Advertentie
sociaal / Nieuws

Rutte: 'Meer dwang in asielopvang onvermijdelijk'

'Er zijn te weinig huizen voor Nederlanders en voor vluchtelingen.'

ANP
14 mei 2022
Luchtfoto van Ter Apel
Shutterstock

Nederland kan 'nauwelijks' aan zijn internationale asielverplichtingen voldoen, zegt premier Mark Rutte. Volgens hem is de asielketen in Nederland 'totaal overspannen'. Meer dwingendheid richting gemeenten is volgens Rutte onvermijdelijk.

Slecht

De situatie in het aanmeldcentrum Ter Apel noemt Rutte uitermate slecht. 'Het is bijna onmogelijk om daar nog mensen onderdak te bieden', zei hij in zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Doorstromen

Het probleem wordt onder meer veroorzaakt omdat statushouders niet kunnen doorstromen naar een reguliere woning. Vanwege de krapte op de reguliere woningmarkt kunnen statushouders het azc niet verlaten. Terwijl je dat wel wilt, zodat de statushouders een baan kunnen vinden en in de samenleving kunnen integreren, stelt Rutte. 'Er zijn te weinig huizen voor Nederlanders en voor vluchtelingen.'

Tussenvoorzieningen

Er zijn weliswaar tussenvoorzieningen zoals hotels en andere accommodaties, maar meer dan 13.000 statushouders zitten nog in asielzoekerscentra, aldus de premier. 'En dat zijn de plekken die je nodig hebt voor asielzoekers die nog in procedure zitten.'

Afwachten

Ondanks herhaalde oproepen aan gemeenten om plekken voor statushouders te regelen, zodat er voor asielzoekers die in Ter Apel aankomen plek blijft, is het de laatste tijd elke dag afwachten of dat lukt. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en woonminister Hugo de Jonge zijn daar dagelijks mee bezig, maar 'meer dwingendheid zal onvermijdelijk zijn om dit voor elkaar te krijgen', stelt de premier. Volgens hem is het geen eenvoudige kwestie, die ook niet over een paar weken is opgelost. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Jan Paternotte van D66 twitterde dat Nederland altijd beter is geworden van immigratie. Van overbevolking, stikstofproblemen en de kwaliteit van het oppervlaktewater heeft D66 nog nooit gehoord. Het zijn altijd weer die stompzinnige drogredeneringen waarmee D66 wegkomt. Omwille van de instandhouding van de democratie zou marketingorganisatie D66 een stukje kleiner gemaakt moeten worden. Hoe de 86 miljoen vluchtelingen wereldwijd het best geholpen kunnen worden, daar denkt D66 ook niet over na. Nou, dat is zeker niet met het open houden van het aanvraagloket in Ter Apel, maar met een heel ander beleid, waarbij het recht op asiel en de belachelijke juridische toetsing daarvan verdwijnt. Maar dat maakt niet uit, want het gaat alleen om de instandhouding van D66. De politiek draait alleen nog om zichzelf.
Chris de Boer
Met dwang maak je de zaken er alleen maar erger en onveiliger op. Daarnaast is dwang een teken van zwakte: laten zien dat je de zaak (moedwillig of niet) niet op orde hebt. Kijk liever naar een langetermijnoplossing in plaats van nu paniekvoetbal te spelen. En in een land als Nederland doen we dat zonder dwang! :-)
Hielco Wiersma
Een groot deel van het probleem ligt vooral bij de Kabinetten Rutte/het Kabinet zelf. Na het laatste generaal pardon van 2007 zijn zij vooral in gebreke gebleven om aanvragen van economische vluchtelingen snel en efficiënt af te handelen via aangepast asielbeleid. Bovendien had er al lang eens wat duidelijker algemeen vluchtelingenbeleid kunnen worden gecreëerd. Kortom, wie de schoen past trekke hem aan!
Advertentie