Advertentie

Leeuwarden: legale wietteelt onderzoeken

Leeuwarden gaat onderzoeken of een proef met legale wietteelt mogelijk is. Burgemeester Crone ziet daar in het nieuwe coffeeshopbeleid meer ruimte voor.

21 november 2012

De gemeente Leeuwarden gaat opnieuw onderzoeken of een proef met legale wietteelt in de stad mogelijk is. Het nieuwe coffeeshopbeleid van minister Opstelten biedt daar meer ruimte voor.

Politie ontlasten
De raad van Leeuwarden nam eerder al een motie aan om de proef mogelijk te maken, maar burgemeester Ferd Crone (PvdA) zag destijds geen steun van de zijde van minister Opstelten. Nu gemeenten meer lokaal maatwerk mogen voeren, ziet de burgemeester meer kans om de proef doorgang te laten vinden. Daardoor zou de politie volgens hem mogelijk meer kunnen worden ontlast. Dinsdag is de motie nieuw leven ingeblazen, toevallig net toen het kabinetsstandpunt over coffeeshops bekend werd. Volgens Crone kost het huidige beleid te veel capaciteit. 'Alleen in Leeuwarden zijn in 2012 al 46 wietplantages opgerold.' Controle zou een deel van die markt laten verdwijnen, denkt hij. Maar zeker zo belangrijk vindt hij het gezondheidsaspect. 'De overheid wil meer controle op het THC-gehalte in de wiet. Dat is erg moeiljik te realiseren als je geen gecontroleerde aanvoer hebt.'


Niet zelf doen

Bepaalde leveranciers zullen wellicht een legale status krijgen, maar Crone zegt nu nog niet te weten hoe de regulering van de 'achterdeur' er precies uit zal zien. 'Dat wil ik nu gaan bekijken, eventueel samen met andere steden zoals Utrecht.' Crone zegt absoluut geen gemeentelijke wietproductie te overwegen. 'Daar pieker ik niet over'. Langsgaan in Den Haag om toestemming te krijgen voor legale wietteelt zal hij niet. 'Eerst gaan we wachten welke particuliere initiatieven er op dit gebied naar boven komen. En als er planen komen gaan we dat met de raad bespreken.'

Wietclubs in voorbereiding

Ook Utrecht was al door de raad aangenomen plannen voor legale wietteelt aan het voorbereiden. Het college wil volgende maand de laatste stand van zaken over het instellen van zogenoemde wietclubs aan de raad doorgeven. De besloten clubs zullen worden voorzien van legale gekweekte wiet en mogen maximaal honderd leden hebben.

Nog deze collegeperiode
Volgens de gemeente is zij vanaf dag een overtuigd van het plan en is de voorbereiding sindsdien in volle gang. ‘We doen een juridische analyse, zoeken aanbieders, we kijken naar de financiële kant van de zaak en naar het draagvlak’, aldus woordvoerder Natalja Talitsch. Een richtdatum voor de eerste club heeft de gemeente niet. ‘Maar wethouder Victor Everhardt (D66) heeft gezegd dat hij het nog in deze collegeperiode voor elkaar wil krijgen.’

Convenant aanpak wietteelt Limburg
Wiettelers in Limburg moeten juist meer op hun hoede zijn. Ze worden voortaan sneller gepakt en harder in de portemonnee geraakt. Dat blijkt uit een dinsdag afgesloten convenant tussen politie, justitie, gemeenten, UWV, corporaties, netwerkbeheerder Enexis en Stedin Netbeheer in Limburg. Waar eerder privacywetgeving het kortsluiten van informatie bemoeilijkte, maakt het convenant een snelle uitwisseling wel mogelijk, aldus een woordvoerder van de gemeente Maastricht.

Net rond thuistelers sneller sluiten 

Provinciewijd kan direct en samen worden opgetreden tegen thuistelers en de achterliggende zware criminaliteit. Zijn er kinderen in de buurt, dan kan jeugdzorg of kinderbescherming worden ingeschakeld. Merkt de netwerkbeheerder dat het energieverbruik ergens heel hoog is, dan kan deze direct en zonder omwegen politie, justitie, verhuurder en gemeente inschakelen. Door de snelle uitwisseling kan volgens de woordvoerder het net rond thuistelers en criminelen sneller worden gesloten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
Er is in nabijheid van elke stad vast wel een tuinder te vinden die een paar kassen ter beschikking wil stellen. Zou er wel een paar bewakingscamera's omheen plaatsen. Misschien een aardig project voor langdurig werklozen die het telen van wiet meer aantrekt dan het plukken van paprika's. Als Opstelten een vent is, komt ie vervolgens met een voorstel tot legalisering, inclusief heffing van BTW en accijns. Gezien het gebruik in Nederland scheelt dat enkele tot meerdere miljoenen aan bezuinigingen. Sterker, indirect is het een impuls voor de economie (en werkgelegenheid).
Advertentie