Advertentie
sociaal / Nieuws

D66-europarlementariër wil strafprocedure wegens asielcrisis

In de nacht van zondag op maandag bereikte de situatie een nieuw dieptepunt: vierhonderd mensen sliepen buiten.

23 augustus 2022
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. ANP / Robin Utrecht

Sophie in 't Veld, de delegatieleider van D66 in het Europees Parlement, is voorstander van een strafprocedure tegen Nederland wegens de situatie in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Daar slapen regelmatig grote aantallen asielzoekers buiten omdat de asielprocedure maar niet op gang komt en er te weinig slaapplekken zijn.

Zwaar instrument

Het gaat om een zogenoemde inbreukprocedure, een zwaar instrument van de Europese Commissie. De Commissie wijst een lidstaat er in zo'n geval op dat ze zich niet aan de Europese regels houdt, en de staat, in dit geval Nederland, moet daarop reageren. Als er geen oplossing wordt gevonden, kan de Commissie een zaak bij het Europese Hof van Justitie beginnen.

Vragen

In schriftelijke vragen aan de Commissie beschrijft In 't Veld de asielcrisis in Nederland en de schrijnende situatie waarin sommige asielzoekers terechtkomen. Ze vraagt aan de Commissie of de ’opvangsituatie’ volgens Europese regels verloopt. Ze vraagt zich af wat de Europese Commissie gedaan heeft om Nederland aan te spreken op de situatie, en of een inbreukprocedure op tafel ligt.

Geen plek

Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning.

Vierhonderd

In de nacht van zondag op maandag bereikte de situatie een nieuw dieptepunt: vierhonderd mensen sliepen buiten, meldde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren het er zoveel. De mensen sliepen onder meer onder de luifels die ter beschutting zijn geplaatst. Ook sliepen er asielzoekers in de sporthal op het terrein en op stoelen in de wachtruimte van de IND.

Onrust

De drukte bij het aanmeldcentrum leidde eerder tot onrust en vechtpartijen. De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, wees het voorterrein van het aanmeldcentrum daarom vrijdag aan als veiligheidsrisicogebied. Dat houdt in dat er bijvoorbeeld preventief gefouilleerd kan worden.

Impasse

VluchtelingenWerk Nederland heeft aangekondigd de rijksoverheid en het COA voor de rechter te willen slepen. De organisatie stelde al eerder een ultimatum: als de asielopvang niet verbeterd zou zijn voor 1 augustus, zouden er juridische stappen volgen. Die deadline is inmiddels gepasseerd, en de situatie is volgens VluchtelingenWerk 'nog verder onder de humanitaire ondergrens gezakt' sinds die tijd. 'Er liggen oplossingen voorhanden die niet worden benut door een bestuurlijke impasse tussen het rijk en gemeenten. Met een uitspraak van de rechter wil VluchtelingenWerk deze impasse doorbreken.’ (ANP/Redactie)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Er zijn wel betere voorbeelden van landen te noemen die zich niet aan Europese spelregels houden, maar door horen we weinig of niets over van In 't Veld (D'66). Overigens moet zeker niet alle dossiers in Brussel tot twee cijfers achter de komma worden geregeld. Het helpt in ieder geval als D'66 zich eindelijk ook eens gaat inzetten om in Nederland innoverend en verantwoord asiel- en vluchtelingenbeleid tot stand te brengen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Nico Bos
De mensen met de grootste oogkleppen schreeuwen het hardst; zijn het niet de mensensmokkelaars de ervoor zorgen dat we hier dweilen met de kraan open zonder enig perspectief op een oplossing? Is er een Europese strategie om deze volksverhuizing af te stoppen, want dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Moeten we intussen gaan denken aan opvang reservaten? (in Amerika en Canada zitten daar nu de oorspronkelijke bewoners .... )
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie