meer grote noodopvangplekken, zoals in de Jaarbeurs in Utrecht, de WTC Expo in Leeuwarden en een nog te bepalen locatie in Zaanstad.

Woningmarkt

Hiermee is ongeveer de helft van de 4000 asielzoekers van een plekje voorzien, zegt de woordvoerder. 'We zijn druk bezig om meer locaties te bewerkstelligen.' De overvolle reguliere asielzoekerscentra komen volgens de woordvoerder enerzijds door de krapte op de woningmarkt. De ongeveer 11.000 statushouders, die recht hebben op een sociale huurwoning, verlaten de centra niet omdat ze geen eigen woning kunnen krijgen.

Versoepelingen

Anderzijds komt de drukte onder andere door het opheffen van de coronamaatregelen. Het afgelopen anderhalf jaar werd volgens de woordvoerder nauwelijks gevlogen en bleef het aantal asielzoekers op ongeveer 27.000 hangen. Door de versoepelingen zijn de laatste maanden honderden andere asielzoekers naar Nederland gekomen. Daar komen nog zo'n 2000 evacués uit Afghanistan bij.

Uiteindelijk zijn meer reguliere asielzoekerscentra nodig, maar dat kost een hoop tijd door onder meer het regelen van vergunningen. Daarom zijn volgens de woordvoerder nu vooral noodopvangplekken hard nodig. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Slecht functionerend migratiebeleid: ook zo'n jarenlang voortdurend debacle van de Kabinetten Rutte c.s.
Door Anand (Adviseur) op
De bouwopgaaf kan op deze manier per dag naar boven worden bijgesteld. Het grote tekort neemt alleen maar verder toe. We kunnen het land moeilijk helemaal volbouwen.
Door Peter (IT) op
De meeste IND medewerkers zijn een voorstander van hulp aan vluchtelingen, maar zijn er tegen om dat te doen middels een asiel loket dat open wordt gehouden. Het asielfenomeen is in Nederland zwaar geïnstitutionaliseerd. Niemand weet meer waarom we het eigenlijk doen en of het helpt. Het middel is erger dan de kwaal. Ik sta graag 10% van mijn inkomen af aan vluchtelingenhulp, maar 0% aan het openhouden van het asiel loket.
Door W. van den Bosch op
Tegen dit soort instromen valt niet op te werken. Een noodopvang van 320 plekken: dat is genoeg voor anderhalve dag instroom. Nederland blijft gratis huizen en inkomens weggeven. Daar hebben heel wat mensen op deze planeet wel oren naar.