Advertentie
sociaal / Nieuws

Nederland loopt geld mis door Poolse constructie

Wethouder Arne Weverling uit Westland wil dat minister Asscher ingrijpt.

12 januari 2013

Nederlandse uitzendbureaus in Polen zouden daar gebruikmaken van schijnconstructies om Poolse arbeiders goedkoper in de Nederlandse tuinbouw te laten werken. Hierdoor ontstaat oneerlijke concurrentie en loopt de Nederlandse staat inkomsten mis.

Project in Westand

Dat stelt de Westlandse wethouder Arne Weverling (arbeidsmigratie). Het gaat mogelijk om een constructie die wettelijk gezien wel mag, maar die Weverling onwenselijk vindt omdat die onder meer de Nederlandse werknemer van de arbeidsmarkt kan drukken. Er loopt in de Westlandse tuinbouw nu juist een langdurig project om grote groepen uitkeringsgerechtigden in de kassen aan het werk te krijgen.

Salaris aangevuld met onkostenvergoeding

,,De schijnconstructie houdt in dat arbeidsmigranten naar Poolse maatstaven worden betaald en dus rond de 500 euro per maand krijgen. Dat salaris wordt in Nederland aangevuld met een onkostenvergoeding van 1000 euro waar geen belasting over hoeft te worden betaald, wordt de Polen voorgehouden. Maar bij terugkomst in het land moeten ze over die 1000 euro alsnog belasting afdragen'', waarschuwt Weverling.

Ook in andere sectoren

Door deze constructie kan een uitzendbureau een lager tarief rekenen en dat veroorzaakt valse concurrentie. Daarom roept de wethouder minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken op om in Europees verband aan deze constructie een eind te maken. Weverling: ,,Het gaat hier om een probleem dat ongetwijfeld ook in andere sectoren speelt en waar de landelijke overheid met een oplossing voor moet komen. De constructie zorgt voor kortetermijnwinst, maar langetermijnellende.''

Oproep aan Asscher

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher moet zo snel mogelijk een einde maken aan de mogelijke schijnconstructies. Dat stelt PvdA-Kamerlid John Kerstens in vragen die hij zaterdag aan de minister heeft gesteld.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. Engerda / Ondersteuner
En dit verhaal hoorde ik al ruim 4 jaar geleden (dezelfde constructie) over Polen in de installatietechniek, van een vriend die daarin een 'Nederlands' uitzendbureau was gestart: hij moest vanwege deze oneerlijke concurrentie na enkele maanden stoppen met het bedrijf. Kansloze concurrentiestrijd, bleek.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Bas / logicus
Men vergeet te melden (vermoedelijk bewust) dat de Polen naast deze constructie ook nog recht hebben op Netto € 70,- aan zorgtoeslag en tussen de € 100,- en € 300,- aan huurtoeslag. Vaak krijgen ze het maximum van de € 300,- omdat ze op papier dus weinig verdienen. Over de € 500,- Bruto die ze verdienen hoeven ze vanwege de heffingskorting nagenoeg geen belasting te betalen. Daarmee komen ze op een Netto inkomen van ruim € 1.800,- per maand. Geloof me, vele Nederlanders zouden graag voor zo’n royale regeling in de kassen van het Westland willen werken. Maar de projecten “arbeidseinzats voor werklozen” waaraan Desiree Van Yperen heeft gewerkt bood werklozen uit Den Haag/ Rotterdam een zeer laag uurloon onder het wettelijk minimumloon. Dat werd voor de Nederlander dan wel aangevuld door het UWV tot minimumloon van Bruto € 1.400,-(€ 1.200,- netto). En dan heeft de Nederlander vaak evengoed nog recht op toeslagen van Netto maximaal € 250,-. Halleluja, de Nederlander mag dus voor Netto € 1.400,- doen waar de Pool Netto € 1.850,- voor krijgt. Het verschil zal voor Nederlanders in ieder geval niet motiverend werken. Ook niet als ze weten dat het personeel dat al 10 jaar in vaste dienst werkt ongeveer € 2.100,- Bruto verdiend voor hetzelfde werk.De constructieve bijdrage van de Poolse gemeenschap die wethouder Marnix Norder noemde klopte blijkbaar achteraf dus niet. De rotte opmerking die minister Henk Kamp toen ter tijd maakte “dat de Nederlandse werknemer zich dan maar concurrerender moest opstellen” is dus nu ook met feiten achterhaald. Ondertussen heeft hun geklooi vele duizenden Haagse werknemers (autochtoon als wel allochtoon) hun baan gekost.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie