Advertentie
sociaal / Nieuws

Aandacht voor kinderopvang in achterstandswijk

Door de korting op de kinderopvangtoeslag vreest regeringspartij CDA dat met name de peuterspeelzalen en crèches in de achterstandswijken moeten sluiten.

08 maart 2012

Regeringspartij CDA vraagt met de oppositiepartijen PvdA en D66 aandacht voor het peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in achterstandswijken. 

Minder kinderopvangtoeslag
De vrees bestaat dat door bezuinigingen peuterspeelzalen verdwijnen en crèches de deuren moeten sluiten nu ouders minder kinderopvangtoeslag krijgen. Dit zou vooral ten koste gaan van de opvang in achterstandswijken waar de voorschoolse educatie van belang is om taalachterstanden bij peuters in te halen.

Taalachterstand

CDA'er Eddy van Hijum sprak minister Henk Kamp (Sociale Zaken) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer hierop aan. Mariëtte Hamer (PvdA) wil juist een grotere rol van de kinderopvang in de voorschoolse educatie om te voorkomen dat kinderen met een taalachterstand aan de basisschool beginnen. Regeringspartijen VVD en CDA zijn met gedoogpartner PVV ook bezorgd dat gemeenten geld voor vroegschoolse educatie niet via commerciële kinderopvanginstellingen kunnen besteden.

Voorschoolse educatie
Maar Kamp deelt de zorgen van de Kamer niet. Hij zei dat Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt 100 miljoen euro steekt in het vroegtijdig aanpakken van taalachterstanden bij kinderen. Daarbij worden volgens hem ook afspraken gemaakt met de vier grote en ruim 30 middelgrote gemeenten, zodat de doelgroep daadwerkelijk wordt bereikt via zowel peuterspeelzalen als de kinderopvang.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
In wijken waar geen of nauwelijks aanbod is zal je ook geen accommodaties voor kinderopvang aantreffen. Maw kinderopvang is afhankelijk van de marktsituatie. Waar geen aanbod is is ook niets nodig. Probleem is dat de kinderopvang in de vorige kabinetsperiode veel te royaal is gefaciliteerd en uit haar voegen is gegroeid. Daar plukken we nu de wrange vruchten van. De desbetreffende kamerleden kunnen beter hun huiswerk eens goed gaan doen in plaats van in de huidige bezuinigingstijd met dergelijke voorstellen te komen.
Advertentie